15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial6000 de magazine online sunt atacate de hackeri pentru a afla datele...

6000 de magazine online sunt atacate de hackeri pentru a afla datele cumpărătorilor

Aproape 6.000 de magazine online sunt infectate, fără ca proprietarii lor să știe acest lucru, cu un program software malițios care sustrage datele de pe cardurile de credit ale cumpărătorilor, susține un studiu al unui dezvoltator IT olandez, conform BBC News citat de Agerpres.

Codul respectiv a fost introdus în site-urile respective de hoți cibernetici, susține, la 11 octombrie, pe site-ul propriu, dezvoltatorul olandez Willem De Groot.

El a descoperit 5.925 de site-uri de cumpărături online compromise prin scanarea semnăturii specifice a codului furtului de date în software-ul site-ului. Unele dintre datele furate din site-urile respective ar fi fost trimise în servere care se aflau localizate în Rusia, susține De Groot.

Într-o postare pe blogul său, el susține că atacurile informatice respective au exploatat vulnerabilități cunoscute în diferite programe de vânzări online.

După ce au obținut acces în site-urile respective, atacatorii au introdus o parte a codului malițios pentru a copia datele cardurilor de credit și informații despre plățile efectuate. Ulterior, informațiile obținute au fost vândute cu 30 de dolari per card pe forumurile de pe internet dedicate.

Cercetarea lui De Groot a scos la iveală nouă tipuri diferite de coduri de sustragere a datelor de pe site-urile de internet, olandezul sugerând că au fost implicate mai multe grupuri de hackeri în aceste atacuri. Potrivit lui, activitatea de sustragere a datelor financiare de pe site-urile respective a început în mai 2015. La finalul aceluiași an, circa 3.500 de site-uri de internet fuseseră compromise. De la acel moment numărul portalurilor a crescut la 5.925, dintre care unele au găzduit codul respectiv timp de aproape 18 luni.

Printre victimele afectate s-au numărat producători de mașini, firme de modă, portaluri guvernamentale sau muzee.

Programul pentru furtul datelor financiare a devenit din ce în ce mai sofisticat, astfel încât are capacitatea de a se ascunde singur și de a ataca mai multe tipuri de sisteme de plată. Unii proprietari de site-uri au luat măsuri specifice pentru îmbunătățirea securității acestora.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă