8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAmbasadorul SUA, Hans Klemm: Cei mai mari dușmani ai țărilor NATO sunt...

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Cei mai mari dușmani ai țărilor NATO sunt Rusia și China

Organizaţia Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să contracareze noi provocări, dintre care cele mai importante sunt acțiunile Rusiei și ale Chinei. Aceste precizări sunt incluse într-un mesaj transmis de ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființarea Alianței Atlantice.

„În ultimii 70 de ani, NATO a ajutat la crearea celei mai sigure, stabile şi prospere perioade din istoria statelor sale membre. (…) NATO a îndeplinit un rol istoric în menţinerea păcii şi oferă aceeaşi securitate astăzi, când Alianţa întâmpină noi ameninţări. În prezent, Aliaţii luptă împotriva terorismului şi colaborează pentru a ne crea rezistenţă la ameninţările hibride şi cibernetice la adresa societăţilor noastre şi pentru a răspunde la acestea”, subliniază mesajul diplomatului american.

Ambasadorul SUA amintește că “încă dinainte de aderarea sa la NATO România a fost alături de Statele Unite în Afganistan, Irak şi Kosovo, luptând împotriva terorismului şi acţionând pentru a transforma lumea într-un loc mai sigur. Atunci când România a aderat la NATO, în 2004, ea s-a dovedit rapid un aliat capabil, iar acum este unul dintre puţinii aliaţi care îşi respectă angajamentul asumat în Ţara Galilor” (cel referitor la alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare – n.n.).

 

Ambasadorul Klemm îl contrazice pe președintele Trump

Ambasadorul SUA precizează că “Rusia rămâne cea mai mare ameninţare la adresa suveranităţii şi independenţei statelor naţionale din Europa şi a valorilor comune care leagă Occidentul. În loc să colaboreze cu noi pentru a răspunde la noile provocări, Rusia dă dovadă de agresiune, ceea ce ameninţă încă o dată să erodeze prosperitatea, stabilitatea şi pacea pe care le-am
construit în ultimii 70 de ani. Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a vizat instituţiile noastre democratice, inclusiv alegerile, instituţiile financiare şi infrastructura civilă cu noi forme de război hibrid”.

Merită observat că Hans Klemm, numit ambasador de fostul președinte Obama și ajuns la finalul mandatului său în România, afirmă limpede că Rusia lui Putin a „vizat“ alegerile din SUA –
exact ceea ce neagă actualul președinte Donald Trump, cel care, de altfel, a câștigat alegerile din anul 2016.

Ambasadorul Klemm amintește și câteva țări agresate militar de regimul Putin: “Rusia a invadat şi continuă să ocupe părţi din teritoriul naţiunilor suverane Ucraina şi Georgia şi ameninţă oraşe NATO şi pe cetăţenii noştri amplasând şi dislocând baterii de rachete cu capacităţi nucleare, încălcând prevederile Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare”.

 

Nimic despre trupele ruse din Transnistria

Din păcate, ambasadorul SUA în România trece cu vederea situația din Republica Moldova, al cărei teritoriu din est este, și el, ocupat de trupe rusești. Hans Klemm subliniază însă că NATO se pregătește să primească Macedonia de Nord drept cel de-al 30-lea membru cu drepturi depline și “îşi păstrează angajamentul faţă de naţiunile partenere” – una dintre ele fiind Republica Moldova.

Pe de altă parte, oficialul american avertizează că “Rusia nu este singura ameninţare internaţională cu care se confruntă membrii NATO. Din ce în ce mai insistentă, China încearcă în mod agresiv să-şi creeze o influenţă economică şi politică în Europa pentru a submina unitatea europeană şi transatlantică şi a rescrie normele şi standardele internaţionale. Nu putem ignora provocările reprezentate de naţiuni precum Iranul şi Coreea de Nord, ambele cu conducători imprevizibili şi ambiţii nucleare”.

Precizarea ambasadorului Klemm referitoare la Iran confirmă declarațiile repetate ale mai multor oficiali americani și ai NATO, care au spus că sistemele antibalistice instalate de SUA în România, la Deveselu, au rolul de a lovi rachete care ar putea fi lansate din Iran. Totuși, Rusia consideră că instalațiile de la Deveselu sunt îndreptate contra Rusiei și au cerut chiar dezafectarea acestora.

Mai mult chiar, acum zece zile, agenția de presă oficială a Rusiei, TASS, a anunțat desfășurarea în Peninsula Crimeea – teritoriu ucrainean ocupat de Rusia – a unui exercițiu militar “masiv”, la care au participat peste 1.500 de parașutiști, 300 de avioane militare de transport și elicoptere militare, precum și „vehicule amfibii din Flota Mării Negre”. Exercițiul a fost menit să antreneze militarii ruși pentru o debarcare în țări riverane Mării Negre, dintre care cea mai expusă este România. Conform unor surse neoficiale, scenariul exercițiului a cuprins și un atac al militarilor ruși asupra bazei de la Deveselu.

Pe teritoriul României se vor afla simultan, prin rotație, de-a lungul anului 2019, până la o mie de militari ai SUA. Cele mai numeroase detașamente americane sunt dislocate la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) și la Deveselu (județul Olt). Potrivit unui anunț al ministrului Apărării, Gabriel Leș, peste 500 de militari din Forțele Terestre ale SUA, însoțiți de mașini de luptă, vor rămâne în baza de la Kogălniceanu timp de nouă luni.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă