5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPăsăret inteligent. Corbii sunt capabili să-și facă planuri de viitor

Păsăret inteligent. Corbii sunt capabili să-și facă planuri de viitor

Unele păsări au mai multe abilități cognitive decât se credea până acum. Studii realizate de cercetători suedezi demonstrează că există păsări capabile de mai mult decât simpla depozitare a alimentelor.

Specialiștii de la Universitatea Lund din Suedia au antrenat cinci corbi ținuți în captivitate să facă unele lucruri pe care nu le fac în sălbăticie: de pildă să folosească diverse instrumente și să facă troc de obiecte cu oamenii. Savanții au descoperit, ast-fel, că aceste păsări își fac planuri pentru viitor atunci când își păstrează hrana și nu se preocupă doar de nevoile naturale imediate.

Corbilor li s-au arătat trei pietre și o cutie din al cărei capac ieșea un tub. Au învățat foarte repede că pot folosi o piatră drept instrument, după ce au văzut că dacă o aruncă prin tub, din cutie iese o recompensă. Apoi, cercetătorii le-au pus pe lângă piatră și alte obiecte pentru a le distrage atenția. Corbii au observat imediat că celelalte obiecte nu sunt folositoare și aproape toți au ales piatra și au obținut astfel recompensa din cutie, notează The Guardian.

Cercetătorii au făcut mai multe experimente similare, iar unul dintre corbi a găsit o metodă de a deschide cutia cu recompense cu ajutorul unor bețe. Apoi, acesta a fost observat învățându-i pe ceilalți cum să deschidă caseta.

Au renunțat la recompensă pentru una mai bună

Într-un alt experiment, corbii au fost capabili să facă schimb de obiecte cu oamenii (troc) pentru a obține o recompensă, iar un alt test a demonstrat că păsările sunt capabile să renunțe la recompensă dacă realizează că pot obține una și mai bună.

Cercetătorii au fost uimiți de aceste rezultate, întrucât experimentele au demonstrat că aceste păsări sunt mai inteligente decât maimuțele, deși creierul unui corb este de dimensiunea unei nuci, fiind mult mai mic decât al unei maimuțe. Toate acestea contrazic nenumăratele studii de până acum care au demonstrat că abilitatea cognitivă de a planifica acțiuni este o caracteristică unică a oamenilor și a maimuțelor.

Potrivit specialiștilor suedezi, faptul că acești corbi posedă astfel de capacități ar putea însemna că au existat căi separate de evoluție, întrucât păsările și maimuțele nu au strămoși comuni de mai bine de 300 de milioane de ani.   

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă