13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiAdio, ”Carpați”! Noile Beretta PX4 intră de săptămâna viitoare în dotarea Poliției...

Adio, ”Carpați”! Noile Beretta PX4 intră de săptămâna viitoare în dotarea Poliției Române!

”Evoluţia fenomenului infracţional care a cunoscut noi tendinţe prin modurile de operare importate din spaţiul european, precum şi acţiunile violente îndreptate către forţele de ordine din ultima perioadă au făcut ca Ministerul Afacerilor Interne să înţeleagă faptul că mijloacele de intervenţie şi armamentul din dotarea poliţiştilor sunt depăşite din punct de vedere al uzurii morale şi fizice. Începând de săptămâna viitoare, primele 5000 de pistoale din lotul de 25.000 vor ajunge la poliţiştii de ordine publică şi cei rutieri. De asemenea, elementul de noutate este reprezentat de tocul acestui pistol care va putea fi purtat şi pe picior, aspect ce va asigura o mobilitate mai bună a poliţiştilor”, a transmis, vineri seară, Sindicatul Europol.

Sursa citată a precizat că numeroşi poliţişti au fost ucişi în urma schimbului de focuri, infractorii folosind arme mult mai moderne şi mai puternice decât cele aflate în dotarea poliţiştilor.

”Exemplul cel mai pertinent este cel de anul trecut, când colegul nostru Cristian Amariei nu a avut nicio şansă în faţa pistolului folosit de interlopul Ionel Marcel Lepa. Alarmante au fost inclusiv cazurile de violenţă înregistrate în perioada stării de urgenţă, când poliţiştii au fost atacaţi cu săbii, furci, topoare şi alte asemenea obiecte periculoase, de către indivizi extrem de periculoşi care nu au respectat ordonanţele militare, expunând astfel, persoane nevinovate la infectarea cu noul coronavirus, care astăzi face mii de victime. Aşadar, după nenumărate sesizări ale organizaţiilor sindicale asupra necesităţii îmbunătăţirii mijloacelor din dotare, dar mai ales a armamentului, Inspectoratul General al Poliţiei Române, după mai bine de 46 de ani, a reuşit să demareze procedura de achiziţie a unui număr de 25.000 de pistoale de calibru 9 x 19 mm şi 1.000.000 de cartuşe la preţuri rezonabile, respectiv 1.630 de lei/pistol şi 0,75 bani/ cartuş, pentru dotarea exclusivă a poliţiştilor de ordine publică şi rutieră”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”spre deosebire de pistolul Carpaţi fabricat în 1974 în al cărui încărcător încăpeau doar 6 cartuşe de calibru 7,65 mm, noul pistol Beretta PX 4 cu un calibru de 9 x 19 mm va avea o magazie în care vor încăpea 15 cartuşe, înregistrând astfel un progres enorm”.

”Nu de puţine ori colegii noştri au rămas fără gloanţe atunci când trăgeau în pneurile autoturismelor folosite la comiterea de infracţiuni, în urmărirea cărora se aflau. De-altfel, au fost dese situaţiile în care, din cauza uzurii morale şi fizice a pistolului Carpaţi, au fost înregistrate incidente de tragere atât la antrenamente cât şi în momentul folosirii la intevenţii de către poliţişti, ca de exemplu blocarea manşonului, percutorul lovea capsa cartuşului chiar şi cu siguranţa pusă, pistolul descărcându-se accidental ori nu se realiza încărcarea automată după executarea primului foc, etc”, au mai precizat sindicaliştii.

Aceştia prezintă principalele caracteristici ale pistoalelor noi: 

-ţeava mai lungă îi va asigura o viteză şi o precizie înaltă;
-este confecţionat din materiale moderne care îi asigură o manevrabilitate eficace;
-aparatele de ochire sunt mai bine pronunţate;
-capacitatea încărcătorului este mult mai mare(15 cartuşe);
-holsterul modern asigură o manevrabilitate eficientă a pistolului, fără ca poliţiştii să piardă secunde bune pentru scoaterea şi încărcarea acestuia atunci când sunt nevoiţi să execute foc.

”Analizând raportul calitate-preţ, putem spune că a fost făcut un prim-pas în modernizarea structurilor operative ale Poliţiei Române şi dezavuăm criticile aduse asupra acestei achiziţii în contextul în care există o nevoie stringentă privind echiparea la nivel european a poliţiştilor din prima linie, aceştia nemaiputând să fie protejaţi sau să intervină în apărarea cetăţenilor aflaţi la nevoie, cu un pistol vechi de peste 40 de ani, care era mai eficient dacă aruncai cu el decât dacă îl foloseai. Sperăm că odată cu această dotare conducerea Poliţiei Române să se îngrijească în a asigura efectuarea unui număr corespunzător de şedinţe de antrenament cu noul armament, inclusiv în condiţii de stres, pentru recalibrarea reflexelor musculare ale poliţiştilor. De asemenea, aşteptăm cu mare interes să intre în dotarea poliţiştilor celelalte mijloace de intervenţie: bastoane cu electroşocuri, căşti de protecţie, veste antiglonţ, spray-uri cu piper şi bodycam-urile”, au mai transmis sindicaliştii. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă