21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAmCham: Măsurile contraproductive, impuse fără analize de impact, ating un nivel alarmant

AmCham: Măsurile contraproductive, impuse fără analize de impact, ating un nivel alarmant

”Ne confruntăm cu modificări concomitente, prin ordonanţe de urgenţă a legislaţiei în multiple sectoare strategice pentru economie, într-un ritm nejustificat de alert care nu permite parcurgerea tuturor paşilor necesari pentru a asigura predictibiltatea, transparenţa şi evaluarea impactului economic şi societal al măsurilor adoptate”, se arată în comunicat.

AmCham avertizează că o astfel de abordare a transformat Programul Naţional de Reformă într-un ”document desuet” în stabilirea priorităţilor de reformă la nivel naţional, iar rezultatele proiectelor cu Banca Mondială, care vizau restructurarea mecanismelor de implementare a reformelor în cadrul funcţiei centrale a guvernului, este dat uitării.

”În timp ce mediul de afaceri solicită abrogarea Ordonanţei 114/2018, Guvernul anunţă noi proiecte legislative cu implicaţii pe scară largă în economie, adâncind nesiguranţa şi riscul ca România să fie vulnerabilă într-un context economic global, regional şi naţional caracterizat de tensiuni şi un ciclu economic ajuns la maturitate”, se arată în comunicat.

Camera de comerţ avertizează că, între măsurile anunţate, există Proiectul de OUG iniţiat de ANPC care impune amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici, transferul inexplicabil de atribuţii de la ANAF la CNSP (Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză) sau presiuni asupra unor instituţii independente precum Consiliul Concurenţei prin impunerea unui calendar nerealist de finalizare a investigaţiilor sau a atacurilor sistematice la Banca Naţională a României (BNR).

”În aceeaşi notă se încadrează şi denaturarea ritmului normal de pregătire, consultare publică şi aprobare de către Parlament a Proiectului Bugetului de Stat pentru 2019. Această abordare decuplată de practica obişnuită precum şi de calendarul de prevăzut de Legea Finanţelor Publice pentru adoptarea bugetului de stat ne privează de oportunitatea de a avea o dezbatere publică de calitate cu privire la cel mai important instrument de politică publică privind alocarea resurselor pentru anul în curs precum şi de o reflecţie de calitate cu privire la modul de alocare a resurselor publice în cadrul Parlamentului”, se arată în comunicat.

AmCham consideră că există o serie de ”ordonanţe de urgenţă din care lipseşte urgenţa”, care deviează de la normele legale, este uneori agresivă, induce o lipsă de predictibilitate la nivelul economiei în ansamblul său, decredibilizează procesul de reglementare şi pune sub semnul întrebării motivele din spatele acestor măsuri adoptate în ciuda semnalelor negative repetate din partea celor vizaţi.

”Ironic, toate aceste evoluţii tocmai în perioada în care România beneficiază de cea mai sporită atenţie din partea statelor membre şi instituţiilor europene, cea în care deţinem Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. AmCham Romania atrage atenţia asupra preţului mare pe care România îl plăteşte în termeni de imagine de ţară şi credibilitate în rândul investitorilor, construite în timp, cu eforturi susţinute şi foarte greu de redobândit odată pierdute”, se arată în comunicat.

AmCham avertizează că, între timp, românii care aleg să rămână încă în ţară au început să deconteze nota de plată pentru OUG 114/2018 şi companiile renunţă la planurile de investiţii şi extindere în favoarea altor pieţe.

Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă