11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăGDPRCe trebuie să știi dacă aduci o mașină din Germania (P)

Ce trebuie să știi dacă aduci o mașină din Germania (P)

Dacă te-ai gândit să îți schimbi mașina și ai auzit că autoturismele provenite din Germania sunt mult mai bine întreținute decât cele din alte state, înainte să iei decizia finală, fă un calcul pentru a vedea dacă nu cumva e mai bine să cumperi o mașină rulată în Europa, dar adusă măcar până la graniță, pentru a scăpa de costurile drumului până acolo și înapoi, precum și pentru platforma pe care ar călători mașina până în țară. Dacă, totuși, vrei să cumperi mașina de la proprietar, iată ce trebuie să știi.

      1 – După ce alegi marca preferată și găsești dotările pe care le cauți, poți pleca să o cumperi. Drumul dus-întors va fi aproximativ 500 de euro, în funcție de destinație și nevoile tale. Imediat ce ai intrat în România, trebuie să mergi la Registrul Auto Român (RAR), dar nu înainte de a face o programare. Dacă locuiești în București, cel mai probabil va trebui să aștepți câteva zile, chiar săptămâni, pentru că ghișeele sunt mereu aglomerate. Dacă locuiești în alt oraș, vei avea, cu siguranță mai mult noroc. De la RAR vei primi cartea de identitate auto, certificatul de autenticitate al mașinii și ITP-ul, dacă totul este în regulă cu autoturismul pe care l-ai achiziționat. Toate acestea te vor costa 450 lei, adică tariful RAR, plus combustibilul pentru drumul spre și dinspre RAR.

      2 – Următorul pas este să obții fișa de înmatriculare auto și cererea de înmatriculare. Cu siguranță găsești foarte aproape de orice RAR un birou de copiat acte. Va trebui să mergi și la un birou de traducere, unde să traduci cartea mașinii, contractul de vânzare-cumpărare sau factura obținute în Germania. În funcție de prefectura de care aparții, e posibil să ai nevoie de o traducere legalizată sau de o traducere autorizată. Asta nu ar trebui să-ți răpească mai mult de o oră.

      3 – Va trebui să obții un certificat de atestare fiscală de la Administrația Financiară (ANAF), dacă nu ești plătitor de TVA și vrei să înmatriculezi o mașină second-hand în România. Pentru a-l primi, e necesar să depui o cerere, pe lângă documentul de achiziție din Germania care să demonstreze că mașina avea peste 6.000 de kilometri, altfel va fi încadrată la mașini noi. Nu trebuie să lipsească nici documentul din care să rezulte data primei înmatriculări a autoturismului. Până obții certificatul de la ANAF e posibil să treacă cinci zile lucrătoare.

      4 – Apoi, mergi la primărie și trece mașina pe numele tău. Pentru asta, vei avea nevoie de:

       –  Contractul de vânzare-cumpărare auto în original și copie

       –  Cartea de identitate a mașinii pe care ai primit-o de la RAR, plus o copie

       –  Actul de identitate în original și copie

       –  Fișa de înmatriculare auto în original și copie

       –  O cerere tip pe care o vei primi de la primărie

  1. Următorul pas este să faci o asigurare auto (RCA), în vederea înmatriculării. Ai nevoie de una care să fie valabilă cel puțin șase luni. Poți calcula cât te va costa online, în funcție de vârsta ta, localitatea în care ai domiciliul, antecedentele tale rutiere sau capacitatea motorului.

  2. Printr-un virament bancar, mandat poștal sau prin Internet Banking, trebuie să plătești taxa pentru certificatul de înmatriculare. Poți plăti și în numerar la casieriile unităților Trezoreriei Statului și la DRPCIV.  

Ca o recapitulare, actele necesare pentru a înmatricula o mașină adusă din Germania în România sunt:

       –  Cererea de înmatriculare auto

       –  Fișa de înmatriculare vizată

       –  Asigurarea auto obligatorie RCA    

       –  Documentul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare al mașinii)

       –  Brief-ul mare

       –  Brief-ul mic

       –  ITP-ul de la RAR   

       –  Certificatul de autenticitate de la RAR

       –  Plăcuțele de înmatriculare din Germania

       –  Chitanța de la taxa pentru certificatul de înmatriculare

       –  Cartea de identitate a mașinii în original și copie

       –  Traducerile după cartea mașinii și contractul de vânzare-cumpărare sau factură  

       –  Certificatul de atestare fiscală.

Dacă vrei numere de înmatriculare preferențiale, va trebui să mai plătești 85 lei, iar dacă nu îți dorești un număr anume, taxa pentru numere va fi de 40 lei.     

Înarmează-te cu răbdare, ca să le poți duce pe toate la bun final.

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă