19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTech5 strategii de apărare în cyberbullying

5 strategii de apărare în cyberbullying

Acst tip de hărţuire s-a mutat în mediul online, unde cel care abuzează nu are nevoie de mușchi, ci de o identitate falsă și informații compromițătoare despre cel abuzat. În opinia psihologului Lenke Iuhoș, în cazurile de cyberbullying elementele de identificare a abuzatorului lipsesc, drept pentru care nu va exista un punct în care abuzatorul să înceteze acțiunile; ba din contră, se va hrăni cu suferința celui abuzat, iar cu cât teama acestuia este mai mare, iar controlul său devine tot mai evident, cu atât abuzatorul va recurge la metode și mai inventive pentru a-l traumatiza. Specialistul afirmă că există câteva acțiuni pe care victimele abuzate ar putea să le întreprindă atunci când sunt hărțuite online de un cont anonim:

 

1. Nu este vina ta! Tu doar ai simțit nevoia să comunici cu cineva, să socializezi, să fii deschis către nou, așadar, nu este vina ta că ai avut ghinionul de a da peste o persoană care nu ți-a apreciat sinceritatea, încrederea, ba chiar le-a folosit împotriva ta. Ia-o ca pe o lecție de viață, deoarece vei mai cunoaște oameni care nu merită încrederea ta și vei învăța în timp să îi triezi.

 

2. Nu mai răspunde celui care te hărțuiește și blochează-i profilul. Persoana care te hărțuiește online se hrănește cu fricile tale, așadar, cea mai greșită strategie este să escaladezi discuțiile cu el. Dacă îi vei întrerupe fluxul comunicațional, acesta se va plictisi și se va îndrepta către altă victimă căreia să-i afle slăbiciunile și să le exploateze. Atât timp cât nu îi răspunzi, nu reprezinți un interes pentru el. Ideal este să îi blochezi profilul, astfel încât să nu te mai poată contacta.

 

3. Salvează toată conversația! Vorbele se pierd, dar ce e scris rămâne. În cazul în care te simţi atacat, poţi face un fişier cu acele vorbe scrise. Salvează tot ceea ce este scris şi e deranjant, nu lăsa să treacă timp, mai ales că sunt uşor de şters. E bine să ştii că, în cazul în care trebuie să reproduci conversaţia, e posibil să nu poţi reda exact cum ţi s-a adresat. În altă ordine de idei, când salvezi o discuţie, aceea se salvează ca o cronologie cu dată şi oră, acestea fiind elemente foarte importante în astfel de situații ameninţătoare. Nu uita că are o importanţă aparte şi numărul cuvintelor jignitoare, al pozelor care chiar nu pot fi descrise cu exactitate. Salvarea celor scrise respectă realitatea.

 

4. Schimbă-ți parola, protejează-ți contul! A te proteja este deja un pas sigur spre independenţă, iar autonomia personală se învaţă prin experienţă. Află că e bine să ştii ce e periculos pentru tine, prin discuţii simple cu adulţii din familie sau din şcoală. Lumea online-ului e plină de efecte care nu sunt bune pentru noi. Aşa sunt şi acele persoane care arată că glumesc, însă intră direct în viaţa noastră umilind şi jignind. E uşor de făcut un pas foarte sigur, să schimbi parola pentru a-ți proteja contul personal. Acest lucru ţine de tine, de intimitatea ta. Schimbările, şi în cazul parolei, reîmprospătează situaţia neplăcută.

 

5. Să nu îți fie rușine să ceri ajutor! Ajutorul se cere, e normal să nu ştii ce să faci în situații deranjante, care pot fi dăunătoare sau chiar periculoase pentru viața ta. Orice moment de criză are clipe în care oamenii decid şi acţionează mai bine împreună. Acele atacuri de pe internet nu sunt nişte mesaje normale, acceptate de societate, așadar, să ceri ajutorul atunci când simţi un abuz prin mesaje, comentarii la profil, înseamnă că ești o persoană responsabilă.   

 

ASISTENȚĂ GRATUITĂ

Persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot accesa, din această lună, numărul unic 1191 pentru a raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat. Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică (CERT-RO) pun la dispoziţie acest număr de telefon, apelabil din toate reţelele, oferindu-le prin call-center asistenţă şi consiliere gratuită.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă