11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPetreceți vara la umbră! Soluții simple pentru locuințe răcoroase

Petreceți vara la umbră! Soluții simple pentru locuințe răcoroase

Sistemele de umbrire sunt o soluţie excelentă pentru lunile de vară, asigurând protecţia atât la căldură, cât şi la lumina foarte puternică. Pe lângă rolul pur decorativ, acestea au ca principale avantaje confortul și eficiența energetică.

Diferitele sisteme de umbrire pe care le găsim în prezent pe piaţă sunt, de regulă, o barieră eficientă împotriva soarelui puternic din zilele toride de vară, oferind protecţia necesară împotriva razelor UV, asemenea unor ochelari de soare, creând un climat plăcut şi un plus de răcoare. Protecţia faţă de razele soarelui se poate face prin diverse soluţii atât la interior – perdele, draperii, jaluzele, rulouri, storuri romane etc., acestea având în primul rând rol în designul interior şi asigurarea intimității – cât și la exterior, unde se poate opta, de asemenea, pentru mai multe de produse, de la copertine şi pergole, la rulouri sau jaluzele, acestea având în primul rând rol de protecţie.

Alegerea unor astfel de sisteme nu este însă una tocmai uşoară, deoarece va trebui să găsiţi soluţia optimă pentru nevoile dumneavoastră şi să alegeţi dintr-o varietate de produse.

Rulourile. Una dintre soluţiile cele mai eficiente este ruloul, mai ales atunci când dorim ca razele soarelui să nu pătrundă deloc în interior sau într-o măsură mai mică. În timpul verii, rulourile reduc căldura cu până la 90% fără să împiedice pătrunderea luminii, iar în timpul iernii îmbunăţesc izolaţia termică cu până la 34%, contribuind substanţial la reducerea consumului de energie. Aceste accesorii se montează în dreptul spaţiilor vitrate, la exterior, motiv pentru care pot deveni şi un element de design modern atât la interior, cât şi pe faţada casei, putând fi şi comandate prin telecomandă.

Jaluzelele exterioare. Sunt folosite pentru umbrirea exterioară a ferestrelor, faţadelor şi a altor suprafeţe mari din sticlă, oprind supraîncălzirea locuinţei şi decolorarea mobilei. În acelaşi timp creează condiţii optime de luminozitate care se pot regla prin mişcarea lamelelor. Pot fi din aluminiu sau PVC. Jaluzelele exterioare din aluminiu combină protecţia solară cu designul modern. Constructiv, sunt asemănătoare cu jaluzelele interioare, numai că sunt mult mai robuste. Lamelele late pot fi reglate de la interior în aproape orice unghi dorit, asigurând la orice oră din zi luminozitatea adecvată a încăperii.

Copertinele. Se folosesc pentru terase, balcoane, ferestre şi uşi, putând fi personalizate. Bine asortate, pot da un aer cochet locuinţei. Printre cele mai cunoscute şi utilizate modele de copertine sunt cele în două ape şi umbrarele.

Soluţii complete şi practice pentru terase şi balcoane, Irina Constantin, designer de interior, Knox Design & Art Deco Zone

Ca soluţii de umbrire, recomand în primul rând copertine retractabile din material „black out“, care se deschid-închid protejând împotriva capriciilor vremii. Sunt ușor de montat, putând acoperi spații de diverse dimensiuni sau forme. Pot fi montate în combinație cu sisteme de închidere din plastic transparent, închizând terasa în totalitate pe timp de iarnă.  Au avantajul că se pot strânge atunci când bate vântul puternic sau oricând doriţi, mai ales că se recomandă strângerea materialului copertinelor atunci când vremea este nefavorabilă, pentru a nu se deteriora sau chiar rupe. Pot fi acţionate electric (automatizate), iar dacă sunteţi dispuşi să cheltuiţi un pic mai mult, se pot echipa cu senzori speciali care vor acţiona automat închiderea sau deschiderea lor, atunci când detectează rafale puternice de vânt sau un soare dogoritor. Dimensiunile maxime pentru copertinele standard sunt de 12 m lungime şi 4,25 m deschidere.

Pentru rulouri puteţi alege între montarea unor rulouri din aluminiu sau PVC, fiecare având avantajele şi dezavantajele sale. Cele din PVC sunt, în primul rând, mai ieftine şi asigură o barieră termică excelentă, rezistând foarte bine la şocuri şi etanşeizând excelent, atunci când dorim ca lumina să nu pătrundă în locuinţă.

La rândul lor, rulourile din aluminiu sunt ceva mai scumpe, au o rezistenţă mai scăzută la zgârieturi, însă asigură o foarte bună protecţie antiefracţie. Şi ele reprezintă o barieră termică bună, iar principalul avantaj este că nu se deformează din cauza soarelui (aşa cum se poate întâmpla în cazul celor din PVC), suportă tratarea chimică şi vopsirea şi au o durată de viaţă mai mare (de până la 15-20 de ani).

Aşadar, înainte de a face alegerea finală pentru o soluţie de umbrire, puneţi în balanţă caracteristicile fiecărui tip în parte şi optaţi pentru cel care se potriveşte cel mai bine dorinţelor şi bugetului vost

Cele mai citite

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă