11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPiatra - un decor unic. Finisajele inspirate din natură sunt "nemuritoare"

Piatra – un decor unic. Finisajele inspirate din natură sunt “nemuritoare”

Piatra naturală câștigă teren, amenajările cu acest tip de materiale fiind din ce în ce mai frecvente în ultimii ani şi extinzându-se cu succes şi la interior. La ultimile ediţii ale importantelor târguri de design interior nu puţine au fost expunerile de mobilier şi decorări folosind această soluţie care începe să „prindă“ şi în ţara noastră.

Piatra naturală este foarte rezistentă, motiv pentru care cea de râu, la îndemână, a fost folosită şi la construcţia caselor, ca soluţii pentru faţade, fundaţii, garduri, terase, pavaje alei, etc.  Sunt şi exemple de case construite în totalitate din piatră, în zonele mediteraneene (dar şi pe litoralul nostru, la Eforie Sud case din blocuri de piatră sau la Mangalia, o superbă casă cu curte interioară, ce a adăpostit cândva un interesant muzeu de pipe), asigurând răcoare la interior în sezoanele călduroase.  Desigur că alegerea acestei soluţii s-a datorat şi rezistenţei speciale a pietrei în general şi în special la aerul umed şi alcalin din această zonă, comparativ cu alte materiale, cum ar fi lemnul, metalul sau chiar cărămida şi betonul, care suferă în timp. Nu degeaba urarea tradiţională la căsătorii este „Casă de piatră!“.

Materialele naturale de zidărie sunt  obținute din roci dure sau semidure, poroase sau compacte (piatră brută, blocuri de piatră și calcar, granit, gresie, etc.). În casele clasice combinaţia dintre piatră şi lemn la interior este imbatabilă, iar un şemineu din piatră reprezintă un adevărat blazon pentru casă.

Este de remarcat că piatra naturală este foarte versatilă, există numeroase soluţii atât pentru amenajări exterioare, cât şi pentru orice funcţiune a casei. Sunt oferite, de asemenea, atât soluţii pentru segmentul de lux, cât şi pentru segmentul economic. Piatra naturală poate fi folosită cu efect maxim în zonele statement, dar și ca accent pe perete – fie în bucătărie, living, holuri, dormitor sau băi, în interioarele contemporane.

Astfel, travertinul cu aspect similar lemnului, în nuanțe relaxante de crem, este foarte uşor de integrat în spațiile cu note mediteraneene, motiv pentru care se apelează tot mai mult la plăci în forme inedite. Asistăm, de asemenea, la o revenire spectaculoasă a marmurii. Elegantă și expresivă, ușor de integrat în orice decor contemporan, marmura devine un statement, un material-vedetă în amenajările ieşite din tipare, indiferent dacă e folosită pe pardoseală, perete sau mobilier. Duritatea și impermeabilitatea crescută o fac de neînlocuit în multe interioare, iar versatilitatea cromatică și unduirea armonioasă a liniilor sunt ceea ce degajează spațiul și îi redefinește stilul. În acelaşi timp, preferințele legate de mozaicurile de piatră se îndreptă în special spre variantele de lux.

Piese speciale

Amenajarea unei locuinţe, fie casă sau apartament, poate fi înfrumuseţată substanțial prin folosirea unor piese special realizate din piatră naturală. Între acestea se pot enumera: lavoar din plăci de dimensiuni mari, din marnură care vor adăuga o notă fresh bucătăriei, trepte şi contratrepte din piatră naturală care prezintă un aspect masiv şi luxos, perete interior din onix sau marmură care poate deveni centrul de interes al spaţiului, glafuri de tip casetă care încadrează întreaga fereastră, blat de bucătărie sau baie care poate fi decupat pentru plită sau chiuvetă.

Piatra flexibilă, o nouă inovaţie

În cadrul tendințelor de ultimă generație, una dintre cele mai moderne soluții de decor este ardezia flexibilă SKIN, piatra-flexibilă cu aspect unic și natural. Disponibilă în diverse nuanțe, aceasta își face loc cu ușurință în orice spațiu din casă, fiind şi un produs inovator pentru finisarea căminului. Este vorba despre flexibilitatea cu care poate fi aplicată pe suprafețe atipice, neregulate, precum și faptul că dispune de o rezistență mare la schimbare, nu se deteriorează la razele UV și nici sub influența apei. Cu ardezie flexibilă se pot îmbrăca diferite obiecte de mobilier, dar se pot utiliza și la acele spații care se doresc a fi puse în valoare (mese, scaune, obiecte de decor).

Tips&Tricks: Apartament întreg finisat şi decorat cu piatră naturală

Mariana  Constantinescu-Brădescu, specialist în piatră naturală, www.piatraonline

Apartamente sau case întregi pot fi finisate şi decorate numai pe bază de piatre naturale. În acest caz, acestea se prezintă într-o cromatică variată și dinamică, reuşind să fie deopotrivă elegante, rafinate, dar și calde, primitoare, de o versatilitate uimitoare, probată din plin chiar şi în  spaţii reduse.

Proiectul apartamentului – concept, pe care îl exemplificăm a fost realizat de Rock Star Construct şi  de  echipa de arhitecți Phenomena Laboratory fiind  finalizat de-a lungul a trei săptămâni în cadrul showroom-ului piatraonline.

Este de remarcat capacitatea extraordinară a pietrei naturale de a se adapta oricărui spațiu, chiar și celui de mici dimensiuni mici, în cazul de faţă constituit din living, dormitor, baie şi bucătărie. În cadrul acestui apartament s-a folosit marmura Cleopatra, Tundra Grey, Maron Emperador, Onix, travertin Peach Vein Cut, mozaic Classic Sugar antichizat, Kavala sablată și altele. Mesele de dining și cele pentru servit cafea sunt realizate din marmură Volakas, în timp ce placările aplicate dulapului din bucătărie din marmură Nero Marquina. Conform specialiştilor din echipa de proiectare lucrările prezintă un foarte bun raport calitate/preț.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă