15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiAniversarea Unirii Principatelor, marcată de tensiuni

Aniversarea Unirii Principatelor, marcată de tensiuni

Social-democraţii au boicotat evenimentul de miercuri seară organizat cu prilejul declarării Municipiului Iaşi „Capitală Istorică a României“, la care a fost  prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. Maricel Popa, liderul PSD Iași, a susținut că la eveniment nu au fost invitaţi consilierii judeţeni ai formaţiunii, şi l-a acuzat pe primarul Mihai Chirica de „imaturitate“. Mihai Chirica a fost ales primar al Iașului pe listele PSD, dar a fost exclus din partid după ce a criticat adoptarea ordonanței 13.

În absența social-democraților, preşedintele Klaus Iohannis a pornit de la evocarea realizărilor lui Alexandru Ioan Cuza și a celorlați lideri din 1859, pentru a ajunge la acutalii guvernanți. Iohannis a declarat miercuri, la Iaşi, că, la 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, „guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă“, în loc să fie uniţi în jurul interesului naţional. La ceremonie au mai participat liderul PNL, Ludovic Orban, alături de alţi reprezentanţi ai partidului, liderul Pro România, Victor Ponta, liderul partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, fostul premier al Moldovei Iurie Leancă, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei IPS Teofan, procurorul general Augustin Lazăr.

 

Mesajul președintelui Iohannis

Înainte de ceremonie, preşedintele Klaus Iohannis a mers la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi, unde a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La poarta lăcaşului de cult, şeful statului a fost aşteptat de zeci de oameni, care i-au aplaudat şi i-au scandat numele.

Comparația dintre 1859 și momentul actual a fost reluată de președintele Klaus Iohannis și ieri, în alocuţiunea susţinută la Palatul Patriarhiei, în cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice „Unirea Principatelor Române, bază a Statului Român modern“. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că Unirea din 1859 a fost posibilă pentru că elitele acelei perioade şi-au propus ţinte înalte, care să corespundă năzuinţelor oamenilor. „Iar pentru atingerea acestor obiective naţionale au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituţii, nu au încurajat abuzul de putere“, a afirmat şeful statului.

El a subliniat că, atunci când celebrăm Prima Unire, trebuie să avem în memorie şi „abnegaţia cu care s-a purtat lupta pentru consolidarea unor autorităţi şi instituţii publice puternice şi funcţionale“. „Dacă suntem dezamăgiţi că Moldova nu a recuperat decalajul economic şi nu este legată printr-o infrastructură modernă de restul ţării, beneficiind în schimb la fiecare 24 Ianuarie de reînnoite promisiuni, atunci să dăm la o parte populismul şi să ne reîntoarcem la priorităţile oamenilor, aşa cum le-a urmărit cu energie, în scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza“, a mai spus şeful statului.

„În 1859, Principatele Române îmbrăţişau valorile europene şi intrau într-un amplu proces de modernizare şi consolidare a statului. În 2019, destinul României nu mai poate fi separat de Uniunea Europeană, ca proiect de pace, prosperitate, siguranţă, echitate şi coeziune pentru cetăţenii săi“, a adăugat Iohannis.

 

Huiduieli la Iași

În paralel, la Iași, câteva mii de persoane au participat, ieri, la Iaşi, la manifestările oficiale din Piaţa Unirii cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, şefii PSD fiind huiduiţi şi apostrofaţi de o parte din cei prezenţi. Spre deosebire de alți ani, PSD nu a fost reprezentat la vârf. Președintele PSD, Liviu Dragnea, este în vacanță, iar premierul Viorica Dăncilă a fost într-o delegație la Bruxelles.

La eveniment au participat vicepremierul Viorel Ştefan, dar şi mai mulţi lideri politici, printre care Ludovic Orban (PNL), Eugen Tomac (PMP) şi Victor Ponta (Pro România), aceştia din urmă preferând să stea în piaţă, fără să urce la tribună.

În momentul în care delegaţia PSD Iaşi, compusă din câteva zeci de membri ai partidului, a ajuns în Piaţa Unirii, oamenii au început să huiduie. Fluierături şi vociferări s-au auzit şi în timpul discursurilor rostite de vicepremierul Viorel Ştefan şi de către liderul PSD Iaşi, Maricel Popa, acesta din urmă fiind şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Vicepremierul Viorel Ştefan a afirmat, în discursul rostit în faţa participanţilor la eveniment, că „poporul român a avut întotdeauna puterea şi înţelepciunea să aleagă calea dreaptă“. „Am încredere absolută în destinul nostru naţional şi european, dar şi în România“, a spus Viorel Ştefan.

Manifestările desfăşurate în Piaţa Unirii din Iaşi au inclus o slujbă religioasă, depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi o paradă militară. Cei prezenţi s-au prins la final în Hora Unirii.

Pe tot parcursul evenimentului, la Iaşi a nins puternic, iar în cursul dimineţii, muncitori din subordinea Primăriei au îndepărtat zăpada în câteva rânduri din centrul oraşului. Circulaţia tramvaielor a fost oprită în Piaţa Unirii timp de câteva ore. După încheierea festivităţilor oficiale, Primăria a oferit celor prezenţi suc, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti.  

 

Viorica Dăncilă: în România statul de drept este respectat

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, la sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European, că în România statul de drept este respectat, adăugând că este „mâhnită“ să constate că „încă există dezinformare“. „Guvernul României nu a avut niciun fel de interferenţă în justiţie“, a susţinut ea.

„Într-adevăr, Europa este divizată, într-adevăr avem dublu standard. Noi avem nevoie de o Europă unită şi în care toţi să fie, toate statele membre să fie tratate în mod egal. Iar acest lucru nu depinde decât de noi, de modul în care ne vom raporta la probleme, la provocările existente, de modul în care vom da răspunsul aşteptat de cetăţeni. Dacă vom continua divizând şi mai mult Europa, atunci nu ne putem mira că următoarea configurare a Parlamentului European va fi una care să nu permită luarea unor decizii corecte pentru cetăţenii europeni“, a spus Viorica Dăncilă, răspunzând unor întrebări adresate la sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European.

Ea a mai spus că vrea să facă unele precizări, pentru că s-au făcut referiri la statul de drept, la justiţie şi la drepturile omului. „Vreau să vă asigur că în România statul de drept este respectat. Vreau să vă asigur că drepturile omului în România trebuie respectate şi în acelaşi timp sunt mâhnită să constat că încă există dezinformare. Guvernul României nu a avut niciun fel de interferenţă în justiţie. Deci cred că puteţi adresa aceste întrebări şi am să vă dau răspunsurile corecte. Una din problemele pe care nu le-aţi ridicat, dar pe care trebuie să le avem în vedere este cel referitor la dezinformare şi la ştirile false, pentru că acestea pot de multe ori să inducă percepţii greşite despre un anumit stat sau un anumit guvern, aşa cum este acum referitor la Guvernul României“, a afirmat Dăncilă.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă