18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleO analiză obligatorie: De ce am ratat calificarea la Mondiale

O analiză obligatorie: De ce am ratat calificarea la Mondiale

Fără să cunoască fotbalul românesc, total diferit de cel german, Cristoph Daum a schimbat de multe ori sistemul de joc și a surprins prin jucătorii pe care i-a chemat la lot.

România nu va participa la Campionatul Mondial de anul viitor, din Rusia. Am ratat, astfel, încă o calificare importantă, după o campanie dezastruoasă, în care am reușit doar două victorii în opt meciuri, ambele succese fiind cu reprezentativa Armeniei (5-0 și 1-0).

Cum românului îi place să facă mereu calcule și să spere la o minune, partida cu Muntenegru, de la Podgorica, era considerată drept o veritabilă “finală”. Dar jucătorii lui Daum, care s-au chinuit teribil să bată Armenia săptămâna trecută, au intrat mai degrabă resemnați pe teren, fără atitudine, fără determinare.

Fotbaliștii noștri n-au fost în stare să scoată nici măcar o remiză, Stevan Jovetic (proaspăt ajuns la campioana Franței, AS Monaco) aducând victoria gazdelor (1-0) cu o lovitură de cap imparabilă, de lângă un Chiricheș aerian, care nu a reușit să-l blocheze.

Astfel, cu două etape înainte de final, România, care a fost prezentă ultima oară la Mondiale în urmă cu două decenii, în 1998, nu mai are nicio șansă să prindă locul al doilea și să ajungă la baraj.

FRF trage de Gică Hagi

Christoph Daum nu va mai continua pe banca naționalei României după această campanie ratată, germanul fiind contestat dur în ultima perioadă.

Fără să cunoască fotbalul românesc, total diferit de cel german, unde se pune accent pe disciplină și seriozitate, Daum a schimbat de multe ori sistemul de joc, a surprins prin jucătorii pe care i-a chemat la lot, iar într-un final s-a dovedit că nu a fost omul potrivit pentru un fotbal „bolnav”, plin de nepotisme. În acest moment, se duce o luptă dură în culise pentru alegerea viitorului selecționer. Răzvan Burleanu se gândește la mai multe variante, însă favoriți par să fie Gică Hagi, Cosmin Contra și Dan Petrescu.

Campion cu Viitorul în Liga 1, Gică Hagi are o revanșă de luat după eșecul din 2001. Atunci, “Regele” a fost selecționerul României pentru scurt timp, însă lipsa de experiență și-a spus cuvântul. Cu Hagi pe banca tehnică, tricolorii au ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2002, după barajul cu Slovenia. A fost primul eșec major al României, după o serie de rezultate notabile și de calificări pe bandă rulantă.

De la Dinamo, variantă pentru tricolori

Cosmin Contra este o altă variantă luată în calcul de Federația Română de Fotbal. În vârstă de 41 de ani, acesta este acum antrenorul lui Dinamo. Fostul fundaș al naționalei României s-a luptat pentru titlu în sezonul trecut și a cucerit Cupa Ligii, după un succes în finala cu ACS Poli Timișoara, scor 2-0. 

Ajuns inclusiv în Primera Division, la Getafe, Contra a mai antrenat în România la Timișoara și la Ploiești. Cu Petrolul a câștigat și cel mai important trofeu al carierei, Cupa României, în 2013. 

Dan Petrescu ar fi și el pe lista FRF, însă antrenorul celor de la CFR Cluj are șansele cele mai mici să-l înlocuiască pe Christoph Daum.

Ajuns în Gruia în această vară, Petrescu își propune să câștige titlul cu ardelenii, după ce a mai reușit o astfel de performanță și cu Unirea Urziceni. Fosta campioană a României are un proiect extrem de ambițios, după o perioadă grea, în care a ajuns inclusiv în insolvență, fiind la un pas de colaps.
“Normal că m-ar interesa oricând echipa naţională. Dacă voi fi liber şi voi fi contactat, voi discuta. Eu, dacă vin la naţională, nu mă interesează să joc ca Barcelona, mă interesează să am rezultate, să mă calific. Asta e filosofia mea, nu mă interesează jocul spectaculos”, declara Petrescu, înainte să ajungă pe banca formației din Cluj.   

Tineretul, singura rază de speranță

Dacă naționala mare a României a ratat calificarea la Mondialul din 2018, reprezentativa de tineret a început neașteptat de bine campania pentru Campionatul European, care va avea loc în Italia, peste doi ani.

După trei etape, tineretul României este pe primul loc, cu 7 puncte, într-o grupă din care mai fac parte Elveția, Portugalia, Bosnia, Țara Galilor și Liechtenstein.

Marți, tricolorii au remizat la Ovidiu cu Elveția, scor 1-1, golul reprezentativei noastre fiind reușit de George Pușcaș. Puștii lui Daniel Isăilă au jucat foarte bine și au ratat ocazii mari, fiind aproape de o mare victorie. De menționat că la echipa de tineret joacă și Ianis Hagi, fiul lui Gheorghe Hagi. Titular în duelul cu Elveția, jucătorul de 18 ani a fost aproape să aducă victoria României, Ianis demonstrând că se poate bate pentru un loc de titular la Fiorentina, acolo unde a ajuns în vara anului trecut.

Germania, modelul de succes

În momentul în care Federația Română de Fotbal l-a adus pe Christoph Daum, Răzvan Burleanu a vrut să implementeze modelul german și în fotbalul românesc. Diferențele însă sunt uriașe. La nivel de echipă națională, nemții sunt un model de succes, fapt demonstrat inclusiv în preliminariile pentru Mondialul din Rusia.

Sub comanda lui Joachim Low, omul care a cucerit titlul mondial cu Germania, în 2014, nemții sunt de neoprit, dovadă și victoria categorică obținută în fața Norvegiei, scor 6-0.

Jucătorii tineri, alături de cei experimentați, precum Ozil, Muller sau Kroos, fac o treabă excelentă și demonstrează că succesele nu sunt întâmplătoare într-un fotbal sănătos din toate punctele de vedere. Într-o grupă cu Irlanda de Nord, Azerbaidjan, Cehia, Norvegia și San Marino, Germania are opt succese la rând și doar două goluri primite. Dacă România stă din nou acasă, nemții nu doar că se pregătesc de Campionatul Mondial, ci visează să scrie istorie și să câștige titlul pentru a doua oară la rând.

 

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă