8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce să reîncepem activitatea fizică şi ce beneficii aduce asupra sănătăţii:...

De ce să reîncepem activitatea fizică şi ce beneficii aduce asupra sănătăţii: 6 motive să te reapuci de sport

Pentru a începe o activitate fizică de timp liber nu aveți nevoie de un echipament special sau de o pereche de pantofi sport anume, ci doar de dorinţa de a avea un stil de viaţă mai activ. Următoarele beneficii v-ar putea motiva.

Sedentarismul este un criminal tăcut, cauză tot mai frecventă a bolilor, pe lângă stres și lipsa de timp. Când ați făcut ultima dată sport?

Indiferent de vârstă și de condiția fizică, nu e prea târziu să vă puneți în mișcare. În timp, practicarea exerciţiilor fizice produce o adaptare a organismului la efort şi conduce la modificări funcţionale, structurale şi metabolice. Efectele se instalează treptat, iar vestea bună e că se pot menţine cu minimum două sesiuni de mişcare pe săptămână.

Sportul practicat sistematic ajută la:

1. menținerea unei condiții fizice optime;

2. înlăturarea stresului cotidian;

3. prevenirea proceselor degenerative la persoanele vârstnice;

4. menținerea tonusului psihic la vârsta a treia;

5. adeziunea în noi grupuri;

6. combaterea sedentarismului.

Efectele exercițiilor aerobe

Antrenamentele cu eforturi aerobe – precum mersul pe bicicletă, săritul corzii, alergatul ușor, înotul sau diverse exerciții de mobilitate – au ca scop dezvoltarea rezistenţei şi au efecte asupra sistemelor implicate în furnizarea, transportul şi utilizarea oxigenului la ţesuturi. În paralel, produc modificări şi în musculatura scheletică.

Creşte cantitatea de mio-globină – o proteină asemănătoare hemoglobinei, care se găseşte în ţesutul muscular şi are rolul de depozitare a oxigenului. În timpul respirației, oxigenul este preluat de hemoglobină în plămâni, transportat prin sânge la mușchi, unde este cedat mioglobinei pentru a fi depozitat și utilizat.

Crește oxidarea lipidelor. Antrenamentul aerob conduce la creșterea rezervelor de lipide – combustibil necesar mușchiului în efortul de rezistență. O persoană activă eliberează o mai mare cantitate de acizi grași liberi, ceea ce duce la degradarea țesutului adipos.

Crește numărul de capilare per fibră musculară. Persoanele active pot avea cu 10% mai multe capilare față de sedentari. Capilarizarea suplimentară favorizează schimburile gazoase între sânge și fibrele musculare și producerea de energie necesară contracțiilor musculare.

Nu în ultimul rând, exercițiile fizice aerobe îmbunătățesc activitatea inimii prin diminuarea frecvenței cardiace și creșterea volumului sistolic.

Să duceți o viață activă ține în mare măsură de autoeducație.

Dacă informațiile de mai sus v-au ajutat să conștientizați necesitatea de a practica sistematic exercițiul fizic, mai departe e nevoie să faceți un efort voluntar în acest sens. Începeți acum și vă veți mulțumi mai târziu!

CV
Gabriel Obîrșan a absolvit Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București, cu un masterat în programul „Performanţă în sport“. Din anul 2008 activează ca instructor fitness și antrenor personal, lucrând atât cu adulți, cât și cu copii.
obirsangabriel.wordpress.com  / facebook.com/ObirsanGabriel.PT                                                                                                                   

 

 

 

Gabriel Obîrșan
Gabriel Obîrșanhttp://gabriel-obirsan
Gabriel Obîrșan a absolvit Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS)din București, cu un masterat în programul „Performanţă în sport“. Din anul 2008 activează ca instructor fitness și antrenor personal, lucrând atât cu adulți, cât și cu copii.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă