13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAmenințări și bătaie în Giurgiu și multe ștampile de control aplicate incorect

Amenințări și bătaie în Giurgiu și multe ștampile de control aplicate incorect

De asemenea, cetățenii au la dispoziție și un serviciu de asistență electorală, asigurat de Expert Forum și Funky Citizens, unde pot face sesizări sau obține informații despre procesul de votare. Doritorii pot suna la 0800 080 200 (apel gratuit, program până la ora 22).

Principalele situații raportate în prima jumătate a zilei se referă la: ștampila pusă în mod sistematic eronat pe buletinul de vot pentru referendum, influențarea deciziei alegătorilor de a vota la referendum, nereguli înregistrate în privința observatorilor interni, îngreunarea procesului de votare.

Detaliem mai jos neregulile raportate de observatori și alegători:

Utilizarea incorectă a ștampilei de control, care nu era o problemă majoră la alte alegeri, poate fi acum un motiv pentru anularea buletinelor pentru referendum

Cea mai recurentă și importantă problemă raportată este aplicarea ștampilei de control a secției de votare în mod incorect, fapt care ar putea conduce la anularea abuzivă a unui număr mare de buletine de vot. Conform legii, ștampila de control se aplică pe ultima pagina a buletinului, iar conform raportărilor, un număr semnificativ de secții de votare au aplicat ștampila incorect. La închiderea urnelor este posibil să se aplice proceduri diferite de anulare a acestora. Președinți de secție din sectoarele 1 și 3 susțin că au fost instruiți de birou electoral județean să aplice ștampila de control pentru buletinele pentru referendum pe prima pagină.

Câteva exemple concrete:

În secțiile de votare nr. 18 (Teleorman), nr. 63 (Brăila), nr. 346 (Sectorul 2), nr. 13 (Sectorul 1), nr. 188 (Galați) precum și în Iași, ștampila a fost aplicată în mod eronat pe prima pagină pe buletinul de vot pentru referendum. În unele cazuri, aceasta a fost pusă corect pe buletinul de europarlamentare și eronat doar pe cel de referendum. În județul Prahova, ștampila de control a fost pusă în mijlocul buletinului de vot, doar pe buletinul de vot pentru referendum. Acest lucru poate duce la anulare voturilor dacă interpretările birourilor electorale sunt diferite.

Am solicitat Biroului Electoral Central să emită instrucțiuni în teritoriu pentru aplicarea corectă a ștampilei și soluționarea problemelor curente, astfel încât buletinele de vot deja ștampilate să nu fie anulate.

Nereguli în Giurgiu

Observatori acreditați în mai multe secții de votare din Giurgiu au fost întâmpinați într-o manieră ostilă de către membrii biroului electoral. Observatorilor nu li se permite să observe procesul de votare într-un mod corespunzător, riscând să fie înlăturați din secția de votare. Acest comportament este contrar Legii 33/2007, conform căreia un observator acreditat are acces la toate operațiunile electorale. Tot în Giurgiu, la secția 134, observatorii care nu au fost lăsați să intre în secție au făcut plângere la poliție.

De asemenea, un observator din Giurgiu a fost agresat fizic în timp ce filma, după ce i-a fost interzisă intrarea în secție și i s-a făcut întocmit un verbal neîntemeiat. Acesta a făcut plângere la poliție.

Influentarea deciziei de votare la referendum

Alegători și observatori au raportat faptul că operatorii de tabletă nu formulează întrebările legate de votul la alegeri sau referendum într-un mod neutru. Operatorii SIMPV au întrebat alegători dacă votează doar la alegerile europarlamentare. Astfel de situații au fost raportate în județul Giurgiu, la secția 134 sau secția 90 din Oradea. În București, sectorul 3, s-a raportat faptul că unor alegători li s-a comunicat că astăzi se votează doar pentru europarlamentare.

Proces de votare îngreunat

Peste 450 de persoane formează o coadă pentru a vota în Birmingham. Situații simulare, cu un număr semnificativ de alegători care așteaptă la vot s-au raportat și la Paris sau Luxemburg.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă