10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPersonalizare cu efect artistic:panourile 3D constituie o soluţie deosebită...

Personalizare cu efect artistic:panourile 3D constituie o soluţie deosebită pentru pereţi

Panourile decorative 3D sunt apreciate de către designeri ca fiind unele dintre cele mai interesante şi inovatoare produse pentru acoperirea şi decorarea pereţilor. Denumirea 3D vine de la designul în relief, care îi conferă peretelui pe care sunt aplicate un volum deosebit

Au dimensiuni mari şi sunt usor de manipulat si montat având în acelaşi timp şi  functie de protectie. Se intretin usor in timp nefiind nevoie de specialisti si susbstante pretentioase.

Montaj, întreţinere şi utilizare

Montajul se face cu adezivi, conexpanduri, ancore, profile metalice etc. Se chituiesc si se retuseaza cu masticuri si vopsele puse la dispozitie de catre producatori pentru a obtine un efect cat mai realist. Se curata si se intretin cu substante clasice: detergent, impermeabilizanti, ceara speciala etc.

Panourile 3D au o largă utilizare în spaţiile publice, dar şi în cele rezidenţiale. Designerii de interior le folosesc cu precădere în amenajarea şi decorarea interioarelor moderne pe care le personalizează într-un fel aparte şi cărora le oferă un aspect deosebit de elegant prin texturi ornamentale sau modele repetitive.

De asemenea, sunt folosite pentru a obţine pereţi artistici în camerele de zi sau în cele stil “home cinema”. Desigur, acest finisaj se poate utiliza şi în alte încaperi, cum ar fi: dormitor, bucătărie sau hol. Se pot folosi chiar şi la exterior dacă pereţii nu sunt expuşi la intemperii. Nu mai puţin important este faptul că se pot aplica şi pe alte suprafeţe în afară de cea a pereţilor, de exemplu pe  tavane, uşi, pardoseli, trepte/contratrepte, intradosuri, grinzi, parapeti, stalpi, mulaje, ronturi de mobilier, rame oglinzi, vase si alte elemente decorative sau  obiecte de interes.

Majoritatea modelelor 3D sunt realizate din MDF vopsit în masa. De asemenea, se găsesc şi panouri decorative 3D realizate din polistiren extrudat, avantajul acestora fiind dat de dimensiunile mari şi usurinţa cu care pot fi puse în operă.

Noutăţi: Panouri decorative pentru toate stilurile şi gusturile

Cristi Banu, specialist finisaje, www.new board.ro

Panourile decorative din poliuretan prezintă un design foarte atragator care se adapteaza oricarui stil de decorare: usoare, excelente termo-fono izolatoare, rezistente la apa si intemperii, se instaleaza simplu si rapid nefiind necesara o pregatire calificata.  Aceste panouri sunt injectate in matrite speciale, folosind ca materie prima poliuretan de inalta densitate care asigura un panou stabil dimensional si rezistent la impact, finisajul acestora fiind realizat cu praf de piatra sau vopseluri si rasini ce contin aditivi rezistenti la foc.

Panourile decorative din fibra de sticla reproduc cu fidelitate texturi si culori ale materialelor originale de baza, gen: piatra naturala, ardezie, caramida, lemn, beton, venind in sprijinul viziunii arhitecturale cu o noua interpretare a acestora in panouri mari.

Alte plăci şi panouri decorative pot fi realizate din lemn, ceramică, fibrocement , existând şi varianta plăcilor decorative din tablă de aluminiu, cupru, alamă, inox sau oţel.

Pe piaţa există şi modele 100% ecologice şi biodegradabile, cum sunt cele realizate din plută, trestie de zahăr sau fibre de bambus, cu avantaje pe masură. De exemplu, panourile din fibre de bambus sunt foarte uşor de montat şi pot fi vopsite în culoarea dorită astfel încâtt să se potrivească mai bine cu decorul încăperii.

Plăcile sunt proiectate în aşa fel incât atunci când sunt puse impreună să formeze un tipar. Materialul din care este confecţionat un panou 3D permite o decupare facilă în caz de nevoie şi poate fi revopsit cu usurinţă pentru împrospatarea culorii.

Tips&triks  Unde aplicaţi panourile 3D pentru a scoate interiorul dintr-un context mediocru

Alina Duculescu,  Designer de Interior, Gavia Concept, alina@gaviaconcept.com;  www.gaviaconcept.com

Fie că vorbim despre un spatiu rezidential sau comercial, panourile decorative 3D, sunt o optiune excelenta de a scoate orice interior dintr-un context mediocru. Prin materiale, culori, forme fluide sau geometrii care directioneaza privirea, catre acel punct de interes,  pe care ni-l dorim in orice incapere, panourile decorative, ne ofera multiple posibilitati. Mai mult decat atat, daca avem nevoie de o solutie minim invaziva, usor de implementat, eco-friendly, ei bine, acestea reprezintă intotdeauna solutia  salvatoare pentru un décor contemporan.  Pentru un spatiu rezidential, daca vorbim despre un dormitor, acestea pot fi folosite pentru a puncta zona de somn, aplicate pe peretele din spatele patului, sau de ce nu, si pe tavan, in dreptul acestuia.

  In cazul camerei de zi, trebuie stabilit de la inceput, catre ce zona ne dorim sa atragem atentia privitorului. Spre exemplu, daca ne dorim sa punem accent pe zona de socializare, peretele din spatele canapelei, este un loc perfect pentru folosirea acestora. 

Tips : Pentru maximizarea efectului creat de panourile decorative 3D, folositi lumina de accent, tip spot sau banda led. 

 

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă