10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialResponsabili ruși recunosc, în premieră, existența unui sistem de dopaj la scară...

Responsabili ruși recunosc, în premieră, existența unui sistem de dopaj la scară largă

Responsabili ruși însărcinați cu lupta antidoping au recunoscut, pentru prima oară, existența unui sistem de dopaj la scară largă în țara lor, relatează cotidianul New York Times.

Directoarea generală a agenției ruse antidoping, Anna Antseliovich, a declarat pentru publicația americană că ”este o conspirație instituțională”.

Totuși, Anna Antseliovich, ca și alți responsabili întrebați de jurnaliști, au respins teoria unui sistem de dopaj instituit de statul rus și au asigurat cotidianul că liderii ruși nu au fost implicați.

Într-un al doilea raport adresat Agenției Mondiale Antidoping și publicat la începutul lunii decembrie, juristul canadian Richard McLaren, descrie un sistem de dopaj organizat de stat, iar Rusia contestă această afirmație. 

Raportul respectiv mai indică existența ”unei conspirații instituționale” organizată cu pariciparea Ministerului Sporturilor, a Agenției Ruse Antidoping – RUSADA – și a laboratoarelor antidoping din Moscova, împreună cu FSB (serviciile secrete), pentru îmbunătățirea rezultatelor celor peste 1.000 de atleți din 30 de discipline sportive.

Ministrul rus al sporturilor, Vitaly Mutko, declarase agenției TASS, pe 9 decembrie, imediat după publicare raportului, că acuzațiile de ”conspirație instituțională” nu au fost demonstrate.

Aceste acuzații au constituit o nouă lovitură pentru sportul rus, care încă se străduiește să atenueze daunele cauzate de primul raport al lui McLaren și de excluderea atleților săi din competițiile internaționale.

Suspiciunile care planează asupra Rusiei vizează mai multe sporturi. Scandalul a zguduit Jocurile Olimpice din acest an, de la Rio de Janeior, din Brazilia, și continuă să facă valuri și în această iarnă: probele de biatlon, patinaj și schi fond au fost anulate.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă