20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialA fost găsită particula lui Dumnezeu

A fost găsită particula lui Dumnezeu

Sfântul Graal al fizicii, bosonul Higgs, căutat în zadar de sute de oameni de ştiinţă vreme de decenii, a fost în sfârşit descoperit la acceleratorul de particule al CERN, Large Hadron Collider.

„Cred că îl avem”, a declarat directorul general al CERN, Rolf Heuer, într-un interviu acordat The New York Times. Oamenii de ştiinţă susţin că au înregistrat un rezultat (5 sigma), ceea ce ar însemna o certitudine de 99,999% că au descoperit o particulă nouă şi că aceasta nu poate fi decât Higgs. Higgs umple în acest fel un vid care exista în Modelul Standard, teoria care descrie toate particulele, forţele şi interacţiunile care alcătuiesc universul.

Cu toate acestea, 99,999% nu înseamnă însă 100% şi oamenii de ştiinţă examinează deja mai multe ipoteze, una mai interesantă şi mai incitantă decât alta. Dacă existenţa bosonului Higgs ar fi fost, cumva, infirmată, atunci Modelul Standard, teoria cu care fizicienii au operat în ultimii 50 de ani, trebuia aruncat la gunoi şi oamenii de ştiinţă ar fi fost obligaţi să se întoarcă la principiile de bază şi să găsească un cu totul alt model explicativ care să includă cumva toate descoperirile făcute după elaborarea Modelului Standard, care părea să le explice până acum.

Potrivit lui Heuer, este încă prea devreme pentru a şti dacă noua particulă este, într-adevăr, bosonul Higgs. Ceea ce se ştie este că, la o masă de 125 miliarde electroni volţi, noua particulă este una din cele mai „grele” particule subatomice descoperite până în prezent, ceea ce, după cum au declarat oamenii de ştiinţă de la CERN „este consistent cu bosonul Higgs”. Pe de altă parte, după cum a atras atenţia Heuer, noua particulă ar putea fi „o impostoare, o particulă singulară sau chiar una dintr-un şir lung”. Această din urmă ipoteză este deosebit de atrăgătoare pentru fizicieni, pentru că ar deschide noi orizonturi de cercetare, care să îi ducă la ipoteze şi soluţii noi, care să dezlege „corsetul” Modelului Standard, „în exerciţiu” de mai bine de patru decenii.

Ce s-a întâmplat, concret? În acceleratorul de particule Large Hadron Collider de la CERN protonii se ciocnesc la viteze apropiate de viteza luminii, eliberând astfel particulele subatomice, care urmează traiectorii proprii înregistrate de două detectoare sensibile, ATLAS şi CMS. Dacă ambele detectoare înregistrează aceeaşi variaţie a datelor, atunci înseamnă că particula respectivă a fost descoperită. Potrivit Daily Tele­graph, savanţii de la ATLAS au înregistrat un semnal 5-sigma şi o masă de 126,5 miliarde de electroni volţi, iar cei de la CMS – unul de 4,9-sigma şi 125,2 miliarde de electroni volţi. În acel moment, particula a fost „capturată” după cea mai lungă şi costisitoare „vânătoare” de particule din istoria ştiinţei.

Masa semnificativă este deosebit de importantă pentru identificarea particulei drept Higgs. În anii ’60, fizicianul Peter Higgs a teoretizat existenţa bosonului pentru a rezolva o mare problemă a fizicii cuantice, problema masei sau, mai degrabă, ab­senţa ei. Astfel, Higgs a susţinut că trebuie să existe o particulă care să „împrumute” masă tuturor celorlalte particule, la fel cum Dumnezeu a creat lumea din nimic, şi de aceea a fost supranumită „particula lui Dumnezeu”. Ieri, la CERN, se pare că fizicienii l-au găsit, în sfârşit, pe Dumnezeu.  

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă