10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialKaspersky anunță un nou virus care poate afecta inclusiv telefoanele mobile cu...

Kaspersky anunță un nou virus care poate afecta inclusiv telefoanele mobile cu Android

Un program de tip troian, care se poate infiltra inclusiv pe terminalele mobile care are instalată ultima versiune Android și care poate sustrage date confidențiale importante ale utilizatorului, a fost descoperit recent de experții Kaspersky Lab, informează luni Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei producătoare de soluții antivirus, noua variantă a troianului mobil Svpeng dispune de funcționalitatea keylogging, o tehnică cel mai adesea asociată cu autorii atacurilor cu țintă precisă.

Practic, versiunea modificată a troianului sustrage textul introdus, cum ar fi datele bancare, prin compromiterea serviciilor Android pentru persoane cu dizabilități, disponibile în categoria Accesibilitate. Această metodă îi permite, de asemenea, troianului să-și acorde alte drepturi și să contracareze încercările de a-l dezinstala.

Cercetătorii avertizează asupra faptului că simpla actualizare a programelor dispozitivelor nu le protejează de acest troian.

"Serviciile din categoria Accesibilitate se referă, în general, la modificări aduse interfeței pentru utilizatori (UI) pentru a veni în sprijinul utilizatorilor cu dizabilități sau al celor care sunt temporar în incapacitatea de a interacționa la capacitate normală cu un dispozitiv, de exemplu atunci când sunt la volan. În iulie 2017, cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit că Svpeng este acum în stadiul în care profită de acest sistem pentru a fura textul introdus în alte aplicații de pe dispozitiv și a-și acorda o serie de drepturi suplimentare", susțin experții în securitate cibernetică.

Noul virus troian are, printre altele, următoarele caracteristici: este distribuit prin intermediul site-urilor malware, sub forma unei false aplicații flash player, la activare, cere permisiunea de a folosi serviciile din categoria Accesibilitate, poate să aibă acces la interfețele altor aplicații, să realizeze screenshot-uri de fiecare dată când o tastă este atinsă și să vadă datele de autentificare ale conturilor bancare. În plus, poate să-și acorde drepturi de administrator și să acopere alte aplicații.

În acest context, cercetătorii au descoperit mai multe adrese phishing care țintesc aplicațiile bancare ale unor importante bănci de retail europene. Mai departe, se poate instala singur ca aplicația SMS implicită, poate să trimită și să primească SMS-uri, să realizeze apeluri, să citească informațiile despre contactele existente în telefon și să blocheze orice tentativă de eliminare a drepturilor de administrator, împiedicând, astfel, dezinstalarea.

"Tehnicile troianului funcționează chiar și pe dispozitive actualizate, care au instalată ultima versiune a sistemului de operare Android și toate actualizările de securitate instalate", atenționează specialiștii.

Conform datelor existente la ora actuală, troianul nu este încă lansat la scară largă, iar cele mai multe atacuri detectate au fost în Rusia (29%), Germania (27%), Turcia (15%), Polonia (6%) și Franța (3%). Acestea includ atacurile phishing.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...
Ultima oră
Pe aceeași temă