11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUn atac cibernetic de mare amploare a fost lansat simultan, de pe...

Un atac cibernetic de mare amploare a fost lansat simultan, de pe calculatoare din 30 de țări, asupra unor bănci din Rusia

Un atac cibernetic de amploare, care a fost lansat de pe mii de calculatoare piratate în peste 30 de țări, vizează mai multe mari bănci din Rusia, relatează joi AFP citată de Agerpres.

Informația în acest sens a fost oferită de laboratorul Kaspersky, specializat în securitate informatică. Atacul cibernetic a început marți.

Cea mai mare instituție financiară din Rusia, banca publică Sberbank, a anunțat că a fost vizată de un atac cibernetic dar că a reușit să-l neutralizeze fără ca activitățile să-i fie prejudiciate.

Potrivit Kaspersky, atacuri ”complexe” de tipul DDoS care constau în tentativa de a face un server indisponibil suprasolicitându-l cu cereri de accesare au început marți, la ora 13.00 GMT și continuau joi. Cu o durată medie de o oră dar putând atinge și aproape 12 ore, acestea au afectat ”site-urile de internet a cel puțin cinci instituții financiare care se află printre primele zece” rusești, a precizat societatea într-un comunicat.

Aceste operațiuni au constat în lansarea a 660.000 de cereri de accesare pe secundă de pe o rețea de computere piratate fără știința proprietarilor lor (”botnet”) care conțin peste 24.000 de calculatoare în 30 de țări din care majoritatea se află în SUA, India, Taiwan și Israel, a adăugat aceeași sursă.

La solicitarea AFP, Banca centrală din Rusia a confirmat că a identificat ”atacuri asupra unei serii de mari bănci” comise în special de pe dispozitive conectate, care nu au blocat însă accesul clienților la servicii.

Unul dintre responsabilii Sberbank, Stanislav Kuznețov, a precizat că grupul a suferit 68 de atacuri de acest tip în 2016 și că ultimul a fost unul dintre cele mai importante, dar ”u cel mai puternic”.

Kaspersky a reamintit că atacurile de tip DDoS constituie ”unul dintre instrumentele cele mai răspândite utilizate de răufăcători pentru a ataca firmele”.

Aceste atacuri s-au înmulțit în ultimii ani odată cu apariția băncilor online dar și în contextul tensiunilor provocate de criza ucraineană, cu acțiuni asupra site-urilor Kremlinului, băncilor rusești sau al NATO.

Recent, hackerii ruși au fost acuzați de autoritățile americane pentru piratarea unor servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei prezidențiale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă