Ana Blandiana regretă că scriitorii nu au protestat solidari cu magistraţii

Ana Blandiana regretă că scriitorii nu au protestat solidari cu magistraţii

Ana Blandiana şi-a exprimat, într-un interviu acordat RFI, regretul că scriitorii nu au protestat, alături de profesori şi studenţi, în semn de solidaritate cu magistraţii, faţă de OUG 7.

Rl online 0 comentarii

Guvernul nu reprezintă ţara, a spus ea, ci România care se află în stradă şi care apără valorile europene.

Blandiana a mai spus că alegătorii manipulaţi de PSD sunt de fapt „victime ale deceniilor de comunism şi ale amestecului toxic de libertate şi manipulare, care este post-comunismul”.

„Îmi pare extrem de rău şi mi-e ruşine chiar că nu există şi un protest al scriitorilor, cum ar fi normal, scriitorii reprezentând o voce mai înaltă, în general, a societăţii. Aş vrea din toată inima să se întâmple şi asta, pentru că sunt convinsă că protestele vor trebui să continue şi vor continua. Sper că vor fi şi scriitorii printre cei care ies. Sigur, există mulţi scriitori care au participat şi încă foarte cunoscuţi la toate protestele, dar un glas solidar al scriitorilor ar fi necesar”, a declarat ea.

Poeta a explicat de ce sunt importante protestele de stradă: „Mie protestele mi se par de o importanţă enormă, nu pentru că ar putea să capete un răspuns pozitiv, deşi la urma urmei, chiar şi asupra celor de la Guvern ele fac o presiune foarte mare, dar importanţa lor este mai ales că dovedesc că Guvernul nu reprezintă România, că România este cea care se află în stradă şi care apără valorile europene”.

PSD a susţinut în repetate rânduri că protestatarii nu au citit OUG 7. Ana Blandiana consideră însă că nu trebuie să fii jurist ca să înţelegi că justiţia e în pericol.

„Nu sunt jurist şi nu pot să comentez extrem de nuanţat, dar pot să vă spun că este evident şi dintr-o lectură a unui neprofesionist şi din felul în care protestează profesioniştii că OUG 7 este încă o lovitură, poate că una din cele mai puternice care sunt date justiţiei, pentru că ea în mod evident este menită să intimideze pe fiecare magistrat în parte”, a mai afirmat scriitoarea.

În plus, Blandiana critică manipularea pusă la cale de PSD: „Eu am ajuns la concluzia că acest grup infracţional are două obiective. Primul este acela de a distruge justiţia, pentru ca ei să nu intre la închisoare. Pentru asa, însă, e nevoie să îşi ţină captiv electoratul, care însă din fericire pare să devină din ce în ce mai mic. Deci în acest sens, tot ceea ce spun ei este adresat exclusiv acestui electorat, adică unor oameni care nu pricep aproape nimic din ce se întâmplă în lume (...), care sunt de fapt nişte victime ale deceniilor de comunism şi într-o măsură încă şi mai mare, ale acestui amestec toxic de libertate şi de manipulare, care este post-comunismul (...). Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că acest electoral al lor nu reprezintă de fapt majoritatea populaţiei României, ar fi destul ca tinerii din România să meargă la vot, pentru ca acest electorat captiv să nu mai fie determinant. Mi se pare că următoarele alegeri, care sigur, pentru Europa sunt îngrozitor de importante, dar populaţia României întotdeauna a avut aerul că astea nu-s prea importante. Ei bine, de data asta, aceste alegeri vor da tonul”.

Ana Blandiana, născută în 1942, la Timişoara, pe numele ei real Otilia Valeria Coman, este scriitoare şi luptătoare pentru libertate civică, autoare a peste 25 de volume de poezii, două volume de proză şi 11 volume de eseuri.

Este una dintre cele mai importante figuri ale mişcării civice din ţara noastră. S-a numărat printre iniţiatorii Alianţei Civice şi a creat, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei. Astfel, cea mai de temut închisoare din anii 50 a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului.

Comentarii

loading...