9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleCampionii care nu au câştigat Liga Campionilor: Au fost super-jucători, dar n-au...

Campionii care nu au câştigat Liga Campionilor: Au fost super-jucători, dar n-au obținut niciodată cel mai dorit trofeu

Gianluigi Buffon, brazilianul Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic sau Dennis Bergkamp sunt doar câteva dintre numele mari ale fotbalului european care nu au pus mâna pe cupa supremă.

Veteranul Gianluigi Buffon a avut șansa să-și îndeplinească acest vis în acest an, însă Juventus a pierdut clar finala Ligii Campionilor cu Real, scor 1-4, într-un meci disputat la Cardiff.

Cu lacrimi în ochi, omul care a scris istorie în fotbalul european a suferit un nou eșec în tentativa de a lua acest trofeu, după ce în 2003, Juventus a pierdut la lovituri de departajare duelul cu Milan, iar acum doi ani visul i-a fost spulberat de Barcelona, după victoria catalanilor de la Berlin, scor 3-1. Ajuns la 39 de ani, Buffon ar mai avea o șansă să câștige Liga anul viitor, ultimul al carierei sale. Mai mult, în 2018, portarul lui Juventus speră să fie prezent și la Campionatul Mondial din Rusia, cu naționala Italiei.

Dacă Buffon speră să câștige Liga Campionilor, Zlatan Ibrahimovic, un alt colecționar de trofee, s-a împăcat, deja, cu gândul că nu va ridica vreodată mult-râvnita cupă deasupra capului, din postura de jucător.

Ajuns la vârsta de 35 de ani, suedezul a fost îndepărtat de Manchester United, care a decis să nu-i mai prelungească înțelegerea valabilă până pe 30 iunie. Zlatan s-a accidentat grav într-un meci cu Anderlecht din Europa League, iar acum pare tentat să joace și în Statele Unite, în Major League Soccer, acolo unde este dorit de Los Angeles Galaxy.

Deși nu a câștigat Liga Campionilor în cariera sa, Ibrahimovic se poate lăuda cu alte trofee importante. Atacantul a cucerit titlul în Olanda cu Ajax, a fost de trei ori la rând campion al Italiei cu Inter, însă a luat Serie A și cu Milan. Cu Barcelona a câștigat La Liga, iar ajuns în Franța, la PSG, într-o perioadă în care pari-zienii nu aveau rival, Zlatan a fost de patru ori campion al Franței.

Cu Manchester United nu a reușit să ia Premier League, însă tot și-a îmbogățit palmaresul cu alte trei trofee după scurta aventură din Anglia: vârful a câștigat Cupa Ligii Angliei, Europa League și Supercupa Angliei.

Şansă ratată în ultimul an

În Olanda, legendarul Dennis Bergkamp și-a încheiat o carieră impresionantă fără să fi cucerit Liga Campionilor. A avut această șansă chiar în ultimul an al său la Arsenal (2006), însă englezii au pierdut finala cu Barcelona, de la Paris, scor 1-2. Cu Bergkamp doar pe banca de rezerve, Arsenal a condus cu 1-0 prin golul marcat de Campbell, însă catalanii au revenit în repriza secundă și au întors rezultatul, după reușitele semnate de Eto’o și Belletti.

Atacantul, care a evoluat timp de zece ani și pentru naționala Olandei, a bifat doar trei cluburi în cariera sa: Ajax (1986-1993), Inter (1993-1995) și Arsenal (1995-2006). Pe lângă Cupa UEFA, câștigată cu Inter în 1994 și campionatele cucerite în Anglia cu Arsenal.

Bergkamp, un atacant care a fost letal în multe momente pentru apărările adverse, are și alte amintiri de neuitat: două ori la rând cel mai bun fotbalist olandez al anului, Bergkamp a fost și golgheter în Eredivisie de trei ori, pe vremea când îmbrăca tricoul lui Ajax.

Într-o perioadă în care străluceau și alte nume imense, precum francezul Zidane sau brazilienii Ronaldo și Rivaldo, Bergkamp s-a remarcat prin cele 120 de goluri înscrise pentru Arsenal, el fiind considerat de fanii londonezi al doilea cel mai valoros jucător din istoria clubului, după Thierry Henry.

TOP 10 Jucători care nu au cucerit Liga Campionilor

  • Ronaldo Luis Nazário de Lima
  • Diego Maradona
  • Zlatan Ibrahimovic
  • Eric Cantona
  • Dennis Bergkamp
  • Francesco Totti
  • Lothar Matthäus
  • Roberto Baggio
  • Pavel Nedved
  • Ruud van Nistelrooy

Şi „Il Fenomeno“ a ratat

Un caz special este și cel al brazilianului Ronaldo. Un atacant unic în istoria fotbalului, „Il Fenomeno“ și-a încheiat și el o carieră fabuloasă fără să câștige Liga Campionilor. Ronaldo a fost de două ori campion mondial cu naționala Braziliei, iar la ediția din 2002 a fost chiar cel mai bun om de pe teren în finala cu Germania, de la Yokohama. El a marcat ambele goluri în victoria cu 2-0 obținută de Brazilia în fața nemților antrenați de Rudi Voller. Cu Luiz Felipe Scolari pe bancă, sud-americanii au avut atunci o generație impresionantă. Pe lângă Ronaldo, pentru naționala Braziliei jucau Cafu, Roberto Carlos, Ronaldinho sau Rivaldo.

Ronaldo a fost coleg cu Gică Popescu la Barcelona, iar împreună cu fostul internațional român a cucerit Cupa UEFA, în 1997, după un succes cu PSG (1-0), care a fost adus chiar de starul brazilian, dintr-o lovitură de pedeapsă.

De la Barcelona a început și ascensiunea lui Ronaldo, care a evoluat pentru catalani o scurtă perioadă de timp, între 1996 și 1997. Pentru fostul „Balon de Aur” a urmat transferul la Inter, iar apoi perioada petrecută la Real Madrid, unde a câștigat de două ori campionatul Spaniei.

Considerat „cel mai bun număr 9” din istoria fotbalului, Ronaldo s-a retras în 2011, tocmai într-un amical Brazilia – România (1-0), în care a jucat timp de 15 minute.

„Viteza pe care o dezvoltă cu mingea la picior și ușurința cu care înscrie sunt două lucruri pe care nu le-am mai văzut la nimeni, niciodată”, a fost caracterizarea pe care i-a făcut-o fostul mare fotbalist al Angliei, Gary Lineker.

Nici Diego Maradona nu a câștigat cel mai important trofeu european, însă fostul mare jucător argentinian a evoluat perioade scurte pentru Barcelona și Sevilla, iar Napoli, formația unde a jucat cel mai mult în carieră, nu a avut forța să se bată cu marile forțe ale Europei. Asta deși a luat titlul în tricoul napoletanilor, dar și Cupa UEFA.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă