12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialTeatru în plină vară în localități de graniță: Frilensăr pe contur

Teatru în plină vară în localități de graniță: Frilensăr pe contur

.Asociația Green Hours împreună cu artiștii reuniți sub numele de Frilensăr au dat startul proiectului teatral „Green – Frilensăr pe contour“, până pe 15 august în zece localități de graniță din România susținând zece reprezentații teatrale.

Frilensării își definesc caravana teatrală ca pe un instrument al cercetării și al cunoașterii reciproce dintre artiști și public, oriunde s-ar găsi acesta, în ideea în care “rânduiala“ clasică, obișnuința artistului de a-și aștepta spectatorul la sală, la locul „faptei teatrale“, poate fi considerată depășită.

„Ne permitem să ieșim din tiparul ăsta și să luăm problema în propriile mâini. Mergem cu spectacolele noastre vesele și amare în locuri în care teatrul pătrunde mai greu, locuri despre care nu știm foarte multe, dar pentru care avem o nestăvilită curiozitate. Și plecăm hai-hui să ne-o potolim“, a explicat coordonatorul pro-iectului, Daniel Chirilă.

Capra cu trei iezi

Cele trei trei spectacole ale caravanei își găsesc sursele de inspirație în povestea „Capra cu trei iezi“ (pentru spectacolul „Mălăieș în Călcăieș“), basmul „Fata babei și fata moșneagului“ (pentru „Once upon“) și în mitica baladă „Miorița“ (pentru spectacolul… „Mioritza“). Tinerii artiști ce dau înțeles numelui Frilensăr sunt Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu și desigur – nu în ultimul rând – actorul Daniel Chirilă, coordonator, dramaturg și regizor al trupei.

Reprezentațiile caravanei „Green-Frilensăr pe contour“ sunt cu intrare liberă și se desfășoară după programul următor: 26 iulie – Nădlac, Arad; 28 iulie – Toboliu, Bihor; 2 august -Halmeu, Satu Mare; 5 august – Săpânța, Maramureș; 7 august – Rădăuți, Suceava; 8 august – Horodiștea, Botoșani; 9 august -Drânceni, Vaslui; 12 august – Jurilovca, Tulcea; 14 august – Vama Veche, Constanța.

Spectacolul „Mălăieș în Călcăieș“, scris de Daniel Chirilă, a câștigat Premiul pentru dramaturgie în cadrul Maratonului național de teatru independent, București, 2014. 

„Înaintea Erei Noastre“

Frilensăr este un grup de tineri și foarte tineri artiști independenți care se manifestă cât mai liber cu putință prin teatru. Încearcă orice, nu fug de nimic, fără compromisuri, dimineața, la amiază, noaptea, în bar, în teatru, pe stradă, de la experiment la tradiție, oriunde există sau pot capacita un public sincer și atent.

A avut peste 100 de reprezentații în București și în țară, reușind să participe la numeroase festivaluri și este laureat al Premiului pentru Cea mai bună trupă de actori la Gala HOP, 2016. Frilensăr are în prezent patru spectacole active în stagiunea Teatrului LUNI („Mălăieș în Călcăieș“, „Mioritza“, „Once upon“ și „Înaintea erei noastre“) și încă două spectacole în pregătire („Privește cerul“ și „Who I am“).

Echipei de bază Frilensăr i s-au raliat încă doi colaboratori, Maria Veronica Vârlan și Tudor Morar, deja prezenți în spectacolul „Înaintea Erei Noastre“, selectat pentru ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru.

***

Reprezentațiile caravanei „Green-Frilensăr pe contour“ sunt cu intrare liberă.  

Cele mai citite

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă