15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodMinistrul Eugen Nicolaescu, spectator la dezastrul din spitale

Ministrul Eugen Nicolaescu, spectator la dezastrul din spitale

Articolul publicat ieri in "Romania libera" sub titlul "Un vis ucis la maternitate" a prezentat o poveste dramatica, dar si emblematica pentru sistemul sanitar. Natalia Ionescu, insarcinata in sase luni si jumatate, a fost lasata sa sangereze 12 ore, fara sa i se faca transfuzii. La cateva ore dupa cezariana a murit. Ca reactie la aceasta tragedie, cititorii ziarului au cerut demisia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, acuzandu-l direct de intregul dezastru. In replica, Nicolaescu da vina pe Colegiul Medicilor, care ar asigura perpetuarea unui sistem corupt.

» R.L.: Cum este posibil ca nimeni sa nu fie vinovat de moartea pacientilor in spitalele noastre?
E.N.: As putea sa va raspund simplu: ce spune legea. Adica sa fie sesizat Colegiul Medicilor, care este singurul in masura sa spuna daca este sau nu culpa medicala. Administrativ, noi nu putem face nimic, pentru ca nu ne permite legea. Eu am spus mereu ca situatia din sistem este dezastruoasa.

» Sunteti seful peste acest dezastru si sunteti cel acuzat. Cine poarta vina pentru tot ce se intampla in sistem, de la lipsa dotarii la indolenta personalului, de la spaga obligatorie la mizeria din spitale?
Asta e situatia, toti imi pun mie in carca. Nu pot spune ca sunt vinovate guvernele anterioare. Nu stiu ce s-a intamplat cu banii si cati au fost. Am demarat programe si diverse proiecte de investitii. Dureaza mult, chiar daca am avea cele 17 miliarde de euro, suma necesara. In ceea ce priveste igienizarea personalului medical, trebuie sa fiu de acord cu dvs., doar ca presa are partea ei de vina, pentru ca nu m-a sustinut cand am vrut sa controlez Colegiul.


» Deci Colegiul Medicilor este vinovat pentru aceasta situatie? Dar de 17 ani?

E vinovata tranzitia. Oamenii au incercat sa se descurce din cauza lefurilor mici, a conditiilor proaste. Au incercat sa bage mana in buzunarele pacientilor, ceea ce este traditional la romani. Sistemul s-a perpetuat. Speram sa diminuam acest fenomen. Faptul ca oamenii sunt incorecti si nu mai au suflet cred ca se datoreaza lipsei de educatie, lipsei de responsabilitate si pentru ca sistemul nu a avut control. In general, conducerea ministerului a fost asigurata de medici, iar ei nu au avut interesul sa loveasca in colegii lor. Eu pot sa arat mai usor cu degetul pentru ca nu sunt doctor. Sunt foarte multe plangeri de cazuri de malpraxis, dar nici unul nu este dovedit, pentru ca s-a ajuns la Colegiul Medicilor, care nu a vrut sa ia nici o decizie. Nu o sa faca curatenie, pentru ca sunt o mana de feudali care tin intreg sistemul anchilozat si blocat. Sa vorbiti cu medicii tineri, care or sa va spuna cum tin aparatele incuiate si nu au acces decat profesorii, parca ar fi pe mosia lor. Pentru a rezolva probleme, eu va rog sa fiti alaturi de mine la modul obiectiv. Iar daca asta are dreptate, il sustinem, daca nu are, sa i-o tragem.

Povesti de groaza din maternitati

Cititorii care au scris pe forumul "Romania libera" au relatat si alte cazuri cutremuratoare care au avut loc in maternitatile din Romania.

"Nicolaescu, da-ti demisia!"
Cristina Ilie: "Nicolaescu, da-ti demisia, Marinescu, da-ti demisia! O tara de incompetenti si nenorociti!".

"Fata mea a fost ucisa de incompetenta medicilor"

Ana Ciortoloman: "Fiica mea a fost ucisa tot de incompetenta medicilor de la Spitalul Panait Sarbu. Am ramas insarcinata in februarie 2006, sarcina cu probleme. In final, la 35 de saptamani, am dat nastere, prin cezariana, unei fetite diagnosticate cu hipoxie, cianoza generalizata si apnee. Am fost externata dupa o saptamana, in stare foarte buna, dupa cum afirmau medicii, dar fetita mea era intr-o continua criza convulsiva. Am revenit cu ea in spital, dar doctorii nu mi-au oferit nici o explicatie. Fetita mea a fost diagnosticata cu encefalopatie epileptica mioclonica precoce de catre doctorii de la Spitalul Obregia. La varsta de patru luni, a decedat".

"Am nascut cu forceps"

Marcela: "Am intalnit si eu indiferenta si cruzimea la Polizu. Am nascut cu mare intarziere, cu forceps, iar fetita mea are acum schizofrenie."

Bebelusii, hraniti cu aceeasi seringa
Anonim: "Din pacate, multe mamici care au trecut prin Maternitatea Giulesti au cunoscut tratamentul inuman din aceasta maternitate. Pentru a ajunge la salonul bebelusilor, pentru alaptare, sunt nevoite dupa nastere/cezariana sa urce doua etaje, deoarece liftul nu circula si noaptea! Bebelusii erau hraniti cu seringa (aceeasi pentru mai multi, care se incarca dintr-o cana emailata, dupa care erau hraniti cu aceeasi seringa, la rand)."

"300 de euro cezariana"
Miki: "Aveti idee cat primeste un medic ginecolog pentru o nastere naturala? Fara 200 de euro nici nu se uita la tine. Pentru o cezariana, 300 de euro. Astea sunt sume minime, pentru nastere, in absolut orice spital. Aveti idee cam cate nasteri are un medic pe luna? In medie 30. Faceti un calcul: 6.000 euro/luna".

Medic cercetat pentru malpraxis

Un ginecolog de la Spitalul Clinic din Targu-Mures este cercetat de politisti pentru vatamare corporala grava, dupa ce o femeie a depus plangere penala impotriva sa, in care il acuza ca i-a lasat in abdomen un tampon din cauza caruia s-a infectat si a ramas fara uter, relateaza Mediafax. Eroarea medicala a fost descoperita la o interventie intr-un spital din Ungaria.

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă