16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial68 de sportivi din delegația Rusiei nu vor merge la Olimpiada de...

68 de sportivi din delegația Rusiei nu vor merge la Olimpiada de la Rio. Reacția guvernului rus: Este o decizie subiectivă, suficient de politizată şi fără fundament juridic

UPDATE 14.50: Rusia şi-a exprimat, joi, „regretul profund” pentru decizia Tribunalului Arbitral al Sportului (TAS). Totodată, a calificat decizia ca fiind una politică, susținând că nu are „fundament juridic”, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Nu putem decât să regretăm profund” această decizie privind „atleţii care nu au nimic de a face cu dopajul”, printre care „ţarina” săriturii cu prăjina Elena Isinbaebva, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

„Este puţin probabil ca ideea de responsabilitate colectivă să poată fi acceptată”, a precizat el. 

La rândul său, ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a criticat o decizie „politică”. „Nu-mi pot exprima decepţia. Vom reflecta la viitoarele etape. După părerea mea, este o decizie subiectivă, suficient de politizată şi fără fundament juridic”, a declarat el pentru agenţia oficială de presă TASS. 

————-

Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS) de la Lausanne a decis, joi, a respins, joi, contestația a 68 de sportivi ruși, suspendați de Federația Internațională de Atletism (IAAF). Astfel, sportivii nu vor reprezenta Rusia la Jocurile Olimpice de la Rio, informează AFP, citat de Agerpres.

„Juriul TAS a confirmat validitatea deciziei IAAF conform căreia sportivii a căror federaţie naţională a fost suspendată sunt ineligibili pentru competiţiile organizate sub egida IAAF”, a anunţat TAS în motivarea deciziei sale. 

Conform TAS, Comitetul Olimpic Rus rămâne „abilitat să selecţioneze ca reprezentanţi ai Federaţiei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio sportivii ruşi care îndeplinesc criteriile şi sunt eligibili pentru a concura conform regulamentului IAAF. Iar în prezent, doar doi atleţi ruşi, săritoarea în lungime Daria Klişina şi Iulia Stepanova (800 m), au fost recalificaţi de IAAF. 

Citește și: Scandalul dopajului din Rusia face noi victime, în urma raportului McLaren

Cei trei judecători ai TAS au estimat, de asemenea, că nu sunt competenţi pentru a determina dacă sportivii ruşi selecţionaţi trebuie să fie înscrişi „ca reprezentanţi ai Federaţiei Rusiei sau ca atleţi independenţi”. 

IAAF a reacţionat imediat cu uşurare la decizia TAS, apreciind că aceasta va crea „condiţii de competiţie cu arme egale între sportivi”. Totodată, TAS s-a declarat „confuz” în privinţa aplicării imediate cu efect retroactiv a regulamentului IAAF, adoptat pe 17 iunie 2016, care prevede criterii de eligibilitate excepţionale pentru sportivii a căror federaţie a fost suspendată. 

În virtutea acestui regulament, doar sportivii care sunt rezidenţi în străinătate şi/sau fiind supuşi unui sistem de control antidoping altul decât sistemul rus sunt eligibili. Astfel a fost permisă recalificarea Dariei Klişina. 

Citește și: Dopajul rus de stat – un scandal fără precedent

Tot joi, Comitetul Olimpic German (DOSB) s-a pronunţat pentru excluderea de la Olimpiadă a sportivilor ruşi, de la cele 20 de sporturi menţionate într-un raport, făcut public luni.

Raportul McLaren a demonstrat existenţa unui sistem de dopaj organizat de statul rus, cu susţinerea activă a serviciilor secrete din 2011 până în 2015 la 30 de sporturi, dintre care 20 de discipline înscrise la JO de vară. 

În ultimele zile Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a primit mai multe solicitări pentru excluderea totală a Rusiei de la Jocurile de la Rio (5-21 august), după dezvăluirile din raportul juristului canadian Richard McLaren, comandat de Agenţia Mondială Antidopaj (AMA-WADA). 

 

Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă