14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiActorul Dumitru Drăgan a fost găsit fără suflare

Actorul Dumitru Drăgan a fost găsit fără suflare

Din primele informații, trupul lui neînsuflețit a fost găsit în cadă. Se pare că actorul ar fi suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Potrivit sursata.ro, pompierii au fost solicitați, luni dimineață, de către vecinii actorului, după ce acesta nu mai răspundea la telefon.

Dumitru Drăgan fusese văzut ultima oară în viață în urmă cu trei zile. Actorul avea 79 de ani și locuia singur într-un apartament din Pitești.

Dumitru Drăgan a avut o carieră actoricească prodigioasă. A absolvit institutul de profil din Capitală, fiind coleg acolo, printre alţii, cu Sebastian Papaiani, Stela Popescu şi Rodica Popescu-Bitănescu.

A jucat în carieră la teatrele din Baia Mare, Piatra Neamţ, Braşov, Conatanţa, la „Ion Barbu Delavrancea” din Bucureşti.

Cea mai mare parte a carierei şi-a dedicat-o teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti, pe scena căruia a slujit aproape trei decenii.

A jucat peste 150 de roluri de teatru, a fost protagonistul unor recitaluri de poezie rămase celebre („Trecut-au anii, Piteşti, 1989), dar şi al unor filme de legendă ale cinematografiei româneşti: „Vlad Ţepeş”, „Pentru patrie”, „Întoarcerea Vlaşinilor” şi altele.

Prin dispariţia lui Dumitru Drăgan, teatrul piteştean îmbracă azi straie cernite. Însă, memoria sa va rămâne la loc de cinste în istoria teatrului românesc.

 

Cine a fost Dumitru Drăgan

 

Născut la 2 decembrie 1939, în București, absolvent al Colegiului Național „I.L.Caragiale”, promoția 1956, a fost admis la Institutul de Artǎ Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din București, unde urmează cursurile de actorie la clasa Prof.A.Pop.Marțian, cu asistenti Horea Popescu, Ion Cojar, Mihai Berechet și Cornel Todea, colegi de promotie fiindu-i Stela Popescu, Rodica Popescu Bitănescu, Sebastian Papaiani, Anda Caropol și alții.

 
Dumitru Dragan in “Mica studenta” de Nicolai Pogodin alaturi de Stela Popescu, 1960
În anul 1960 își dă Examenul de Diplomă cu Mica studentǎ de Nicolai Pogodin, regia Prof.A.Pop Marțian, în rolul Lev Poroșin. Dupǎ absolvirea acesteia, cere să fie repartizat la Teatrul de Stat din Baia Mare unde debutând în piesa “AVARUL” de Molière, reușește să facă spre sfârșitul piesei din personajul Cleante un alt Harpagon.   A fost căsătorit din anul 1967 pânǎ în anul 1991 și are trei copii, Cristian Mihai (n.Piatra Neamț – 1968), Bogdan Alexandru (n.Baia Mare – 1970) și Anca Oana (n.Pitești – 1975).

Activitatea sa artistică cuprinde peste 150 de roluri, interpretate în mai multe teatre din țară, dar mai ales Premiere Absolute ca: PERICLES de William Shakespeare 1964, Brașov, JOCUL IELELOR de Camil Petrescu 1964, Brașov, GRĂDINA CU TRANDAFIRI de Andi Andrieș 1963, Brașov, ROUǍ ȘI TUTUN de Mircea Radu Iacoban1971, Baia Mare, dar și roluri marcante pentru cariera sa artistică în: POGOARA IARNA (Mio) de Max Anderson 1961, MARIA STUART (Miortimer) de F.Schiller 1967, Baia Mare, AVARUL (Cleante) de Jean-Baptiste Molière 1960, Baia Mare, DONA JUANA (Don Juan) de Radu Stanca, CLIPE DE VIATĂ de W.Saroyan cu Liviu Ciulei, DON CARLOS de F.Schiller, OSPĂȚUL LUI TRIMALCHIO de Cristian Munteanu, 1982, Pitești.

În cei 50 de ani de activitate pe scenele teatrelor din București, Brașov, Baia Mare, Piatra Neamț, Constanța și în cele din urmă la Teatrul Alexandru Davila din Pitești, unde din anul 1973 pâna la sfârșitul carierei în anul 2010, a jucat peste 90 de roluri, a fost să fie făcut un adevărat erou romantic, căci din toate dramele lumii numai cele romantice i s-au potrivit perfect.

A obținut numeroase diplome de onoare, de merit și de excelentă, dar și Titlul de Fiu al Argeșului și Muscelului în anul 2011, pentru personalitate marcantă în domeniul Culturii.

 

Sursa: Ziarul Argeșul

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă