14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialO fată din Austria își dă în judecată părinții pentru că au...

O fată din Austria își dă în judecată părinții pentru că au postat pe Facebook fotografiile ei din copilărie

O tânără austriacă de 18 ani a depus o plângere împotriva părinților ei, care refuză să elimine sute de fotografii din timpul copilăriei ei postate pe Facebook, scrie site-ul The Local citat de Agerpres.

Potrivit avocatului fetei, Michael Rami, părinții ei ar fi publicat aproape 500 de fotografii ale sale pe Facebook, în decurs de 7 ani, unele dintre ele fiind considerate de ea jenante, cum ar fi sesiunile de schimbare a scutecelor sau în care apare dezbrăcată, relatează vineri Direct Matin și Le Figaro.

“M-am săturat să nu fiu luată în serios de către părinții mei”, spune fata în ziarul The Local. “Ei nu au rușine și nici limite și nu le pasă dacă este o poză cu mine stând pe WC, sau goală în leagăn. Toată viața mea a fost fotografiată și făcută publică”.

Părinții săi refuză categoric să retragă imaginile. De fapt, tatăl său crede că, din moment ce el a făcut pozele, aceastea îi aparțin și, prin urmare, nimeni nu-i poate ordona să le elimine.

Deși cazul poate părea comic, acest scenariu este probabil să se producă din ce în ce mai frecvent pe măsură ce generațiile “rețelelor sociale” îmbătrânesc. Într-o asemenea măsură, încât poliția națională a emis un aviz de prevenire adresat părinților dependenți de Facebook și fericiți că postează fotografii cu copiii lor. Avertismentul pune accent pe importanța protejării vieții private a minorilor.

Rezultatul procesului, care va avea loc în luna noiembrie, este încă necunoscut. Într-adevăr, legea austriacă privind protecția vieții private este destul de slabă, scrie Direct Matin.

În Franța, de exemplu, publicarea unei fotografii fără consimțământul persoanei fotografiate poate fi drastic penalizată: 45.000 de euro amendă și până la un an de închisoare.

Un articol din The Telegraph relatează la rândul său că în Marea Britanie, un studiu arată că, în medie, un părinte postează 1.500 fotografii ale copilului său pe rețelele sociale atunci până când acesta împlinește 5 ani.

Potrivit studiului, 79% dintre părinții în cauză credeau că imaginile erau private și nu pot fi văzute de străini. O informație care dă frisoane și dovedește că, după 12 ani, condițiile de utilizare a Facebook rămân în mare parte necunoscute.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă