10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialDespre importanța luminii naturale în arhitectura casei tale (P)

Despre importanța luminii naturale în arhitectura casei tale (P)

Dacă ești în stadiul de construcție sau amenajare a casei și nu ai luat în considerare acest aspect esențial – lumina naturală – vrem să îți prezentăm mai multe argumente care te vor convinge cât de important este să ai o locuință luminoasă, adică o locuință sănătoasă.

Arhitectura actuală trebuie să aibă ca scop sănătatea ocupanților ei

Trendul prezent în domeniul arhitecturii constă în proiectarea de clădiri care să ofere ocupanților o stare de bine și, implicit, o stare de sănătate foarte bună. Există o legătură directă, dovedită, între starea locuințelor și starea de bine a oamenilor. Oamenii care locuiesc în case cu umezeală, igrasie și mucegai au șanse mai mari de a dezvolta astm și alte boli respiratorii (Studiul Fraunhofer cu privire la problemele locuințele europene și consecințele asupra sănătății, noiembrie 2016). De aceea, proiectarea clădirilor trebuie să ia în considerație iluminarea naturală “de bun simț”, acea iluminare care sporește productivitatea, stimulează creativitatea și ne face mai veseli și mai fericiți.

Studenții care au învățat în clase bine iluminate natural au primit note mai bune cu 5-14% și au învățat cu 20-26% mai repede (World Green Building Council 2013). Acum poate te vei gândi mai atent cum va arăta camera de studiu a copilului tău, nu-i așa?

Deși am fost creați pentru a trăi în aer liber, ne petrecem 90% din timp în interior, iar în interior, tendința este să ne comportăm ca afară. Asemenea florilor, ne vom înclina spre lumină, o vom căuta. De fapt, aceasta este chemarea naturală a oamenilor, să caute să repete comportamentele care le oferă plăcere și o stare de bine.

Lumina naturală și ventilația ajută la prevenirea apariției umezelii și a bolilor cauzate de aceasta

Sunt bine-cunoscute efectele negative ale instalării umezelii într-o locuință. În Europa, aproape 84 de milioane de europeni locuiesc în case cu igrasie și umezeală, fapt care duce la o creștere cu 40% a riscului de a dezvolta boli respiratorii și alergii. (Studiul Fraunhofer cu privire la problemele locuințele europene și consecințele asupra sănătății, noiembrie 2016). Tot conform Institutului Fraunhofer, umezeala este unul din principalele defecte întâlnite în locuințele din Europa, fiind determinată, în primul rând, de structurile de construcție necorespunzătoare, dar și de lipsa de atenție și interes a proprietarilor de a ventila suficient. Prin urmare, mucegaiul are condiții să se dezvolte; cu toate acestea riscul poate fi redus semnificativ prin alegerea materialelor de construcție potrivite în timpul construcției sau renovării locuinței, prin alegerea ferestrelor cu suprafețe vitrate corespunzătoare și printr-o ventilare corectă.

O casă luminoasă are valoare mai mare și se vinde mai repede

Valoarea proprietății devine implicit mai mare, dacă locuința ta este iluminată natural suficient. Pentru a verifica dacă gradul de iluminare este suficient, împarte la 10 suprafața încăperii pentru a obține suprafața vitrată optimă de care ai nevoie. Nu uita că, în cazul mansardei, ferestrele de mansardă oferă de două ori mai multă lumină decât cele verticale, deci ia în calcul și montarea unor ferestre de mansardă VELUX. Dacă te hotărăști să vinzi locuința, ai șanse mari ca procesul să se deruleze mai repede, pentru că oamenii iau în considerare acest criteriu: ei evită să cumpere apartamentele întunecoase, preferă accesul la priveliște și lumina naturală. În plus, cresc șansele să obții un preț mai bun.

Alege produsele care aduc lumina în casa ta

Fie că este vorba de tuneluri solare, ferestre de mansardă sau ferestre pentru acoperiș terasă, VELUX are o soluție de iluminat natural pentru casa ta. Vezi care ți se potrivește.

Informează-te pe velux.ro și fii la curent cu noutățile pe facebook.com/VELUX si pe instagram.com/veluxromania.

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă