20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCargoul ATV-5 va pleca săptămâna viitoare spre Stația Spațială Internațională

Cargoul ATV-5 va pleca săptămâna viitoare spre Stația Spațială Internațională

Cargoul automatizat european ATV-5, care trebuie să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS), va fi lansat marţi de la baza Kourou din Guyana franceză, cu ajutorul unei rachete Ariane, a anunţat marţi compania Arianespace, citată de AFP. Decolarea rachetei Ariane 5 ES este programată pentru marţea viitoare, la ora 23.44 GMT, a precizat Arianespace într-un comunicat de presă.

Lansarea fusese iniţial prevăzută pentru 24 iulie. Arianespace a anunţat, vineri, că o va amâna cu câteva zile, pentru a permite "verificări suplimentare la sistemul de lansare al rachetei Ariane 5 ES". Aceste verificări s-au încheiat, precizează aceeaşi companie.

Al cincilea şi, totodată, ultimul din seria ATV ("Automated Transfer Vehicle"), cargoul spaţial Georges Lemaître are misiunea de a reaproviziona ISS şi pe cei şase ocupanţi ai staţiei. ATV-ul Georges Lemaître va livra la bordul ISS peste 2.600 de kilograme de alimente şi produse uscate, din care cea mai mare parte a fost deja încărcată încă din martie. În plus, ATV-ul va transporta aproape 850 de litri de apă potabilă şi trei tone de carburant.

Cu o masă totală de circa 20,3 tone, ATV-5 va fi reprezenta cea mai consistentă încărcătură trimistă vreodată pe orbită de un lansator Ariane, depăşindu-i în greutate pe predecesorii săi. La finalul misiunii sale de şase luni, cargoul va fi umplut cu deşeurile (nepericuloase) produse la bordul ISS. ATV-ul se va separa de ISS şi va plonja în atmosfera terestră, unde va arde în întregime, alături de toată încărcatura reziduală pe care o transportă.

După ultima misiune a cargourilor ATV, ale căror tehnici automatizate de navigare şi de conectare vor sta la baza altor vehicule spaţiale, ISS va fi aprovizionată de vehiculele ruseşti Progress şi de cargouri operate de firme private americane aflate sub contract cu NASA.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă