19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zilei82 de militari români ai Marinei au participat la exercițiul COVIDEX în...

82 de militari români ai Marinei au participat la exercițiul COVIDEX în Mediterana

Totodată, s-a testat și punerea în aplicare a procedurilor stabilite la nivelul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM) pentru acest context, informează Statul Major al Forţelor Navale Române, într-un comunicat transmis marţi Agerpres.

Cei 82 de marinari se află în Marea Mediterană pentru a asigura comanda grupării navale NATO de luptă contra minelor (Standing NATO Mines Countermeasures Group nr. 2 – SNMCMG-2). Până în prezent, echipajul navei militare “Viceamiral Constantin Bălescu” a parcurs, în 10 săptămâni de la plecarea din Constanţa, peste 5.500 de mile marine, arată sursa citată.

În urmă cu câteva zile, nava militară românească a plecat din portul grecesc Souda, din Insula Creta, unde a făcut o escală pentru refacerea plinurilor şi pentru planificarea activităţilor grupării din perioada următoare şi pentru interacţiunea, pe mare, cu gruparea navală NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

Potrivit Forţelor Navale Române, ca măsură preventivă pentru limitarea răspândirii COVID-19, s-a făcut planificarea de la distanţă a tuturor serialelor ce urmau a fi desfăşurate pe mare, folosindu-se tehnologia avansată a sistemelor de comunicaţii instalate la bordul navei româneşti care asigură comanda grupării SNMCMG-2.

Având ca obiectiv demonstrarea solidarităţii României şi a partenerilor NATO, puitorul de mine “Constantin Bălescu” şi vânătorul de mine german FGS “Fulda” (Germania), din gruparea navală SNMCMG-2, au executat manevre şi evoluţii navale cu fregatele din gruparea navală SNMG-2, “TCG Salihreis (Turcia), ITS “Fasan” (Italia), HMCS “Fredericton” (Canada) şi FGS “Mecklenburg-Vorpommern” (Germania).

Cele două grupări navale NATO au desfăşurat şi alte exerciţii comune în care au exersat modalităţile de acţiune pentru diferite scenarii. Navele SNMCMG-2 au asigurat navigaţia în siguranţă, pe un canal dragat, pentru fregatele SNMG-2, în timp ce navele SNMG-2 au garantat protecţia partenerilor împotriva unui atac aerian, naval sau submarin.

Asigurarea libertăţii navigaţiei grupării navale SNMCMG-2, condusă de căpitan-comandorul Valentin Vlad, a fost realizată cu sprijinul elicopterului fregatei canadiene “HMCS Fredericton”, care a fost gata de acţiune pentru respingerea unui atac inamic, conform procedurilor NATO pentru lupta asimetrică.

“Suntem alături, cu sufletul şi cu gândul, de toţi cei dragi, de români şi de eroii din sistemul sanitar care luptă cu inamicul fără chip COVID-19. Ne-am fi dorit să fim acasă cu familiile noastre, dar am jurat să fim în slujba ţării. Suntem la mai mult de 1000 de mile marine departe de casă şi suntem aici pentru voi. Noi suntem la datorie, voi staţi în casă pentru noi!”, a transmis căpitan-comandorul Valentin Vlad, comandantul grupării navale NATO SNMCMG-2, citat în comunicat.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă