20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRețetă de weekend: Medovnik - Honey Cake

Rețetă de weekend: Medovnik – Honey Cake

Pentru acest weekend, Mihaela Negrescu, de la fantezieinbucatarie.blogspot.ro, vă propune prăjitura Medovnik – Honey Cake . 

Ingrediente

Foi

– 200 g zahăr

– 200 g unt

– 5 linguri miere

– 5 linguri lapte

– 500 g făină

– 1 ou

– 1 linguriță bicarbonat

– 1 lingură cacao

Cremă

– 1 cutie lapte condensat

– 250 g unt

– 50-100 g nuci

Sirop

– 100 ml apă

– 50 g rom/coniac

– 5 linguri zahăr

Mod de preparare

Într-un vas cu apă, fierbem laptele condensat cu tot cu cutie două ore jumătate, după care îl lăsăm să se ră­cească complet. În urma fierberii, se transformă într-un sos de caramel, întâlnit și sub denumirea „dulce de leche“.

Foile pentru tort

Topim și amestecăm ingredientele la bain-marie: întâi untul cu zahărul, amestecăm până se topesc, apoi punem laptele, mierea și oul. Se amestecă energic până se obține o compoziție omogenă. Ultimele intră cacaua și bicarbonatul. Luăm vasul de pe baia de aburi doar când compoziția a început să facă bule și să se mărească în volum. Cernem făina separat într-un vas. Cu o spatulă o încorporăm în compoziția lichidă. Rezultatul: un aluat semilichid. Pentru a-l ges­tiona mai ușor, presărăm pe masă făină și îl răsturnăm. Încercăm să-i dăm formă de baton, ajutându-ne de făină. Îl împărțim în 4 părți egale. Fiecare se înfoliază cu folie alimentară; se dau la rece minimum o oră.

Între timp, scoatem din frigider untul și îl lăsăm la temperatura camerei să se înmoaie.

Siropul pentru foi

Turnăm într-un vas apă, coniac sau rom și 5 linguri de zahăr. Fierbem până se dizolvă complet zahărul. Lăsăm la răcit.

După o oră, încălzim cuptorul la 180 grade și scoatem prima bucată de aluat din frigider, pentru a ne ocupa de foi. Din fiecare bucată de aluat coacem două foi. La final, vom avea 8 foi. Întindem fiecare foaie (grosime circa 2 mm) pe hârtie cu sucitorul.

Pentru forma rotundă am optat pentru un inel de tort de 23 cm, dar în regim casnic se poate alege și o farfurie. Surplusul rezultat după decuparea formei se lasă în tavă și se coace împreună cu foaia. Fiecare foaie se coace circa 5 minute, până devine aurie.

După coacerea lor, ne ocupăm de tocatul nucilor mărunt și de prepararea cremei.

Batem untul moale cu mixerul până obținem o cremă pufoasă în care încorporăm treptat laptele condensat fiert și răcit.

Asamblarea tortului

Ungem prima foaie cu o pensulă de bucătărie, urmează crema în strat subțire și presărăm nuci tocate. A doua foaie o ungem pe spate cu sirop, o așezăm peste prima și ungem deasupra din nou cu sirop, cremă și nuci. Procedăm identic cu toate. Înainte de a unge ultima foaie cu sirop și cremă, o apăsăm ușor să scoatem excesul de cremă dintre foi și urmăm procedura de ornare.

Ungem cu crema rămasă și marginile tortului să fie tot acoperit.

Mărunțim și marginile coapte de la foi pentru a orna tortul.

Presărăm fărâmiturile și tapetăm toată suprafața tortului deasupra și pe laterale. Îl putem orna cu bucăți de nuci, căpșuni, vișine, zmeură.

Lăsăm tortul la temperatura camerei o oră; ulterior îl punem în frigider minimum 4-5 ore.

De savurat la ceai sau cafea ori lângă o cupă de înghețată stropită cu sos de ciocolată!


Mihaela Negrescu – fantezieinbucatarie.blogspot.ro

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă