11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiAmericanii, rușii și iranienii stau la aceeași masă

Americanii, rușii și iranienii stau la aceeași masă

Statele Unite își vor prezenta prioritățile de politică externă în fața partenerilor și adversarilor lor din întreaga lume, în cadrul celei de a 56-a ediții a Conferinței de Securitate de la München.

La acest eveniment, găzduit, prin tradiție, de capitala landului german Bavaria, sunt așteptați, în perioada 14 – 16 februarie 2020, peste 500 de lideri politico – militari și de analiști din peste 30 de țări ale lumii.

Ca întotdeauna, participanții vor analiza actualele provocări la adresa securităţii mondiale, dar o serie de decizii sunt deja luate și urmează a fi anunțate cu acest prilej. Nu se știe încă dacă președintele Trump va veni la München, dar punctele de vedere ale Statelor Unite vor fi prezentate, la conferință, de o delegație amplă, din care vor face parte, cu certitudine, secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul Apărării, Mark Esper și secretarul Energiei, Dan Brouillette.

Alianța Atlantică va fi reprezentată prin secretarul general Jens Stoltenberg. Pentru prima dată la această conferință sunt așteptați președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Canadei, Justin Trudeau. Toate țările membre UE vor fi reprezentate cel puțin la nivel de miniștri de Externe, din partea României urmând a fi prezent, probabil, ministrul Bogdan Aurescu.

Tot la nivel de miniștri vor fi reprezentate Rusia (prin Serghei Lavrov), Iranul (prin Mohammad Javad Zarif), China și India.

Prin lichidarea faimosului general iranian Soleimani, Statele Unite și-au demonstrat capacitatea și intenția de a lua măsuri de forță contra regimului de la Teheran, iar acum, în Germania, ar urma să explice în ce măsură sunt dispuse să-și apere aliații din Europa de un eventual atac iranian. Pentru Occident, o altă amenințare este socotită a fi cea a Rusiei. Atât cu privire la Rusia cât și cu privire la Iran, rolul României devine din ce în ce mai important, inclusiv prin prezența, la Deveselu, a elementelor scutului antirachetă al SUA.

Pentru Uniunea Europeană, o chestiune nouă este gestionarea chestiunilor comune în absența Marii Britanii, iar Germania și Franța ar urma să-și asume rolul neoficial de lider al UE. Tot pentru Europa, o altă provocare continuă s-o reprezinte sosirea migranților.

Franța sau Germania?

După Brexit, rolul dominant al Marii Britanii la nivelul UE ar urma să fie disputat între Germania și Franța. Germania este cunoscută drept prima forță economică a Europei, dar Franța este superioară din punct de vedere militar.

La nivelul NATO, cea de-a doua putere militară, după Statele Unite, rămâne Turcia, dar această țară este tot mai criticată în interiorul NATO și are șanse practic  zero de a mai fi primită în UE. Regimul Erdogan salvează însă aparențele și contrabalansează situația afișând relații tot mai strânse cu Rusia, inclusiv în plan militar.

„Ce experimentăm în prezent este moartea cerebrală a NATO. Riscăm să nu mai avem controlul asupra propriului destin. Europa trebuie să se trezească”

Emmanuel Macron

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă