Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ambasadorul Sorin Ducaru a fost ales director al Centrului Satelitar al UE

Ambasadorul Sorin Ducaru a fost ales director al Centrului Satelitar al UE

Ambasadorul român Sorin Ducaru a fost ales în funcţia de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN).

Rl online 0 comentarii

Votul a avut loc în board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politică a Consiliului UE, prin Comitetul Politic şi de Securitate (COPS), iar candidatul român a obţinut majoritatea voturilor statelor membre, din primul tur de scrutin. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), acest vot validează obţinerea primei poziţii de conducere a unei agenţii din cadrul Uniunii Europene de către un reprezentant al României.

”Susţinerea statelor membre pentru obţinerea acestei poziţii de conducere a unei agenţii din cadrul UE, reflectă, dincolo de calitatea candidaturii, o recunoaştere a rolului şi contribuţiilor României pe linia politicii externe şi de securitate comună, precum şi pe linia celei de securitate şi apărare comuna ale UE, în conformitate cu Strategia Globala a UE şi, de asemenea, cu priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE. România, prin Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale, este şi un beneficiar al produselor şi serviciilor SATCEN, susţinând nivelul crescut de ambiţie privind dezvoltarea şi modernizare agenţiei, inclusiv a contribuţiilor SATCEN pentru Programul Spaţial European. De la începutul acestui an, România face parte din consorţiul pentru programul european de monitorizare spaţială (Space Surveillance and Tracking), program care beneficiază de serviciile SATCEN”, a transmis, miercuri, MAE.

SATCEN este o agenţie interguvernamentală a UE cu atribuţii în domeniul susţinerii acţiunilor de politică externă şi de securitate comună, inclusiv a misiunilor şi operaţiunilor civile şi militare ale UE, prin analiza informaţiilor geo-spaţiale, în corelare cu alte surse de informaţii relevante.

Potrivit MAE, coordonarea operaţională a SATCEN este realizată prin Serviciul European de Acţiune Externa (SEAE), Înaltul Reprezentat Federica Mogherini, deţinând şi poziţia de preşedinte al Board-ului SATCEN. Agenţia colaborează, de asemenea, cu Comisia Europeana, având, în acest context, atribuţii pe linia dimensiunii de securitate a Programului Spaţial European.

Ambasadorul Sorin Ducaru este diplomat de carieră, cu experienţă de peste 25 de ani dobândită ca ambasador al României la ONU - New York, în SUA şi la NATO, precum şi în calitate de Secretar General Adjunct al NATO şi şef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Este absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti (1988) şi al Scolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (1992). Deţine un titlu de Master în Relatii Internaţionale la Universitatea Amsterdam (1993) şi titlul de Doctor în Relaţii Economice Internaţionale la Academia de Studii Economice din Bucureşti (2005).

Pe parcursul carierei sale, Sorin Ducaru a obţinut distincţiile naţionale Meritul Diplomatic, Serviciul Credincios şi Steaua României în rang de Cavaler.
 

Comentarii

loading...