21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIoana Albani, DIICOT: E mai probabil să fii victima unei infracțiuni informatice...

Ioana Albani, DIICOT: E mai probabil să fii victima unei infracțiuni informatice decât a unei tâlhării

Procurorul-șef adjunct al DIICOT, Ioana Albani, a declarat vineri că, potrivit studiilor, este mai probabil ca o persoană să devină victima unei infracțiuni informatice decât victima unei tâlhării, informează Agerpres.

“Studiile ne arată că e mai probabil să devii victima unei infracțiuni informatice decât să fii victima unei tâlhării sau unui furt. Criminalitatea informatică atacă viața de zi cu zi într-un mod mai insidios. Nu este atât de evidentă, dar este prolifică, la fel ca oricare altă infracțiune. Alte studii arătau că banii proveniți din criminalitatea informatică depășesc cu mult banii obținuți din traficul de droguri”, a declarat Albani după Conferința internațională axată pe criminalitatea informatică, organizată de Consiliul Europei cu sprijinul Administrației Prezidențiale.

Conferința s-a desfășurat la Muzeul Național Cotroceni.

Ea a precizat că sistemele de protecție sunt diferite, dar că este nevoie de o educație primară în domeniul informatic din copilărie.

“Tinerii care pun pentru prima oară mâna pe un calculator trebuie să învețe că nu sunt singuri pe Internet și lucrurile pe care trebuie să le protejeze au legătură cu viața lor personală. Protecția sistemelor informatice este precum protecția casei, în cele din urmă. Simpla parcurgere a textelor referitoare la protecție nu este doar pentru că trebuie făcută, ci ea trebuie și înțeleasă, prin urmare aș sfătui pe oricine să nu dea click-click-click pe orice, ci efectiv să citească și să înțeleagă”, a arătat Albani.

Aproximativ 80 de oficiali de rang înalt din peste 20 de țări s-au întâlnit la București pentru o conferință de trei zile organizată de Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice (C-PROC), cu sprijinul Administrației Prezidențiale a României, pentru a-și reînnoi și extinde angajamentul pentru Acțiunea Globală împotriva criminalității informatice (Glacy).

Directorul Centrului pentru Infracțiuni Cibernetice al Consiliului Europei, Alexander Seger, consideră că în cei trei ani în care s-a desfășurat proiectul Glacy s-a demonstrat că dezvoltarea capacităților este cel mai eficient mod de a combate criminalitatea informatică la nivel mondial.

“Aceste șapte țări prioritare ale proiectului Glacy — Mauritius, Maroc, Senegal, Africa de Sud, Sri Lanka, Filipine și Tonga — s-au angajat să adopte Convenția de la Budapesta și am simțit că este de datoria noastră să-i ajutăm să o și implementeze în mod corect. Aceste țări au acum o legislație mai puternică în domeniul criminalității informatice și au pregătit procurorii, judecătorii și poliția și, mai mult decât atât, mai ales în domeniul formării profesionale a judecătorilor, ei au reușit să implementeze programele de training la nivel național”, a declarat Seger.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă