7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleMuzeele fotbalului: Care sunt stadioanele pe care trebuie să le vezi măcar...

Muzeele fotbalului: Care sunt stadioanele pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață

Fotbalul românesc aproape că nu mai contează în Europa, iar microbiștii români au început, în ultimii ani, să urmărească tot mai mult marile derby-uri din străinătate, acolo unde nivelul este unul extraordinar în ligile de top, iar atmosfera din tribune rivalizează cu spectacolul oferit de fotbaliști pe teren.

Cluburile mari din Europa speculează la maximum marketingul din jurul fotbalului, iar Barcelona, Liverpool, Real Madrid, Bayern, Dort-mund, Juventus sau Arsenal adună meci de meci fani din toate colțurile lumii. Experiențele sunt de neuitat, chiar și pentru cei care nu sunt atât de familiarizați cu fenomenul.

Sunt multe stadioane pe care trebuie să ajungi măcar o dată în viață, dacă ești un microbist înfocat și vrei să vezi la lucru staruri precum Ronaldo, Messi, Reus, Ibrahimovic sau Cavani.

Camp Nou – arena Barcelonei

Camp Nou este arena pe care Barcelona joacă meciurile de pe teren propriu. Cu o capacitate de aproape 100.000 de locuri (99.354), Camp Nou este cel mai mare stadion din Europa. Arena este arhiplină la meciurile importante ale Barcelonei din Primera Division și UEFA Champions League, iar la marele derby cu Real Madrid un tichet obișnuit pe piața neagră depășește 1.000 de euro.

Construit între 1954 și 1957, Camp Nou a găzduit două finale de UEFA Champions League, meciuri de la Campio-natul Mondial din 1982, dar aici au avut loc și concerte de 5 stele, susținute de Michael Jackson, Julio Iglesias, Sting, U2, Bruce Springsteen sau Peter Gabriel.

Biletele la un meci destul de bun, cu Sevilla sau Bilbao, de exemplu, pornesc de la 40 de euro și pot să ajungă chiar aproape de 600 de euro. O alegere excelentă poate să fie și turul stadionului, intrarea generală fiind 25 de euro. Alături de un ghid și de alte zeci de oameni, poți să pătrunzi pe gazonul de pe Camp Nou, să vezi vestiarele unde se pregătesc de meciuri Messi sau Iniesta, sau să simți, măcar pentru câteva minute, că ești antrenorul vedetelor plătite cu milioane de euro pe an.

Santiago Bernabeu – arena Realului

Dacă iubești fotbalul spaniol și nu ești fanul Barcelonei, atunci probabil că nu te-ar deranja deloc să ajungi pe Santiago Bernabeu, stadionul celor de la Real Madrid.

La fel ca arena Barcelonei, Santiago Bernabeu este un stadion legendar, cu o capacitate tot foarte mare, de 85.454 locuri. Inaugurat în 1947, Santiago Bernabeu a fost renovat ultima oară în 2001, având o acustică extraordinară. În 2010, stadionul din Madrid a găzduit finala UEFA Champions League dintre Bayern și Inter, italienii reușind atunci să se impună cu 2-0.

În 2006, tot în aceeași competiție, Real Madrid primea vizita Stelei, în faza grupelor. Spaniolii au câștigat atunci cu 1-0, după un autogol antologic al lui Bănel Nicoliță.

Și pe Santiago Bernabeu biletele sunt piperate, chiar și atunci când am vrea să ajungem la un meci cu Real Sociedad, următorul pe care madrilenii îl joacă pe teren propriu în La Liga. Cel mai ieftin tichet este 35 de euro, la peluze, el putând să coste câteva sute de euro dacă alegi să-i urmărești pe Ronaldo, Bale sau Benzema de la tribuna VIP.

Camp Nou și Santiago Bernabeu sunt două stadioane cu adevărat impresionante, însă arene de 5 stele avem și în Italia, Anglia, Germania sau Franța. De altfel, în Bundesliga (campionatul Germaniei) este an de an cea mai bună medie de spectatori din Europa, chiar și echipele din eșaloanele inferioare oferind condiții de vis pentru fani.

Pe Signal-Iduna Park, Borussia Dortmund joacă meci de meci cu 80.000 de oameni în Bundesliga, iar în peluza galben-negrilor este spectacol de fiecare dată: 25.000 de suporteri țin să fie mereu alături de favoriți, cu toții fiind și abonații Borussiei. O lecție pe care fotbalul românesc nu a învățat-o și probabil că nu o va înțelege niciodată.

Stadioane de văzut

Italia

* Stadio Olimpico (70.634 locuri) – arena pe care joacă AS Roma și Lazio;

* San Siro sau Giuseppe Meazza (80.018 locuri) – stadionul unde evoluează Inter și AC Milan;

* Juventus Stadium (41.507 locuri). Arena torinezilor de la Juventus este și cea mai modernă, fiind inaugurată în 2011.

Germania

* Signal-Iduna Park (81.360 locuri) – arena Borussiei Dortmund;

* Allianz Arena (75.000 locuri) – stadionul campioanei Germaniei, Bayern München;

* Olympiastadion (74.475 locuri) – stadionul Herthei Berlin și locul unde are loc an de an finala Cupei Germaniei.

Anglia

* Wembley (90.000 locuri) – „casa“ naționalei Angliei, dar și locul unde are loc finala Cupei Angliei, respectiv ultimul act al Cupei Ligii Angliei;

* Old Trafford (75.643 locuri) – arena lui Manchester United;

* Anfield (54.074 locuri) – stadionul lui Liverpool.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă