7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodCine este pastorul care a oprit hulitele căsătorii dintre copii

Cine este pastorul care a oprit hulitele căsătorii dintre copii

Comuna Râmnicelu numără în jur de 4.460 de locuitori, din care vreo 1.800 sunt romi ursari care se ocupă în principal cu vânzarea legumelor. În urmă cu doi ani, Agenţia France Presse a relatat despre căsătoria unei fete de 5 ani cu un băiat de 16 ani din această localitate. Cazul a stârnit reacţia instituţiilor de protecţie a copilului din toată Europa, inclusiv a baronesei Emma Nicholson.

„Acest scandal ne-a speriat chiar şi pe noi. Cu toţii am zis că e prea de tot şi de-aia ne-am întors spre Dumnezeu”, spune Ştefan Vasile, unul dintre localnici, care în urmă cu 11 ani şi-a căsătorit, la rândul său, fiul minor cu o fată de doar 8 ani. „Soţia mea era în clasa I. A fost la şcoală două săptămâni, după care ne-am căsătorit. După ce am descoperit cuvântul lui Dumnezeu, mi-am dat seama că am greşit. Azi, toată familia mea se pocăieşte, iar fata mea n-o să se căsătorească la 8 ani, ci la 18 ani”, spune şi Ionel.

Botezul în grup

150 de romi au fost botezaţi, sâmbăta trecută, în cultul penticostal. Printre ei, şi familia Vasile, cu tot cu bunici, copii, nepoţi. Îmbrăcaţi în alb, şi-au spus rugăciunea în biserică, după care au mers spre locul unde urmau să fie botezaţi. Din 2008 până acum peste 80% din romii din Râmnicelu s-au convertit la această religie şi au renunţat la căsătoriile timpurii. Fetele din comunitate sunt acum încurajate să meargă la şcoală, iar abandonul şcolar s-a redus drastic. Meritul pentru această schimbare radicală îl are pastorul Grigore Vasile, rom din comunitate în vârstă de 38 de ani, tată a şapte copii. „La el în casă ne adunam, ca să ne vorbească despre Dumnezeu. La început eram câţiva, însă acum suntem mulţi”, povesteşte Ştefan Vasile. Pastorul Grigore spune că viitorul comunităţii rome din Râmnicelu este strâns legat de stoparea căsătoriilor timpurii şi de încurajarea educaţiei în rândul copiilor. „Vrem să stopăm aceste căsătorii şi să încurajăm mersul la şcoală. Deoarece cel mai bun exemplu e cel personal, chiar fata mea a ajuns la cel mai bun liceu din Râmnicu Sărat şi vreau să ajungă la facultate”, adaugă pastorul.

„Mâna lui Dumnezeu a oprit toate lucrurile astea”

Principiile biblice care interzic căsătoriile între copii au schimbat mentalitatea enoriaşilor romi. „Nici Procuratura, nici Poliţia, nici şcoala, nici toate autorităţile din lumea asta nu au putut să oprească ceea ce era la noi. În momentul în care a intervenit mâna lui Dumnezeu, acum avem fete la 16-17 ani care nu se gândesc la căsătorie”, zice Vasile Dumitrache, un enoriaş rom. El susţine că tot ceea ce s-a întâmplat la Râmnicelu este „numai lauda lui Dumnezeu, pentru că El a făcut schimbarea”. După ce s-a pocăit, Vasile a anulat căsătoria unui nepot de-al său de 16 ani cu o fetiţă de doar 10 ani. „Era o faptă foarte rea pentru un om de rând. Acel copil nu ştie ce înseamnă căsătoria, ce datorii are. Era ceva anormal”, explică Vasile Dumitrache.

Pocăirea a redus abandonul şcolar la fete

Marian Dumitrache, mediator şcolar, susţine că una dintre consecinţele căsătoriilor între copii o reprezenta abandonarea şcolii de către fete. „Dacă ele se măritau de mici, nu le mai lăsau bărbaţii la şcoală, pentru că erau geloşi”, explică mediatorul şcolar. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical. „O dată cu trecerea la religia penticostală s-a simţit o creştere a prezenţei elevilor romi la şcoală şi o scădere a abandonului şcolar, în special în rândul fetelor. Fetele, în ciclul
V-VIII, nu mai frecventau şcoala”, spune Alexandru Enache, directorul Şcolii Generale nr. 1 din Râmnicelu.

Fetiţa măritată la 10 ani s-a întors la şcoală

La Şcoala Generală nr. 2 din Râmnicelu, copiii romi reprezintă 98% din totalul copiilor. Mariana V., una dintre eleve, are doar 10 ani, dar a trecut deja prin experienţa unei căsnicii. „Cum ai ajuns să te măriţi?” „Părinţii mei au stabilit acest lucru cu părinţii lui… Am stat împreună cu soţul meu o lună şi ceva”, povesteşte Mariana V. Fata nu a mai mers la şcoală în perioada respectivă, a stat o lună acasă la băiat, apoi, după ce părinţii s-au pocăit, aceştia au luat-o acasă, au anulat căsătoria şi au trimis-o la şcoală. Acum, Mariana spune că-i place matematica şi că ar vrea să meargă la liceu. Până atunci, merge regulat la biserică şi şi-a propus să nu se recăsătorească până nu împlineşte 18 ani.

Fata pastorului, singura care a ajuns la liceu

Gina Vasile, fata pastorului, este prima fată romă din Râmnicelu care a ajuns la liceu. „Am avut o ambiţie foarte mare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit să iau toate examenele cu o notă foarte mare, bună – 9,86″, spune Gina. Întrebată ce părere are despre căsătoriile între copiii romi, ea este categorică: „Nu am fost niciodată de acord cu ele. Libertatea copiilor este oprită, mai ales a fetelor, care sunt obligate de părinţi să facă lucrul ăsta”.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului regional „Vocile comunităţii rome în societate”. Proiectul este implementat simultan în România, Ungaria şi Slovacia. Ediţia românească a programului este coordonată de Centrul pentru Jurnalism Independent. 

Mamă la 11 ani

„În 2007, o fetiţă de 11 ani şi 8 luni, din Râmnicelu, a născut la noi, la spital. Am avut numeroase naşteri de acest gen, dar ea a fost cea mai tânără mamă. Fiind foarte mică, fetiţa respectivă nu avea oasele bazinului dezvoltate ca la un matur, aşa că medicii au fost nevoiţi să-i facă cezariană. Toţii copiii sunt sănătoşi şi nu au avut probleme. În ultimii doi ani nu ne-am mai întâlnit cu astfel de cazuri”, spune dr. Lucreţia Dediulescu, managerul spitalului din Rm. Sărat.

„O acţiune prozelitistă”

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului susţin că ceea ce se întâmplă la Râmnicelu este o acţiune prozelitistă. „Despre trecerea acelor enoriaşi la cultul penticostal eu nu comentez. E un subiect sensibil. Cred că e o acţiune prozelitistă”, spune preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului. Despre căsătoriile între copiii romi, oficiate în anii trecuţi de către colegul său din Râmnicelu, preotul Ionescu, precizează: „Nu cred că s-a întâmplat lucrul ăsta. Un preot nu poate oficia o căsătorie fără certificatul de la Starea Civilă”.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă