13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialFederer și tenisul-spectacol. A treia victorie consecutivă în fața lui Nadal

Federer și tenisul-spectacol. A treia victorie consecutivă în fața lui Nadal

La 35 de ani, Federer este de neoprit, are un sezon fabulos și este un adevărat coșmar în 2017 pentru rivalul său spaniol.

Roger Federer a câștigat al treilea trofeu important în acest an, după ce s-a impus și la Miami în fața lui Nadal, de care a trecut în doar două seturi, scor 6-3, 6-4. Recent, trecuse de iberic la Indian Wells, iar la începutul anului izbutise să-l învingă și în finala primului Grand Slam al anului, Australian Open.

Nu este pentru prima oară când Federer reușește să se impună într-un an la Australian Open, Indian Wells și Miami. I-a mai ieşit acest lucru și în 2006, performanțe similare fiind izbutite doar de alți trei jucători: Pete Sampras, Andre Agassi și sârbul Novak Djokovic, ultimul în  trei rânduri.

Victorie după 11 ani la Miami

Așa cum ne-a obișnuit în acest an, Roger Federer a făcut spectacol în finala de la Miami, care a durat o oră și jumătate. În primul set, unul destul de echilibrat, un singur break al elvețianului a făcut diferența, așa cum s-a întâmplat, de altfel, și în setul secund, când tenismenul a câștigat pe serviciul lui Nadal, la scorul de 4-4, momentul-cheie al meciului.

„Nu-mi revin din această nebunie! Pauza de 6 luni a fost foarte importantă, decizia pe care am luat-o s-a dovedit a fi excelentă. Am fost foarte obosit după meciurile cu Berdych și Kyrgios, dar am dat totul încă o dată și am fost mai bun decât Nadal în momentele importante”, a declarat Roger Federer după succesul de duminică.

Înaintea finalei cu Nadal, elvețianul a avut meciuri extrem de solicitante cu Tomás Berdych și Nick Kyrgios. El a salvat două mingi de meci în fața cehului, calificându-se apoi într-o semifinală pe care a câștigat-o în mai bine de 3 ore și în care a jucat 3 tie–break-uri: 7-6 (9), 6-7 (9), 7-6 (5).

A fost al treilea succes al lui Federer la Miami și primul după 11 ani. În 2005, Roger îl învingea la acest turneu tot pe Nadal, dar în 5 seturi, pentru ca apoi să se impună și un an mai târziu, după un ultim act cu Ivan Ljubicic, croatul fiind chiar antrenorul său în acest moment.

Turneul de la Miami e unul special pentru Federer și Nadal. Primul duel direct dintre cei doi mari campioni a avut loc tot aici, în 2004. Atunci, ibericul, în vârstă de 17 ani, a făcut un turneu extraordinar și a produs o surpriză mare, trecând în ultimul act de elvețianul care era liderul clasamentului mondial.

Federer nu a avut nicio emoție la Indian Wells

Înaintea finalei de la Miami, Roger Federer l-a învins fără emoții pe Nadal, în optimile precedentului turneu din Statele Unite, cel de la Indian Wells. În partida disputată pe 15 martie, Roger a avut nevoie de doar 68 de minute pentru a se califica în sferturi: 6-2, 6-3. Succesul clar al lui Federer a amintit de victoria acestuia cu Nadal de la Turneul Campionilor, de acum 10 ani, atunci când elvețianul s-a calificat în finală după ce a cedat doar 5 game-uri: 6-4, 6-1.

După succesul obținut împotriva ibericului, Roger Federer a mers perfect la Indian Wells: în sferturi a profitat de abandonul lui Kyrgios, în semifinale a trecut de Jack Sock, iar apoi l-a învins în ultimul act pe conaționalul Wawrinka, scor 6-4, 7-5. 

Clasament. A revenit pe locul 4 în lume

Parcursul incredibil din 2017 l-a ajutat pe Roger Federer să ajungă până pe locul 4 în clasamentul ATP și să facă, astfel, un salt de două poziții. În spatele elvețianului este tocmai Rafael Nadal, aflat și el într-o perioadă foarte bună.

Lider mondial este tot britanicul Andy Murray, urmat de sârbul Djokovic și de elvețianul Wawrinka. De menționat că Federer a fost numărul 1 ATP mai bine de 300 de săptămâni, între octombrie 2002 și noiembrie 2016 fiind între primii 10 din lume.

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă