15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiAdrian Năstase, ''Doctor Honoris Causa'' al Universităţii ''Aurel Vlaicu'' din Arad

Adrian Năstase, ”Doctor Honoris Causa” al Universităţii ”Aurel Vlaicu” din Arad

Adrian Năstase este, din 2001, profesor onorific al universităţii de stat din Arad, iar conducerea a decis ca pentru “meritele excepţionale în apărarea şi promovarea interesului naţional ca diplomat” să-i acorde titlul.

Comisia de Laudatio a arătat că titlul este acordat “în semn al aprecierii pentru întreaga activitate ştiinţifică şi academică, pentru rolul avut în dezvoltarea României”.

La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, ministrul Ecaterina Andronescu şi Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, cei doi evocând, în discursurile ţinute, momente din colaborarea cu fostul premier.

Andronescu a amintit de rolul lui Năstase în integrarea României în Uniunea Europeană şi în NATO.

“Sunt convinsă că istoricii vor face o radiografie corectă a perioadei respective şi îl vor aşeza pe Adrian Năstase acolo unde îi este locul, între cei care au contribuit esenţial la o Românie europeană”, a spus ministrul Educaţiei.

Răzvan Theodorescu a afirmat că mulţi nu ştiu că Năstase a avut un “rol decisiv” în declararea Sibiului drept Capitală Culturală a Europei.

“Adrian Năstase a avut un rol decisiv în faptul că Sibiul a devenit Capitală Culturală a Europei, alături de Luxemburg. Lucrul acesta trebuie să-l recunoască toată lumea, inclusiv fostul primar al Sibiului (Klaus Iohannis – n.r.), care uneori e amnezic din acest punct de vedere”, a spus vicepreşedintele Academiei Române.

În discursul său, Năstase a vorbit despre “criza actuală a dreptului internaţional” şi rolul diplomaţiei în evoluţia României.

El s-a declarat “emoţionat” să asculte “cuvinte foarte frumoase” la adresa sa, din partea membrilor Comisiei de Laudatio.

“Mă bucur că, uneori, putem să selectăm din destinul unora dintre persoanele publice aspecte pozitive, elemente care pot fi aduse în prezent, pentru a fi eventual utile ca lecţii pentru cei mai tineri”, a spus Năstase.

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă