22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialZsolt Torok, despre tragedia din Munții Retezat: Nu cred ca exista cuvinte...

Zsolt Torok, despre tragedia din Munții Retezat: Nu cred ca exista cuvinte si nici nu incerc sa le gasesc

Zsolt Torok, președintele Comisiei de Alpinism din cadrul Federației de Alpinism, a scris, pe contul său de Facebook, că nu există cuvinte pentru tragedia din Munții Retezat, în care și-au pierdut viața Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi. 

”Nu cred ca exista cuvinte si nici nu incerc sa le gasesc.Stau doar si ma gandesc la fetita care zambea pe scena.Prima si ultima gala al alpinismului pentru ea.Pe baiat nu il cunosteam si astfel sunt involuntar tentat sa ma gandesc la Geta .Nu imi vine sa cred nu vreau sa cred.Azi dimineata am primit aceasta veste si suntem socati”, a scris Zsolt Torok. 



Doi adolescenți — Erik Gulacsi și Dor Geta Popescu — și-au pierdut viața, iar cinci persoane au fost rănite în urma unei avalanșe care s-a produs sâmbătă în zona Șaua Bucurii-Poiana Pelegii, la circa 2.000 de metri altitudine.

Dor Geta Popescu (născută pe 4 iunie 2003) a devenit, în decembrie, la 13 ani, cea mai tânără alpinistă din lume care escaladează vârful Giluwe (4.367 m), din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania.

Dor Geta Popescu, reprezentantă a Federației Române de Alpinism și Escaladă și membră a Altitude Expeditions Team, a escaladat al șaselea din cei șapte vulcani cei mai înalți de pe fiecare continent ai Circuitului ''7 Volcanoes''. Giluwe este cel mai înalt vulcan din Pacific. Este un vulcan stins care, în timpul ultimei perioade de activitate a erupt sub gheață.

Dor Geta Popescu a avut un an 2016 de excepție, în care a stabilit recorduri mondiale de vârstă pe Aconcagua, cel mai înalt munte din afara Asiei, Pico de Orizaba, cel mai înalt vulcan din America de Nord, Denali/McKinley, gigantul Americii de Nord, și Giluwe, cel mai înalt vulcan din Pacific.

Dor Geta Popescu are cel mai bun palmares mondial în alpinismul feminin de altitudine sub 18 ani. A stabilit 8 recorduri mondiale de vârstă. A escaladat 6 vârfuri din circuitul 7 Volcanoes și a escaladat 4 din cei 7 cei mai înalți munți din circuitul 7 Summits.

 

Cele mai citite

Germania susține aderarea completă a României la Spațiul Schengen

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, adică şi cu...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă