8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleModel pentru Liga I. Români care fac furori în Belgia

Model pentru Liga I. Români care fac furori în Belgia

Campionatul belgian de fotbal s-a remarcat, în ultimul deceniu, cu o vertiginoasă creștere calitativă și spectaculară. 

Belgia fotbalistică s-a reinventat cu un sistem propriu de desfășurare a competiției, bazat pe marketing integrat și performanță sportivă. Astfel, au apărut etape de Crăciun, play-off de Liga Campionilor și de Europa League, baraje de promovare-retrogradare, sistemul cu înjumătățirea punctelor importat și la noi etc. 

Din punct de vedere tehnic, Belgia este un campionat în care rezultatele sportive sunt dublate de bilanțuri contabile consistente. Poartă de intrare în lumea bună a fotbalului pentru jucători talentați din Africa și din Europa răsăriteană, Belgia este, la momentul actual, un exemplu de succes despre cum trebuie abordat și înțeles fenomenul fotbalistic, cu palierele sale economice, sociale și educative. 

Ediție specială de campionat

Ediția de campionat 2017-2018 este una specială pentru românii din Belgia. Ladislau Bölöni, cel care în 2009 câștiga titlul cu Standard Liege, face furori după ce a preluat o echipă de tradiție, pe Anvers, care acum are statut de nou-promovată. Anvers a câștigat sec cu 3-0 contra unei echipe experimentate precum Kortijk și se află în sextetul de frunte, pe locul 5, cu 15 puncte. Bölöni și elevii săi au pierdut un singur meci în primele opt etape, echipa recâștigându-și simpatia pierdută în cei 13 ani petrecuți în liga secundă. 

Antrenori și jucători români

Un alt antrenor român care muncește în Belgia este Mircea Rednic, care a salvat-o de la retrogradare pe Mouscron în ediția anterioară. Acum însă, Royal Excel Mouscron are o altă față și a strâns punct după punct, ajungând pe un inimaginabil loc de podium, al treilea, cu 16 puncte în 8 runde. Mouscron a câștigat un meci dramatic, sâmbătă seară, 3-2 cu Zulte Waregem. 

Rednic i-a restartat cariera și lui Dorin Rotariu, căzut în dizgrație la Brugge. Rednic i-a oferit fostului său elev de la Dinamo șansa să evolueze la Mouscron sub formă de împrumut. În Cupă, Rotariu a marcat două goluri splendide, în victoria cu Tubize, scor 3-1, însă în meciul cu Waregem a fost ceva mai rezervat.

Considerăm că duelul celor doi foști coechipieri din echipa națională a României participantă la turneul final al Campionatului European din Franța 1984 va fi extrem de interesant. Jocul așteptat este programat pe 30 octombrie, în cadrul etapei a XIII-a, și va avea loc la Rednic acasă, pe Stade Le Cannonier. 

Campioana en-titre, Anderlecht Bruxelles, a câștigat în fața altei revelații, Waasland-Beveren, chiar pe terenul acesteia cu 2-1. Stanciu, titularizat pe post de mijlocaș coordonator după o perioadă de absență, a egalat în minutul 75 și a pasat decisiv la golul victorios, din minutul 81. La Anderlecht, cea mai de succes echipă din istoria fotbalului belgian, evoluează un alt internațional român, Chipciu. 

Nu trebuie omisă nici performanța lui Răzvan Marin, care, în tricoul lui Standard Liege, a marcat în Cupa Belgiei cu un șut fenomenal de la 40 de metri în victoria repurtată contra celor de la Heist, 4-0. 

FC România

Materialul de față poate nu ar fi căpătat contur dacă nu am vorbi și despre echipa de fotbal FC România Bruxelles. Echipa respectivă este formată exclusiv din români plecați la muncă și stabiliți în Belgia. ”Șoimii din Carpați” merg la lucru, iar după program se întâlnesc la antrenamente, meciuri și socializare în limba română. 

Grupul nu este scutit de fapte haioase, ori de absențe cauzate de evenimente cum ar fi nunți, botezuri sau imposibilitatea învoirii de la locul de muncă. Ei evoluează în Liga Regală Flamandă, fiind una dintre cele mai bune echipe ale eșalonului respectiv. FC România Bruxelles și-a fixat, pentru acest sezon, drept obiectiv un traseu cât mai lung în Cupa Belgiei. 

Românii sunt conștienți că prin acest instrument, Cupa și partide contra unor adversare de top, pot să aducă beneficiul de imagine scontat pentru țara noastră, într-o modalitate inedită și originală.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă