Pentru acest weekend, Mihaela Negrescu, de la fantezieinbucatarie.blogspot.ro, vă propune prăjitura Medovnik – Honey Cake .
Ingrediente
Foi
– 200 g zahăr
– 200 g unt
– 5 linguri miere
– 5 linguri lapte
– 500 g făină
– 1 ou
– 1 linguriță bicarbonat
– 1 lingură cacao
Cremă
– 1 cutie lapte condensat
– 250 g unt
– 50-100 g nuci
Sirop
– 100 ml apă
– 50 g rom/coniac
– 5 linguri zahăr
Mod de preparare
Într-un vas cu apă, fierbem laptele condensat cu tot cu cutie două ore jumătate, după care îl lăsăm să se răcească complet. În urma fierberii, se transformă într-un sos de caramel, întâlnit și sub denumirea „dulce de leche“.
Foile pentru tort
Topim și amestecăm ingredientele la bain-marie: întâi untul cu zahărul, amestecăm până se topesc, apoi punem laptele, mierea și oul. Se amestecă energic până se obține o compoziție omogenă. Ultimele intră cacaua și bicarbonatul. Luăm vasul de pe baia de aburi doar când compoziția a început să facă bule și să se mărească în volum. Cernem făina separat într-un vas. Cu o spatulă o încorporăm în compoziția lichidă. Rezultatul: un aluat semilichid. Pentru a-l gestiona mai ușor, presărăm pe masă făină și îl răsturnăm. Încercăm să-i dăm formă de baton, ajutându-ne de făină. Îl împărțim în 4 părți egale. Fiecare se înfoliază cu folie alimentară; se dau la rece minimum o oră.
Între timp, scoatem din frigider untul și îl lăsăm la temperatura camerei să se înmoaie.
Siropul pentru foi
Turnăm într-un vas apă, coniac sau rom și 5 linguri de zahăr. Fierbem până se dizolvă complet zahărul. Lăsăm la răcit.
După o oră, încălzim cuptorul la 180 grade și scoatem prima bucată de aluat din frigider, pentru a ne ocupa de foi. Din fiecare bucată de aluat coacem două foi. La final, vom avea 8 foi. Întindem fiecare foaie (grosime circa 2 mm) pe hârtie cu sucitorul.
Pentru forma rotundă am optat pentru un inel de tort de 23 cm, dar în regim casnic se poate alege și o farfurie. Surplusul rezultat după decuparea formei se lasă în tavă și se coace împreună cu foaia. Fiecare foaie se coace circa 5 minute, până devine aurie.
După coacerea lor, ne ocupăm de tocatul nucilor mărunt și de prepararea cremei.
Batem untul moale cu mixerul până obținem o cremă pufoasă în care încorporăm treptat laptele condensat fiert și răcit.
Asamblarea tortului
Ungem prima foaie cu o pensulă de bucătărie, urmează crema în strat subțire și presărăm nuci tocate. A doua foaie o ungem pe spate cu sirop, o așezăm peste prima și ungem deasupra din nou cu sirop, cremă și nuci. Procedăm identic cu toate. Înainte de a unge ultima foaie cu sirop și cremă, o apăsăm ușor să scoatem excesul de cremă dintre foi și urmăm procedura de ornare.
Ungem cu crema rămasă și marginile tortului să fie tot acoperit.
Mărunțim și marginile coapte de la foi pentru a orna tortul.
Presărăm fărâmiturile și tapetăm toată suprafața tortului deasupra și pe laterale. Îl putem orna cu bucăți de nuci, căpșuni, vișine, zmeură.
Lăsăm tortul la temperatura camerei o oră; ulterior îl punem în frigider minimum 4-5 ore.
De savurat la ceai sau cafea ori lângă o cupă de înghețată stropită cu sos de ciocolată!
Mihaela Negrescu – fantezieinbucatarie.blogspot.ro