14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMinisterul Transporturilor vrea covoare antifonice pe șoselele zgomotoase

Ministerul Transporturilor vrea covoare antifonice pe șoselele zgomotoase

Ministerul Transporturilor vrea să monteze pe şoselele unde zgomotul produs de trafic depăşeşte anumiţi parametri „covoare fonoabsorbante” şi „panouri fonoabsorbante”. Costul acestora este evaluat la aproximativ 25 de milioane de euro. 

„În vederea reducerii zgomotului generat de traficul rutier, urmează să se implementeze măsuri de reducere a zgomotului care vizează două direcţii: aşternerea de covoare fonoabsorbante şi montarea de panouri fonoabsorbante. Obiectivul general este de a oferi un confort acustic minim necesar atât participanţilor la trafic cât şi persoanelor care locuiesc în vecinătatea anumitor sectoare de drumuri naţionale pe care s-a înregistrat un nivel foarte ridicat al zgomotului datorat traficului rutier intens”, se arată în Nota de Fundamentare a viitorului act normativ, publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor.

„Proiectul de faţă reprezintă o primă etapă de implementare (fapt stabilit de comun acord cu Direcţia Generală Organismul Intermediar pentru Transport din cadrul Ministerului Transporturilor) şi a fost estimat la o valoare totală de 110,7 milioane de lei fără TVA (24,3 milioane de euro fără TVA, curs valutar BNR 10.05.2017: 1 euro = 4.5481 lei/euro), respectiv 131,8 milioane de lei cu TVA – valoare obţinută în urma derulării procesului de consultare a pieţei conform Legii nr. 98/2016, în baza ofertelor primite de CNAIR SA de la operatorii economici din domeniul aferent proiectului, dar şi prin prospectarea pieţei cu accesarea paginilor web ale marilor comercianţi specializaţi”, se mai arată în documentul citat.

În prima etapă „se au în vedere sectoarele pe care traficul în anul 2011 a fost peste 6 milioane de treceri de autovehicule (aprox. 113 km, din care cca. 32 km aferenţi unor sectoare pe care traficul înregistrat în 2011 a depăşit 10 milioane de treceri de autovehicule) şi toate sectoarele pe care s-au propus montarea de panouri fonoabsorbante (aprox. 24 km), rămânând ca ulterior să se identifice posibile surse de finanţare din instrumente structurale pentru restul sectoarelor pe care se doreşte aşterenere de covoare fonoabsorbante cuprinse în proiectul iniţial”, menţionează iniţiatorii proiectului.

Potrivit acestora, „proiectul iniţial a fost estimat la o valoare de aproximativ 80 de milioane de euro fără TVA şi avea în vedere aşternerea de covoare fonoabsorbante pe aproximativ 600 km şi montarea de panouri fonoabsorbante pe aproximativ 24 km”.

Finanţarea proiectului se va face din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), Obiectivul specific 2.5 „Creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe toate modurile de transport şi reducerea impactului transporturilor asupra mediului”, şi de către Guvernul României, prin asigurarea cofinanţării necesare.

Cele mai citite

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă