13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum să călătorești în siguranță în Bulgaria

Cum să călătorești în siguranță în Bulgaria

Dacă vrei să nu ai parte de o vacanță stricată, ține cont de sfaturile primite de la Centrul European al Consumatorilor din România. Pentru început, nu uita să îți schimbi bani în leva. Schimbul valutar se poate face la bancă sau la agențiile autorizate de schimb valutar, dar și la recepțiile hotelurilor, deși la un curs de schimb mai mare. 
 
Călătoria în Bulgaria cu trenul
 
Transportul pe căile ferate din Bulgaria este asigurat de o singură companie, respectiv de BDZ EAD. Este un mijloc de călătorie sigur, iar transportul internațional feroviar de călători se poate realiza numai în baza unei legitimații de călătorie valabilă la trenul, ruta și clasa alese pentru călătorie. Legitimațiile de călătorie pot fi obținute prin diferite canale de distribuție (ghișee internaționale și, pentru lung parcurs, agenții de voiaj acreditate ori Internet) și sunt valabile 2 luni. Călătorul care nu prezintă în tren o legitimație de călătorie valabilă este obligat să plătească un supra-tarif în tren.
 
Cei care călătoresc cu trenul sunt sfătuiți să beneficieze de avantajele oferite de permisele speciale (City Star, Inter Rail, Rail+) sau de reduceri ce sunt oferite pentru grupuri mai mari de 6 pasageri care călătoresc în grup. Grupul trebuie să aibă desemnat un responsabil care trebuie să fie anunțat cu cel puțin 30 de zile înaintea călătoriei. 
 
Pasagerii cu dizabilități
 
Servicii de transport pentru persoanele cu dizabilități sunt oferite pentru următoarele direcții: trenul expres “Sunny beach” (Sofia – Plovdiv – Bourgas), “Golden sands” (Sofia – Gorna Oriahovitsa – Varna) și “Seagull” (Sofia – Karlovo – Bourgas). Aceste trenuri au locuri special în vagoane pentru persoanele cu dizabilități, care folosesc scaune cu rotile. Toaletele din aceste trenuri sunt echipate pentru persoanele cu dizabilități, îndeplinind standardele internaționale și europene. 
 
Transportul bicicletelor este permis în trenurile expres: № 8601 (Sofia – Plovdiv – Bourgas), № 8602 (Bourgas – Plovdiv – Sofia), № 3601 (Sofia – Karlovo – Bourgas), № 3602 (Bourgas – Karlovo – Sofia), № 2601 (Sofia – Varna), № 2602 (Varna – Sofia), № 2607 (Sofia – Gorna Oryahovitsa), № 2608 (Gorna Oryahovitsa – Sofia) și în trenurile rapid № 4612 (Gorna Oryahovitsa – Sofia) și № 4613 (Sofia – Gorna Oryahovitsa);
Taxa pentru transportul bicicletelor este de 2 leva și se plătește la achiziționarea biletului. 
 
Călătoria cu mașina
 
În Bulgaria se aplică regulile standard de circulație valabile în statele membre ale Uniunii Europene. Circulația se face pe partea dreaptă a drumului, roșu înseamnă oprire. Este interzis să faci la dreapta atunci când este culoarea roșu la semafor.
 
Vârsta minimă pentru a putea conduce o mașină în Bulgaria este de 18 ani. Copiii trebuie să aibă minim 12 ani pentru a putea sta pe locul din dreapta față. Copiii cu vârsta sub 12 ani trebuie să călătorească pe scaunele din spate și să poarte fie centura de siguranță, fie să călătorească în scaun de mașină aprobat (pentru copiii sub 3 ani). 
 
Este obligatoriu să ai la tine permisul de conducere valabil pentru categoria respectivă, certificatul de înregistrare al mașinii, precum și asigurarea obligatorie. Permisele de conducere eliberate de un stat membru sunt acceptate în Bulgaria. 
 
Conducătorul mașinii este obligat să afișeze în partea de jos din dreapta a parbrizului vigneta achiziționată și este obligat să o scoată de pe parbriz după expirarea termenului de valabilitate. Sancțiunea în caz de neconformare este de 50 EUR. 
 
Limitele generale de viteză pe drumurile din Bulgaria sunt: 
– 50 km/h în zonele populate
– 90 km/h pe drumuri naționale
– 130 km/h pe drumurile expres
– 140 km/h pe autostrăzi
 
Amenzile pentru viteză excesivă merg de la 5 EUR până la  200 EUR și de la 3 la 12 puncte de penalizare. Pentru depășirea cu peste 50 km/h peste limita reglementată, permisul de conducere va fi suspendat de la o lună la 3 luni. 
 
Purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru toți ocupanții mașinii. Amenda pentru încălcarea acestei reguli pleacă de la 25 EUR. 
Este interzisă folosirea telefonului mobil în timpul conducerii mașinii, excepție făcând cazul în care există un dispozitiv hands-free. Amenda pentru încălcarea acestei reguli este de 25 EUR. 
 
La vamă
 
Cumpărăturile făcute pentru uz propriu atunci când călătorești în statele membre ale UE nu trebuie să fie declarate. Nu există taxe adiționale pentru produsele achiziționate în statele membre, dacă ele sunt pentru uz propriu. Pentru anumite produse, există anumite limite până la care achiziționarea acestora este văzută ca fiind pentru uz propriu. În cazul în care depășești aceste limite, trebuie să dovedești că sunt pentru uz propriu sau să plătești taxe vamale.  
 
TUTUN
Țigări 800 buc
Cigarillos 400 buc
Trabucuri 200 buc
Tutun 1 kg
 
ALCOOL 
Tărie 10 l 
Produse intermediare 20 l
Vin 90 l 
Vinuri spumante
/șampanii 60 l
Bere 110 l
 
Sumele de până la 10.0000 EUR nu trebuie declarate. Atunci când sumele depășesc 10.000 EUR, acestea trebuie declarate prin completarea unui formular, furnizând o serie de informații. 
 
Metalele prețioase pot fi introduse și scoase din țară de persoane fizice fără a se completa o declarație în limitele următoare: aurul și platina în stare brută sau monede în cantitate de până la 37 g; bijuterii sau alte accesorii din aur sau platină până la 60 g; argint în stare brută sau monede și bijuterii și accesorii în cantitate de până la 300 g; pietre prețioase care fac parte din bijuterii. Pietrele și metalele prețioase care depășesc aceste greutăți trebuie să fie declarate în scris.  
 
Ce se întâmplă dacă unitatea de cazare nu se ridică la standardele așteptate?
 
În Bulgaria turiștii au obligația de a plăti o taxă la hotel. Valoarea  taxei este stabilită de autoritățile locale și este cuprinsă între 0,5% și 5% din tariful de cazare, în cazul în care unitățile de cazare sunt amplasate în stațiuni turistice. Taxa poate varia în funcție de categoria hotelului.  
 
Taxa se plătește pentru întreaga perioadă de ședere, excepție făcând unitățile de cazare amplasate în stațiunile turistice, unde se plătește taxa pentru o singură noapte, indiferent de perioada reală de ședere.  
 
Clasificarea hotelurilor de 3-5 stele din Bulgaria este realizată de Agenția Națională de Stat în Turism, iar cele de 1-2 stele de autoritățile locale. Hotelurile au obligația de a afișa la loc vizibil, pe partea exterioară a clădirii informațiile referitoare la tipul de structură și de clasificare. Este indicat înainte de a ocupa camera de hotel să verifici dacă aceasta corespunde descrierii făcute de agenția de turism sau de hotel.
 
În cazul în care turistul nu este mulțumit de condițiile de cazare oferite de hotel, ele necorespunzând cu descrierea găsită în materialele publicitare, el poate solicita reducerea tarifului de cazare pe motiv de reclamă înșelătoare. Indiferent de modalitatea de rezervare, turistul poate face o reclamație referitoare la serviciile prestate de unitatea de cazare, organismelor abilitate. Unitatea de cazare este obligată să afișeze la recepție, la loc vizibil, numere de telefon ale acestor organisme abilitate. 
 
În cazul în care rezervarea camerei a fost făcută printr-o agenție de turism și nu coincide cu descrierea oferită de agenție și stipulată în contract, turistul are dreptul de a solicita fie o altă cameră, fără costuri suplimentare, sau restituirea diferenței dintre sumele plătite și valoarea serviciilor oferite. Unitatea de cazare nu e responsabilă dacă turistului îi sunt furate obiectele personale din hotel sau din jurul hotelului. Unitatea de cazare e responsabilă doar în cazul în care sunt furate obiectele personale ale turiștilor (bani, bijuterii, documente) pe care și le-au depus în seiful hotelului. Turistul trebuie să denunțe furtul managementului hotelului și poliției.  

 

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă