9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAl doilea stat românesc devine mediator în estul Europei

Al doilea stat românesc devine mediator în estul Europei

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua la data de 12 ianuarie 2021 o vizită oficială în Ucraina, au anunțat, ieri, oficiali din Ucraina și din Republica Moldova.

După cum se știe, prima întâlnire a Maiei Sandu, în calitate de șef de stat, cu un omolog străin a fost aceea de la Chișinău, cu președintele Klaus Iohannis. Acum, Maia Sandu își pregătește prima vizită în străinătate în calitate de șef de stat – vizită care va fi în capitala Ucrainei.

Aceste două evenimente politice sugerează că principalii parteneri internaționali ai Republicii Moldova, sub mandatul Maiei Sandu, vor fi România și Ucraina.

Prima declarație privind vizita Maiei Sandu la Kiev a venit de la Igor Jovkov, reprezentant al Cabinetul președintelui Vladimir Zelensky.

 “Vom începe noul an cu o resetare a relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova. Pe 12 ianuarie, noua preşedintă Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Ucraina, care va fi prima ei vizită după alegeri”, a precizat oficialul ucrainean.

Informația a fost confirmată de Președinția Republicii Moldova, prin intermediul secretarului general, Andrei Spînu, care nu a oferit detalii suplimentare.

Totuși, potrivit presei din Ucraina, președintele Vladimir Zelenski o așteaptă pe Maia Sandu pentru a consfinți o schimbare de poziție, din partea Republicii Moldova, în chestiunea peninsulei Crimeea. Predecesorul Maiei Sandu, filo-rusul Igor Dodon, se remarcase printr-un punct de vedere în care sugera că Crimeea este teritoriu rusesc – deși poziția tuturor statelor democratice și a UE este că Rusia ocupă ilegal, începând din anul 2014, peninsula Crimeea.

În ultimele luni, Ucraina a făcut demersuri internaționale pentru constituirea unui grup, denumit “platforma Crimeea”, care să facă presiuni pentru retrocedarea acestui teritoriu către Ucraina. “Platforma Crimeea” ar urma să fie lansată într-un summit care se va ține, cel mai repede, în luna mai 2021.

 

“Există strategii care leagă spaţiul euroatlantic de cel eurasiatic privind Republica Moldova şi Belarus. Din această perspectivă, contextul actual politic şi social din regiune se poate transforma într-o oportunitate istorică”

Cristian Diaconescu,

Fost ministru de Externe al României

“Sper că activitatea dumneavoastră ca şef a statului va contribui la dezvoltarea constructivă a relaţiilor dintre ţările noastre. Aceasta, cu siguranţă, ar răspunde intereselor fundamentale ale popoarelor Rusiei şi Republicii Moldova”

Vladimir Putin,
Președintele Rusiei

 

Ce rol ar putea avea Republica Moldova în estul Europei?

Ucraina a invitat Republica Moldova să adere la platforma Crimeea, care va impulsiona retragerea ocupației rusești din peninsula Crimeea.

Este mai eficientă diplomația de la Chișinău decât cea de la București?

Republica Moldova își caută abia acum drumul pro – european, în timp ce România urmează deciziile politice ale NATO și ale Uniunii Europene.

 

 

Printre părțile pe care Ucraina le-a invitat să adere la „Platforma Crimeea” se numără Germania, UE și OSCE, iar cu prilejul vizitei la Kiev a Maiei Sandu, se așteaptă ca și Republica Moldova să primească, din nou, o invitație în acest sens.

România n-a primit o asemenea invitație, dar Guvernul de la București va adopta, cu siguranță, poziția UE.

Pentru Republica Moldova, susținerea drepturilor Ucrainei asupra peninsulei Crimeea este esențială, întrucât Ucraina a anunțat deja că, pe bază de reciprocitate, susține drepturile Republicii Moldova asupra Transnistriei – care este, de asemenea, ocupată de Rusia.

Ucraina este practic în război cu Rusia, iar ministrul de Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, anunța încă din anul 2019 că țara lui are “în mod real nevoie de o Moldovă europeană democratică”, pentru a preveni riscul ca Republica Moldova (condusă la acel moment de Igor Dodon) să devină un instrument de agresiune al Rusiei împotriva sudului Ucrainei.

Pe de altă parte, Republica Moldova are o poziție delicată întrucât, dincolo de convingerile pro – europene ale Maiei Sandu, țara este dependentă energetic de Rusia. Președintele Vladimir Putin i-a transmis deja președintei Maia Sandu că așteaptă de la ea să susțină o “dezvoltare constructivă” a relațiilor dintre cele două țări. Trebuie amintit că, pe teritoriul Republicii Moldova, peste o treime din populație este formată din rusofoni, iar în Transnistria aceștia dețin majoritatea absolută.

O altă situație complicată este legată de Belarus – o țară aliată a Rusiei dar în care, ca și în Republica Moldova, Opoziția democratică dorește o altă orientare politică a țării. Doar că locuitorii din Belarus sunt toți rusofoni, deci relația acestei țări cu Rusia lui Putin este de nezdruncinat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă