11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSajgo Bacsi, campion la schi la 77 de ani

Sajgo Bacsi, campion la schi la 77 de ani

Clujeanul Sajgo Bacsi și-a transformat pasiunea într-o mică afacere: el și-a deschis un atelier pentru reparatul schiurilor, iar veniturile din această activitate îi suplimentează pensia.

Pe Martin Sajgo îl cunosc aproape toţi clujenii care schiază pentru că el este cel la care apelează cei mai mulți să le regleze schiurile înainte de o tură pe zăpadă. Însă doar cei apropiaţi ştiu că Sajgo Bacsi este un împătimit al acestui sport, pe care îl practică, în continuare, cu mare plăcere deși este aproape octogenar. Atât de împătimit este încât din momentul în care a învăţat să schieze, la 36 de ani, nu a mai renunţat niciodată la acest sport, nici măcar acum, când se apropie vertiginos de a opta decadă de viaţă. “Pentru mine este mai mult decât un hobby. E un sport foarte sănătos, stimulează circulaţia, tot organismul se schimbă, se simte mai bine. Mă simt cu 15 ani mai tânăr după o tură de schi”, povesteşte schiorul clujean, citat de SportinCluj.ro. Chiar şi acum, la 77 de ani nu renunţă la a mai face coborâri în forţă.

Are un grup de prieteni cu care coboară pârtiile din Franţa, Italia sau Austria, dar şi pe cele din România, din Predeal, Băişoara, Arieşeni, Mădăraşi, Borşa, Cavnic sau Şuior. Schiază peste 50 de kilometri pe zi, dar nu mai mult de cinci ore într-o zi. Anul trecut a intrat în Top 10 schiori seniori realizat în cinci staţiuni din Franţa. “Eram cu 10 ani mai în vârstă decât ceilalţi”, îşi aminteşte schiorul.

Martin Sajgo spune că a învăţat singur să schieze: a stat şi i-a observat pe ceilalţi cum schiau. Acum şi-a făcut o tehnică proprie cu ajutorul căreia poate coborî orice pârtie, chiar şi la vârsta lui. De altfel, nu ezită să încerce nici cele mai grele pârtii. “Metodele mele de a schia sunt adaptate vârstei şi conformaţiei fiecăruia. Aş vrea să pun pe internet aceste poziţii de schi, care nu obosesc picioarele”, mai spune Sajgo Bacsi. Clujeanul nu a fost niciodată instructor oficial, dar învaţă cu plăcere pe oricine doreşte, pentru că îi place să predea şi celorlalţi ceea ce ştie.

Autodidactul Sajgo Bacsi se descrie drept un om al detaliilor, o persoană minuţioasă, căreia îi place să facă cele mai complicate lucruri. Este bine informat, citeşte mult, scrie versuri şi articole în ziarul local Szabadsag. Pe lângă faptul că a învățat singur să schieze, și-a construit singur casa, iar acum s-a pus pe învăţat limba engleză.  

 

Martin Sajgo a devenit un exemplu și pentru tinerii din Cluj

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă