14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPropunere NASA: Sistemul nostru solar ar putea avea 100 de noi...

Propunere NASA: Sistemul nostru solar ar putea avea 100 de noi planete

Cercetătorii din cadrul NASA doresc să extindă noțiunea de „planetă”, ceea ce ar însemna ca peste 100 de corpuri cerești să fie incluse în sistemul solar, printre acestea fiind și Pluto și Luna, informează Mediafax.

Potrivit manifestului, echipa speră să primească aprobare pentru definiţia conform căreia corpurile cereşti din sistemul nostru solar nu ar trebui neapărat să orbiteze în jurul Soarelui pentru a fi considerate planete. Experţii susţin că proprietăţile fizice ale corpurilor cereşti ar trebui să fie mult mai importante decât interacţiunea lor cu alte stele, notează Science Alert.

„Noi am propus o definiţie geofizică bazându-ne pe importanţa proprietăţilor fizice a obiectelor”, spun cercetătorii.

În august 2006, Pluto şi-a pierdut statutul de „planetă”, când astronautul Mike Brown a propus o redefinere a planetelor. Uniunea  Atronomică Internaţională (UAI) a declarat că o planetă este „Un corp ceresc care a) orbitează în jurul Soarelui b) are suficientă masă pentru a fi în echilibru hidrostatic (formă aproape rotundă) şi c) a „curăţat vecinătatea” orbitei sale”. Neavând „curăţată orbita” din vecinătatea sa, Pluto nu a mai putut fi considerată o planetă conform noilor reglementări. 

Alan Stern, astronomul care a studiat pitica Pluto, doreşte să rescrie definiţia unei planete, manifestul lui şi al colegilor săi fiind trimis către UAI pentru validare. „Propunem următoarea definiţie geofizică a unei planete pentru a fi utilizată de către profesori, cercetători, studenţi şi întregul public”, spune el.

Definiţia propusă de el este extrem de simplă „Un corp rotund din spaţiu care este mai mic decât o stea”. Conform definiţiei propuse de Stern, Luna Pământului, precum şi celelalte Luni din sistemul nostru solar, ar dobândi statutul de planetă.

Însă nimic nu poate fi schimbat până când UAI nu decide să rescrie definiţia unei planete, chiar dacă în cele din urmă, definiţia, va fi acceptată vor avea loc nenumărate dezbateri până când va intra în vigoare. 

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă