10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zilei2019 va fi cel mai bun an pentru turismul românesc

2019 va fi cel mai bun an pentru turismul românesc

Anul 2019 va fi cel mai bun an pentru turismul românesc, a spus ministrul Turismului, Bogdan Trif, într-o conferință de presă susținută în Constanța. Acesta a vizitat mai multe stațiuni de 1 mai, ziua când se deschide oficial sezonul estival.

„Am fost plăcut surprins să văd că foarte mulți turiști au venit pe litoralul Mării Negre odată cu deschiderea sezonului estival. Asta demonstrează că măsurile de încurajare a investițiilor în turism, dar și prelungirea perioadei de acordare a voucherelor de vacanță au avut efect. Mediul de afaceri a transmis în mai multe rânduri că este pentru prima dată când se simte un demers concret al Guvernului pentru dezvoltarea turismului din România”, a spus ministrul. „Am avut foarte mulţi turişti, ceea ce este un lucru îmbucurător. Ca în fiecare an, am fost în Vama Veche. Cred că a fost un număr-record de turişti, de petrecăreţi, s-a distrat lumea până dimineaţă. Cred că este un bun start pentru sezonul estival şi, cu siguranţă, anul acesta o să avem un număr-record de turişti la malul mării”, a completat acesta.

 

Mai bine ca în Grecia

Ministrul a mai spus că multe hoteluri de pe litoralul românesc rivalizează cu cele din străinătate. „Am fost într-un hotel de trei stele şi vreau să vă spun că, dacă mergem în Grecia sau în Turcia, un astfel de hotel avea patru, cinci stele. Nu trebuie să mergem doar pe negativ, avem şi foarte multe lucruri frumoase. În momentul în care arătăm doar ce este urât, oamenii uitându-se la ştiri la televizor, în momentul în care văd doar rău, rău, aleg altă destinaţie. Deci trebuie să arătăm şi lucrurile bune”, a dezvăluit Bogdan Trif (foto).

Controale permanente

Ministrul a spus că două echipe de control de la Ministerul Turismului vor rămâne în această zonă pe toată perioada verii, pentru că nu totul este roz. „Am fost în toate staţiunile, am constatat că sunt foarte multe lucruri bune, dar, din păcate, mai sunt şi lucruri care lasă de dorit. Niciodată nu am pus accentul pe acest aspect. Vreau doar să vă spun că avem două echipe de control, am avut până acum patru, care o să rămână permanent, pe toată durata sezonului. Bineînţeles că la început o să mergem pe prevenţie, am dat foarte multe măsuri, o să verificăm cu stricteţe dacă aceste măsuri se respectă. Dacă nu, cu siguranţă, cei care aduc o pată vor fi sancţionaţi. În mare parte sunt mulţumit de ceea ce am găsit”, a punctat acesta.

 

Litoralul este vândut în proporţie de 70 la sută

Lucrurile merg bine pentru hotelieri, cu siguranță, și acest lucru a fost confirmat și de prim-vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Nicolae Bucovală. „La ora aceasta litoralul este vândut în proporţie de 70 la sută. Deci mai avem pe undeva începând cu 15 mai să mai vindem 30 la sută din litoral. Stăm bine, chiar foarte bine. La capitolul investiţii, am mai discutat de câte ori ne-am întâlnit, nu stăm rău, se vede de la an la an că litoralul arată altfel şi aici poate să ne confirme şi domnul ministru prin vizitele pe care le face”, a precizat Bucovală. Prim-vicepreşedintele FPTR a spus că media tarifelor din această vară de pe litoral este undeva la 220 de lei pentru o cameră de două persoane, cu mic dejun inclus.

 

Școala strică planurile

Și hotelierii au însă nemulțumiri. De exemplu, faptul că vacanţa de vară a elevilor s-a scurtat cu o săptămână. „Anul trecut, la Bursa de Turism Litoral, noi am făcut contractele cu turoperatori începând cu data de 1 mai, 1 iunie, până pe data de 15 septembrie. Ştim foarte bine că sezonul se deschide pe 1 mai, se închide pe 30 septembrie. În aceste condiţii, contractele au fost încheiate, s-au vândut şi ceva locuri în perioada până pe 15 septembrie, poate şi depăşim această perioadă, ne-am trezit cu o hotărâre de la Ministerul Învăţământului că se scurtează vacanţa copiilor cu o săptămână. Pentru noi e destul de grav pentru că avem deja contracte încheiate şi o să ne trezim iarăşi… Nu ştiu cum să rezolvăm problema aceasta”, a spus Bucovală. Acesta i-a cerut ministrului să facă ceva, dacă poate, pentru ca școala să înceapă pe 15-16 septembrie. „Şi noi am fost elevi şi ştim foarte bine că şi cu o săptămână în plus şi cu una în minus, tot acolo ajungem. Pentru turism este benefic dacă dumneavoastră ne ajutaţi să rezolvăm această problemă”, a punctat Bucovală. Bogdan Trif a precizat că va vorbi despre acest lucru cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, și că speră ca măcar de anul viitor problema să se rezolve.

 

Investiție de 22 milioane lei la Delfinariu

Ministrul Turismului și-a continuat vizita de lucru în Constanța și a mers la Delfinariu. A asistat la reprezentații alături de alți 1.400 de turiști care au aplaudat demonstrațiile celor doi protagoniști, delfinii de la Complexul Muzeal de Științele ale Naturii din Constanța. Vizita are și un alt scop. Aici urmează să fie demarate lucrările celei mai importante investiții de modernizare cu fonduri de la Ministerul Turismului. Peste 22 de milioane de lei vor fi investite pentru construirea unui bazin de antrenamente, stații de filtrare și un sediu administrativ la Delfinariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii
Constanța.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă