4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiTunuri de Centenar. 170.000 de euro pentru un stâlp și un obelisc

Tunuri de Centenar. 170.000 de euro pentru un stâlp și un obelisc

Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit, în Constanța, prin amplasarea unui catarg și inaugurarea unui monument, care au costat, împreună, peste 170.000 de euro.

Catargul, în fapt un stâlp de circa 25 de metri, a fost amplasat în fața Pavilionului Expozițional Constanța. A costat, după cum a dezvăluit, în premieră, “România liberă”, 430.000 de lei. A fost gata la timp și inaugurat fără mare tam-tam. Unul din vicepreședinții Consiliului Județean Constanța, care s-a ocupat în mod direct de proiect, Claudiu Palaz, a postat pe o rețea de socializare fotografii cu stâlpul, cu un mesaj destul de dur: „Am un set de «LAME» pentru cei sceptici”.

Claudiu Palaz este și președintele Partidului Mișcarea Populară Constanța. În documentația realizată de CJ Constanța se vorbește și despre oportunitatea realizării acestui stâlp: „Având în vedere locația, respectiv intrarea în stațiunea Mamaia, precum și faptul că în prezent intrarea în Pavilionul Expozițional Constanța nu este semnalizată, amplasarea unui stâlp de arborare drapel poate deveni în timp un punct de reper și atracție“. Stâlpul a fost construit de firma Nova Project & Konstruct Group SRL, cu sediul în comuna Cumpăna, care a primit de la CJC suma de 366.222,5 lei cu TVA inclusă. Potrivit Ministerului de Finanțe, firma câștigătoare a avut în 2017 o cifră de afaceri de 272.176 lei și 3 angajați, reușind să facă un profit de 93.300 lei. În 2016 nu avea niciun angajat, dar o cifră de afaceri de 262.099 lei și un profit de 67.433 de lei.

 

Monument al eroilor în comuna Cumpăna

Un alt monument dedicat Centenarului a fost construit și inaugurat, pe 1 decembrie, în comuna Cumpăna, condusă de aproape 20 de ani de primărița Mariana Gâju, PSD. Obeliscul intitulat „Memorialul Eroilor” a fost dezvelit de către primarul PSD al comunei, Mariana Gâju, împreună cu veteranul de război Ion Ceapa, care are 102 ani.

„Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care ne-am născut, ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu exista iubire de țară. Acum 100 de ani românii au trăit emoția reîntregirii. De atunci, 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie demnă și prosperă. Românilor, din țară și de pretutindeni, le doresc multă sănătate, succes în ceea ce și-au propus să realizeze și, măcar la ceas de sărbătoare, să-și aducă aminte de valorile naționale consacrate de-a lungul tumultuoasei noastre istorii și de cei care s-au jertfit pentru țară”, a spus aceasta, la inaugurarea oficială.

Monumentul a costat 431.375 lei. Lucrarea a fost atribuită, recent, unei firme din Cumpăna, Black Sea Building&Engineering SRL. Anul trecut, aceasta a avut o cifră de afaceri netă de 309.096 de lei, un profit de 18.864 de lei și 6 angajați.

 

Vrea pensie specială ca să i se respecte demnitatea

Mariana Gâju a făcut mai multe declarații și gesturi controversate de-a lungul timpului. De exemplu, a dat numele unei străzi din comună după numele actualului șef al PSD Constanța, Felix Stroe. La începutul acestui an, aceasta a insistat public să primească pensie specială.

„Vreau ca și pensia, după ce o viață ți-ai pus-o în slujba comunității, să-mi redea demnitatea”, a spus Mariana Gâju. În 2016, când primarii nu aveau salarii mari, Mariana Gâju era unul dintre cel mai bine plătiți edili din România: câștiga circa 11.000 lei pe lună. Pe lângă salariul de 39.353 de lei, aceasta a obținut și venituri de 21.588 de euro din rambursarea cheltuielilor de deplasare și de ședere pe care le-a avut la Comitetul Regiunilor. Asta înseamnă peste 98.000 de lei, deci de aproape trei ori mai mult decât salariul de primar. Cu toate acestea, la mulți indicatori economici comuna constănțeană este mult în urma unor comune similare din țară.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă