23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFinala Champions League 2017: avancronica unei finale de vis

Finala Champions League 2017: avancronica unei finale de vis

Finala editiei din acest an a Ligii Campionilor, cea mai importanta competitie inter-cluburi din Europa este asteptata cu sufletul la gura, atat de catre microbisti, cat mai ales de catre experti si statisticieni. Meciul dintre Real Madrid si Juventus Torino de la Cardiff din 3 iunie este la a 29-a finala europeana pentru spanioli, cea mai titrata echipa a competitiei, cu 11 victorii la activ pana in acest moment.

Intalnirea este o reeditare a finalei de acum 9 ani, atunci cand echipa din capitala Spaniei a reusit o victorie spectaculoasa printr-un gol marcat in minutul 67 de catre sarbul Mijatovic.

Meciul are o semnificatie aparte pentru Real din doua motive principale: in primul rand, madrilenii vor incerca sa-si apere titlul cucerit anul trecut in dauna concitadinei Atletico, dupa 5-3 in urma loviturilor de departajare. In al doilea rand, super-starul echipei, portughezul Cristiano Ronaldo, are sansa de a-si adjudeca titlul de golgeter al competitiei in actualul sezon. Ronaldo are, pana in prezent, 10 goluri marcate, cu unul mai putin decat argentinianul Lionel Messi.  Ronaldo are, pana in prezent, 103 reusite in toate competitiile europene in 145 de partide disputate, devansandu-l, categoric, pe Messi!

Pentru Juventus, castigarea partidei ar insemna cel de-al treilea titlu curopean cucerit, dupa ce a fost incoronata “regina Europei” in editiile 1984-1985 si 1995-1996, potrivit site-ului oficial al UEFA.

Statisticile anunta o partida deschisa oricarui rezultat

Statisticile arata ca partida se anunta una echilibrata, sansele de a obtine victoria fiind aproximativ egale pentru ambele echipe. Ambele echipe au o bogata experienta competitionala in Liga Campionilor, Real avand la activ 3 finale disputate in ultimii 5 ani, dintre care 2 castigate in dauna rivalei sale Atletico, in 2014, pe care a  invins-o cu scorul de 4-1, dupa prelungiri. Revenirea spectaculoasa a madrilenilor din prelungiri a dovedit valoarea incontestabila si forta de lupta incredibila a campioanei Spaniei. Golurile lui Sergio Ramos din minutul 90+3, Bale, Marcelo si Ronaldo, din penalty, au consfintit, la acea vreme, un succes pe care cei de la Real il asteptau de peste un deceniu, conform digisport.

In 2016, intalnirea a fost una mult mai echilibrata decat precedenta, rezultatul final fiind decis in urma loviturilor de departajare. Ultimul penalty a fost transformat magistral de catre super-starul portughez, Cristiano Ronaldo! 

Pentru Juventus, este cea de-a  treia finala jucata, ultima fiind disputata in compania formatiei FC Barcelona in urma cu doi ani si pierduta cu scorul de 1-3, dupa un meci memorabil.  In finala din 2015, “Batrana Doamna” a deschis scorul in minutul 4 al meciului prin mijlocasul croat, Ivan Rakitic. Catalanii au revenit, totusi, in mod spectaculos, in repriza a doua a partidei, obtinand, in-extremis, cel de-al cincilea trofeu al Ligii Campionilor din palmares, prin golurile inscrise de catre Morata, Suarez si Neymar.

Pentru Juventus, ultima finala a Ligii Campionilor a insemnat, totodata, si un record trist pentru cea mai importanta competitie europeana la nivel de cluburi. Potrivit UEFA, echipa italiana este prima formatie care pierde 6 finale ale competitiei. Fundasul Italian, Giorgio Chiellini, este marele absent al finalei.

Usor avantaj pentru madrileni la casele de pariuri

La casele de pariuri, Real Madrid este creditata, totusi, cu prima sansa de a castiga cel de-al 12-lea turneu din istorie. Real are o cota de 2.60, in timp ce rivala sa, Juventus, 2.70. Cu toate acestea, iubitorii fotbalului au sanse reale de castig daca mizeaza pe un rezultat de egalitate la finalul timpului regulamentar. Operatorii de pariuri sportive ofera o cota de 3.20 pentru un meci indecis.

Daca va reusi sa castige finala de pe Millenium Stadium din Cardiff, Real Madrid va fi prima echipa care va reusi sa isi apere trofeul dupa Inter Milano, care a castigat pretiosul trofeu in doua randuri, in 1989 si 1990, potrivit UEFA.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă