7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechFondatorul geografiei moderne românești, 55 de ani de la moarte

Fondatorul geografiei moderne românești, 55 de ani de la moarte

Simion Mehedinți este întemeietorul geografiei moderne, iar evenimentul dedicat acestuia a avut loc în satul natal al omului de știință, fiind organizat de Societatea de Geografie din România, filiala Vrancea, în parteneriat cu comunitatea locală și alte asociații.

La mormântul savantului au avut loc o slujbă de pomenire și un moment evocator chiar în ziua înmormântării Majestății Sale Regele Mihai I, căruia savantul i-a făcut urări la nașterea sa.

Astfel, la câteva zile după nașterea prințului Mihai, savantul Simion Mehedinți scria un editorial, pe care l-a publicat în revista Dumineca -Poporului, editorial ce se voia un mesaj către familia regală.

Mehedinți  îi ura prințului, pe atunci, Mihai să fie cumpătat în viață cum a fost Carol I, să fie legat de dorințele țării cum a fost Ferdinand, să fie viteaz precum Mihai Viteazul, să facă România falnică, să fie chezășie pentru unirea veșnică tuturor românilor.

„Să fie EL, cel dintâi prinț născut între hotarele României întregite, o chezășie pentru unirea veșnică a tuturor românilor. Când noi, cei de azi, nu vom mai fi și va închide și EL ochii, să dea Dumnezeu ca România să fie o țară de fală în toată Europa, ștergând petele de azi și dând uitării toate păcatele și pe toți păcătoșii”, scria Simion Mehedinți pe 5 noiembrie 1921, la puțin timp după nașterea celui ce avea să fie Regele Mihai.

 Legăturile peste timp cu Regele Mihai

Conf. univ. dr. Costică Neagu, președintele Asociației Personalului Didactic ”Simion Mehedinți” Focșani, a dat glas editorialului scris de savant în urmă cu 96 de ani.  Un semn și o legătură de natură ezoterică între omul de știință și Casa Regală  au făcut ca Simion Mehedinți să fie comemorat în aceeași sâmbătă de 16 decembrie 2017 în care cel pe care-l „ursea” la naștere, Regele Mihai I, a fost înmormântat.

Simion Mehedinți își începea mesajul către familia regală cu o scurtă comparație între Mihai Sturza, „românul autentic”, și Mihai cel născut în România din familie de străini care s-a dovedit a fi un model de cinste și moralitate.

De menționat că Simion Mehedinți s-a născut la 16 octombrie 1868, în aceeași lună cu prințul Mihai, a murit la 14 decembrie 1962 și a fost înmormântat pe 16 decembrie la Cimitirul Bellu, ziua înmormântării sale și a Regelui Mihai I fiind aceeași.

Slujba de pomenire de la Biserica din Soveja a fost oficiată de preotul paroh Gheorghe Nichifor, care a îndemnat noua generație să acorde o atenție deosebită învățăturilor transmise de înaintași. ”Este bine să-i ducem pe tinerii noștri la izvor ca să țină minte și ei unde este și să-l transmită din generație în generație. Altfel, cei tineri vor înseta lângă izvor fără să aibă putința de a bea apă”, a declarat preotul Nechifor.

Despre dărnicia și spiritul altruist al lui Simion Mehedinți a vorbit prim-vicepreședintele SGR Vrancea, Răzvan Săcrieru,  care a citit o scrisoare de danie adresată preotului din sat, la împlinirea a 40 de ani de la moartea tatălui savantului, Nicolae Mehedinți.

Personalitatea savantului și legăturile sale cu Casa Regală a României au  mai fost evocate și de alte personalități locale, dar și de simpli cetățeni. 

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă