5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiA murit Kazimierz Albin, unul dintre primii prizonieri ai lagărului nazist Auschwitz

A murit Kazimierz Albin, unul dintre primii prizonieri ai lagărului nazist Auschwitz

“Am aflat cu mare regret de decesul lui Kazimierz Albin, ultimul dintre supravieţuitorii primului convoi de polonezi din lagărul german Auschwitz (numărul 118)”, a scris muzeul lagărului pe contul său de Twitter.

Născut în 1922, Albin a fost arestat de germani în ianuarie 1940 în Slovacia, în timp ce încerca să fugă din Polonia ocupată.

La 14 iunie 1940, el a fost deportat la Auschwitz cu primul convoi de prizonieri polonezi.

Ei au fost însemnaţi cu numere de la 31 la 758, Albin fiind al 118-lea. Treizeci de deţinuţi de drept comun german serveau deja acolo în calitate de kapo.

Albin făcea parte dintre cei 140.000-150.000 de prizonieri polonezi non-evrei de la Auschwitz, dintre care jumătate au murit la faţa locului, conform estimărilor muzeului.

În 1942, naziştii au transformat acest lagăr în loc de exterminare pentru un milion de evrei.

Albin a supravieţuit în lagăr datorită cunoştinţelor sale de limbă germană care i-au asigurat un loc de bucătar.

La 27 februarie 1943, el a evadat împreună cu mai mulţi prizonieri polonezi, a traversat înotând, dezbrăcat, la -10 grade Celsius, un râu parţial îngheţat, ţinând într-o mână hainele pentru a nu le uda. El s-a alăturat rezistenţei, dar mama şi sora sa au fost trimise de asemenea la Auschwitz.

După război, el şi-a luat bacalaureatul şi a urmat studii la Departamentul de Aviaţie al Şcolii Politehnice din Cracovia. A lucrat apoi ca inginer.

A fost unul dintre membrii Consiliului Internaţional de la Auschwitz, organ consultativ din subordinea premierului polonez, însărcinat cu monitorizarea acestui loc memorial.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost exterminate în lagărul Auschwitz-Birkenau până la eliberarea sa la 27 ianuarie 1945, între care un milion de evrei.

Cele mai citite

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă