14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPreviziuni nefaste pentru Dinamo. Condamnarea lui Ionuț Negoiță poate demola clubul

Previziuni nefaste pentru Dinamo. Condamnarea lui Ionuț Negoiță poate demola clubul

Trimiterea în judecată pentru bancrută frauduloasă a lui Ionuţ Negoiţă, patronul de la SC Dinamo 1948, şi a administratorilor speciali şi judiciari care l-au ajutat – spun procurorii – să scoată ilegal clubul din insolvenţă poate duce la colapsul ultimului mare brand din România scăpat, până acum, nevătămat.

ProSport a discutat cu specialişti, practicieni în insolvenţă, pentru a afla ce se întâmplă cu societatea (Dinamo) dacă judecătorii decid că a fost scoasă din insolvenţă fraudulos, iar creditorii – înşelaţi. Perspectivele nu sunt deloc încurajatoare: faliment sau revenirea în insolvenţă – în orice caz, Dinamo nu va mai activa în Liga 1 şi Liga 2.

Cazul este extrem de complicat – surse judiciare citate de Agerpres vorbesc de un dosar care are 74 de volume – şi de grav, spun specialiştii contactaţi de ProSport. Speţa vizează fapte din 2014, când administratorul special Valentin Cristian Gheorghiţă, cu sprijinul patronului Ionuţ Negoiţă, ar fi ascuns active de 16,8 milioane de lei în momentul întocmirii planului de reorganizare. Prin aceasta s-ar fi urmărit înşelarea creditorilor, care au fost determinaţi să accepte să li se restituie sume mai mici din totalul datoriilor. Prin declararea unor active de 3,8 milioane de lei în planul de insolvenţă, şi ascunderea altor 16,8 milioane de lei, creditorii au fost convinşi să renunţe la 94,07% din totalul datoriilor. Cele mai substanţiale restanţe erau înregistrate către Fisc – 24,5 milioane de lei şi Primăria Sectorului 2 – 1,9 milioane de lei. Atât ANAF, cât şi Primăria Sectorului 2 s-au constituit acum părţi vătămate în proces.

Condamnarea lui Negoiţă ar echivala cu condamnarea FC Dinamo 1948

Dinamo a intrat în insolvenţă pe 11 iunie 2014, iar planul de reorganizare s-a semnat pe 22 octombrie 2014. Clubul a ieşit din insolvenţă pe 24 septembrie 2015. La începutul acestui an, pe 23 februarie 2017, procurorii de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au declanşat urmărirea penală împotriva vinovaţilor, instituind şi sechestrul asupra unor bunuri în valoare de 16,8 milioane de lei.

Dacă în privinţa lui Ionuţ Negoiţă, lucrurile sunt destul de clare – fie este achitat, caz în care scapă toată lumea, fie este condamnat, iar pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani –, în schimb cazul societăţii Dinamo este unul excepţional tocmai prin faptul că nu există un precedent. De aici, şi părerile divergente ale specialiştilor.

„Societatea nu e vinovată. Dacă îi găsesc vinovaţi pe cei trimişi în judecată şi se constată că au fost scoşi ilegal din insolvenţă, instanţa va dispune, cel mai probabil, anularea tuturor actelor făcute pe baza documentaţiei false. Creditorii n-au niciun interes să falimenteze societatea, pentru că e posibil ca, în acest caz, să recupereze mai puţini bani decât dacă ar executa-o silit sau ar reveni la starea de insolvenţă“, a explicat un practician în insolvenţă pentru ProSport. „Foarte probabil, se vor executa silit bunurile, pentru a se recupera paguba. Dacă se poate acoperi suma astfel, pentru că făptaşii vor fi solidari cu societatea, atunci Dinamo scapă. Dacă datoriile sunt prea mari şi nu se poate acoperi totul, atunci revine la insolvenţă şi se reia tot procedeul: alt plan de reorganizare, alt administrator special, alt administrator judiciar şi aşa mai departe“, spune aceeaşi sursă.

Un alt practiciant în insolvenţă spune însă că lucrurile sunt mult mai complicate. „Având în vedere circumstanţele cazului şi datoriile colosale, instanţa probabil că va dispune intrarea direct în faliment. Legea prevede că o societate care a ieşit din insolvenţă n-are dreptul să mai apeleze la această formă de protecţie contra creditorilor timp de cinci ani. Aici nu e cazul, pentru că Dinamo a fost scoasă fraudulos din insolvenţă, şi atunci se anulează toate actele. Deci n-ar fi vorba de alţi creditori care să fi solicitat insolvenţa, ci de vechiul caz. Dar modul în care spun procurorii că au procedat (n.r. – au înstrăinat bunuri, au „uitat“ să declare sume existente în conturi şi încasări de peste 13 milioane de lei), împreună cu sumele foarte mari, care e clar că nu pot fi acoperite, vor duce la faliment. În orice caz, eu nu am cunoştinţă, în România, de o situaţie asemănătoare. Efectiv, mă mir că Negoiţă şi administratorii clubului au putut face aşa ceva“.

Indiferent, însă, dacă SC Dinamo 1948 SA va fi readusă în insolvenţă sau băgată direct în faliment prin decizia instanţei, cert este că nu va mai juca în Liga 1 şi Liga 2. Începând din vara anului viitor, FRF va aplica din nou, în manualul de licenţiere, prevederea potrivit căreia echipele în insolvenţă sau faliment nu au dreptul să joace în primul eşalon. În plus, echipele cu datorii la stat nu vor avea dreptul să joace, începând din 2019, nici în Liga 2.

Procesul început acum contra lui Ionuţ Negoiţă va dura, cu tot cu apel, minimum un an şi jumătate. Deci sentinţa definitivă poate fi aşteptată, cel mai devreme, la sfârşitul primăverii lui 2019.

În acest context, pare să se clarifice, în sfârşit, logica iniţiativei lui Nicolae Badea, care astă-vară a înscris subit, în Liga 4, o echipă cu numele SC FC Dinamo. ProSport a aflat, din surse absolut sigure, că Nicolae Badea ştia cu precizie ce se întâmplă în dosarul bancrutei frauduloase de la SC FC Dinamo 1948. Omul de afaceri este la curent cu pericolul care paşte societatea din Liga 1.

În acest caz, este posibil să asistăm la o reeditare a cazului Rapid. Nicolae Badea deţine controlul asupra „vechii“ asociaţii, SC AFC Dinamo, cea care a avut echipa de fotbal până în 2001. La acel moment, acţionarii (între care se aflau Badea şi Borcea) au înfiinţat SC FC Dinamo 1948, care a preluat activele şi a concesionat marca de la vechea asociaţie, devenită acţionar minoritar în noua structură. Dacă SC FC Dinamo 1948 dispare dintr-un motiv sau altul, însemnele clubului revin la AFC Dinamo, formaţia care activează acum în Liga 4.

După cum se ştie deja, lucrurile au evoluat şi la Rapid, în bună măsură, la fel. Până în 2006, echipa din Liga 1 a evoluat sub structura AFC Rapid. George Copos a înfiinţat atunci o societate, SC FC Rapid SA, pe care a trecut activele. AFC Rapid a rămas acţionar minoritar la noua structură şi a cedat dreptul de folosinţă asupra mărcii către SC FC Rapid SA, cu menţiunea că va recăpăta marca dacă societatea se dizolvă voluntar sau dispare. În 2016, cu câteva luni înainte ca SC FC Rapid SA să dea faliment, George Copos a cedat controlul asupra AFC Rapid unui fost angajat de-al său, Horia Manoliu. AFC Rapid s-a înscris în Liga 5 la două luni după falimentul FC Rapid, a promovat şi acum joacă în Liga 4 (împreună cu AFC Dinamo a lui Nicolae Badea), propunându-şi să promoveze, la un moment dat, în Liga 3, susține prosport.ro.

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă