14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe echipe mari din Europa au fan cluburi în România

Ce echipe mari din Europa au fan cluburi în România

Sătui, probabil, de mediocritatea în care se zbate fotbalul românesc de o perioadă bună de timp, o parte dintre microbiștii români au ales să susțină cluburi importante din străinătate, iar în ultimii ani au apărut tot mai multe fan-cluburi.

Liverpool e o carte de povești

Foarte iubită în toată lumea, Liverpool are o sumedenie de fani și în România, iar fan-clubul oficial organizează anual deplasări de poveste pe “Anfield Road”, acolo unde atmosfera este una fabuloasă.

Deși nu este un club obișnuit să câștige trofee pe bandă rulantă, Liverpool are un farmec aparte. “Cormoranii” au luat ultima oară titlul în Anglia în sezonul 1989-1990, însă și-a câștigat numeroși suporteri mai ales după finala Ligii Campionilor cu Milan, din 2005. Atunci, englezii au câștigat trofeul la loviturile de departajare, după o repriză secundă fantastică, în care au revenit de la 0-3 și au egalat.

„Liverpool e o poveste. Sau, mai bine zis, o întreagă carte de povești, cu eroi pozitivi și negativi. Liverpool e povestea celui mai mare miracol din fotbal, e povestea celor mai frumoase finale din fotbal, e povestea unora dintre cele mai mari dezastre din fotbal, atât suferite, cât și provocate, povestea unora dintre cele mai cunoscute istorii de tipul «David vs Goliat», unde a jucat, pe rând, ambele personaje. E povestea irlandezilor care au cucerit Anglia.

E povestea «veneticului» rege scoțian Kenny Dalglish, care a iubit și a fost iubit de localnici mai mult decât unul născut și crescut acolo“, povestește Gabriel Pașca, membru în fan-clubul lui Liverpool. „Cum ar spune un fost sponsor, avem, probabil, cel mai bun fan-club din România. Un fan-club în care s-au legat multe prietenii în afara fotbalului, în care ne vedem și la concerte, chiar și pe la nunți. Am ajuns la a șasea întâlnire națională și este de subliniat că trimitem aproximativ 100 de oameni anual la meciurile lui Liverpool”, e mândru fanul englezilor din România.

Dortmund înseamnă „pasiune și emoție” 

Borussia este o altă echipă foarte iubită în România, iar fan-clubul nemților este deja destul de cunoscut printre microbiști, mai ales în București.
Aflată la un moment dat aproape de faliment, echipa, înființată în 1909, a fost salvată și de suporteri, iar acum adună 80.000 de oameni la fiecare meci de pe teren propriu din Bundesliga. Campioană ultima oară în Germania în 2012, Borussia a câștigat o singură dată Liga Campionilor, în 1997, după ce a învins-o pe Juventus, la München, scor 3-1.

“Fan-clubul Borussiei Dortmund din România a apărut în 2012, cu un blog dedicat echipei în jurul căruia s-a creat o comunitate. Ulterior, discuțiile din mediul online s-au mutat pe Facebook și în pub-urile din București, Brașov și Cluj-Napoca, unde fanii se întâlnesc pentru a viziona meciurile împreună”, a explicat Dragoș Lăzărescu, omul care a pus bazele fan-clubului din România. 

Fanii Borussiei reușesc de cele mai multe ori să privească fotbalul dincolo de rezultatul de pe tabelă și să aprecieze efortul fotbaliștilor, istoria și valorile acestui club muncitoresc, dar și entuziasmul Zidului Galben (n.n. – peluza Borussiei), a arătat Dragoș, impresionat și el de cei mai pătimași fani din Germania.

Excursii în Germania

La fel ca suporterii lui Liverpool din România, fanii Borussiei merg în fiecare an în Germania, pentru a asista la meciurile echipei favorite. “La ultima deplasare au participat 38 de români. E o realizare cu care ne mândrim, ținând cont de faptul că stadionul este mereu plin, iar biletele se găsesc foarte greu. Pentru că suntem fan-club oficial, recunoscut de Borussia Dortmund, avem acces la bilete pentru astfel de acțiuni”, susține Dragoș, care lucrează în comunicare de aproape trei ani, după ce a fost jurnalist de business.    

Fan-clubul lui Milan, deplasare la derby-ul cu Juventus

Cluburile de top din Italia au mulți suporteri în România, însă fan-clubul celor de la AC Milan este cel mai numeros. S-a născut în urmă cu doi ani, într-un moment în care Milan se zbătea în mediocritate și nu se putea compara cu marea rivală Juventus.

“Opt ore pe zi sunt plătit să fac social media, iar 24 de ore pe zi sunt suporter înfocat al lui AC Milan”, se prezintă Ion Știrbu, președintele fan-clubului milanezilor din România. „Milan se iubește indiferent de rezultat și de locul în clasament”, continuă el, făcând referire la perioada mai grea din ultimii ani. 

Milan, club cu o istorie de 118 ani, a luat ultima oară titlul în Italia în 2011, iar Liga Campionilor a cucerit-o de șapte ori. În acest sezon, fanii din România visează la o mare performanță după investițiile din această vară, iar suporterii se pregătesc deja pentru meciul cu Juventus, pe care îl vor urmări pe San Siro. 

Milan își propune să câștige și Europa League, acolo unde marea favorită este însă Arsenal, obișnuită ani la rând cu prezențe în Champions League.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă